Marenda je obrok dobro poznat i specifičan u određenim hrvatskim krajevima, itekako koristan u svakodnevici i najbolji sinonim za obrok između doručka i kasnijeg ručka. Upravo marendama zagrebački restoran Bota Šare poklanja posebnu pažnju, a svojim ih vjernim gostima pripremaju prema starim bakinim receptima, ali i sezonskim namirnicama. A kako bi ih i sami mogli pripremiti u toplini vlastitog doma, donosimo vam i tri jednostavna recepta
PAŠTICADA OD TUNE /ZELENI NJOKI
Za četiri osobe:
- 4 odreska tune po 180-200 g
- 150 g zelenih njoka
- Oštro brašno
- Masnoća za prženje
- Zeleni njoki
- 500 g kuhanog propaširanog krumpira
- 600 g oštrog brašna
- 2 cijela jaja
- Pašticada
- 1 kg luka
- 400 g mrkve
- 100 g suhih šljiva
- 2 kisele jabuke
- 1 glavica očišćenog češnjaka
- Maslinovo ulje
- 2 dl crnog vina
- 0.5 l ribljeg temeljca
- Stonska sol
- Papar
- List lovora
Priprema:
Skuhati 150 g pirea od špinata ili blitve, dodati prstohvat stonske soli. U krumpir umiješati jaja, jednu od zelenih povrtnica te dodati brašno. Zamijesiti glatko tijesto. Od tijesta raditi male njoke veličine 2 cm. Zakuhati vodu s malo soli i ulja te kada prokuha u vodu staviti njoke. Kada njoke isplivaju na površinu ocijediti ih.
Na maslinovom ulju zažutiti luk, mrkvu i ostatak povrća. Jabuke i suhe šljive kratko pržiti, zatim dodati riblji temeljac, začiniti te kuhati dok na pola ne ispari. Dodati list lovora i crno vino, pustiti da vino ispari, ohladiti i izvaditi list lovora. Sve izmiksati u glatku smjesu, uliti malo ribljeg temeljca. Tunu uvaljati u brašno, kratko popržiti na masnoći te složiti u posudu gdje je umak pašticade. Kratko prokuhati oko 5 minuta, pustiti da se sve poveže te servirati sa zelenim njokima.
SRDELE NA ŽARU S BLITVOM NA DALMATINSKI NAČIN
Za četiri osobe:
- 1 kg očišćene Jadranske srdele
- 1 kg krumpira kuhanog u ljusci /poslije očistiti
- Blitva
- Stonska sol
- Maslinovo ulje
- Vinska kvasina
- Papar
- List peršina
Priprema:
Blitvu očistiti i skuhati u vodi. Procijediti i staviti u posudu. Dodati prethodno skuhani krumpir narezan na kockice te sve začiniti maslinovim uljem i stonskom soli. Očišćenu srdelu ispeći kratko na grilu, servirati na tanjur uz blitvu na dalmatinski način.
GOF U TEMPURI S DALMATINSKOM RASTIKOM
Za četiri osobe:
- 4 steaka od gofa po 180-200 g
- 1 kg raštike
- Masnoća za prženje
- Stonska sol
- Maslinovo ulje
- Oštro brašno
Tempura
- 0.3 l vode
- Prstohvat soli
- 200 g glatkog brašna
- 1/2 čajne žličice praška za pecivo
Priprema:
Od navedenih sastojaka načiniti smjesu umjerene gustoće. Odrezak gofa uvaljati u oštro brašno, lagano potopiti u tempuru te peći u dubokoj masnoći otprilike 5 minuta. Izvaditi na papir da upije višak masnoće. Raštiku očistiti i skuhati u vodi te procijediti. Staviti u posudu, dodati kuhani krumpir narezan na kockice te začiniti maslinovim uljem i stonskom soli.