STARI BAKINI RECEPTI

Ne znate kako biste pripremili srdele, tunu ili gofa? Donosimo vam jednostavne recepte za najukusnija riblja jela

07.05.2020 u 10:55

Bionic
Reading

Marenda je obrok dobro poznat i specifičan u određenim hrvatskim krajevima, itekako koristan u svakodnevici i najbolji sinonim za obrok između doručka i kasnijeg ručka. Upravo marendama zagrebački restoran Bota Šare poklanja posebnu pažnju, a svojim ih vjernim gostima pripremaju prema starim bakinim receptima, ali i sezonskim namirnicama. A kako bi ih i sami mogli pripremiti u toplini vlastitog doma, donosimo vam i tri jednostavna recepta

PAŠTICADA OD TUNE /ZELENI NJOKI

Za četiri osobe:

  • 4 odreska tune po 180-200 g
  • 150 g zelenih njoka
  • Oštro brašno
  • Masnoća za prženje
  • Zeleni njoki
  • 500 g kuhanog propaširanog krumpira
  • 600 g oštrog brašna
  • 2 cijela jaja
  • Pašticada
  • 1 kg luka
  • 400 g mrkve
  • 100 g suhih šljiva
  • 2 kisele jabuke
  • 1 glavica očišćenog češnjaka
  • Maslinovo ulje
  • 2 dl crnog vina
  • 0.5 l ribljeg temeljca
  • Stonska sol
  • Papar
  • List lovora

Priprema:

Skuhati 150 g pirea od špinata ili blitve, dodati prstohvat stonske soli. U krumpir umiješati jaja, jednu od zelenih povrtnica te dodati brašno. Zamijesiti glatko tijesto. Od tijesta raditi male njoke veličine 2 cm. Zakuhati vodu s malo soli i ulja te kada prokuha u vodu staviti njoke. Kada njoke isplivaju na površinu ocijediti ih.

Na maslinovom ulju zažutiti luk, mrkvu i ostatak povrća. Jabuke i suhe šljive kratko pržiti, zatim dodati riblji temeljac, začiniti te kuhati dok na pola ne ispari. Dodati list lovora i crno vino, pustiti da vino ispari, ohladiti i izvaditi list lovora. Sve izmiksati u glatku smjesu, uliti malo ribljeg temeljca. Tunu uvaljati u brašno, kratko popržiti na masnoći te složiti u posudu gdje je umak pašticade. Kratko prokuhati oko 5 minuta, pustiti da se sve poveže te servirati sa zelenim njokima.

SRDELE NA ŽARU S BLITVOM NA DALMATINSKI NAČIN

Za četiri osobe:

  • 1 kg očišćene Jadranske srdele
  • 1 kg krumpira kuhanog u ljusci /poslije očistiti
  • Blitva
  • Stonska sol
  • Maslinovo ulje
  • Vinska kvasina
  • Papar
  • List peršina

Priprema:

Blitvu očistiti i skuhati u vodi. Procijediti i staviti u posudu. Dodati prethodno skuhani krumpir narezan na kockice te sve začiniti maslinovim uljem i stonskom soli. Očišćenu srdelu ispeći kratko na grilu, servirati na tanjur uz blitvu na dalmatinski način.

GOF U TEMPURI S DALMATINSKOM RASTIKOM

Za četiri osobe:

  • 4 steaka od gofa po 180-200 g 
  • 1 kg raštike
  • Masnoća za prženje
  • Stonska sol
  • Maslinovo ulje
  • Oštro brašno

Tempura

  • 0.3 l vode
  • Prstohvat soli
  • 200 g glatkog brašna
  • 1/2 čajne žličice praška za pecivo

Priprema:

Od navedenih sastojaka načiniti smjesu umjerene gustoće. Odrezak gofa uvaljati u oštro brašno, lagano potopiti u tempuru te peći u dubokoj masnoći otprilike 5 minuta. Izvaditi na papir da upije višak masnoće. Raštiku očistiti i skuhati u vodi te procijediti. Staviti u posudu, dodati kuhani krumpir narezan na kockice te začiniti maslinovim uljem i stonskom soli.