RECEPT

Nigiri sushi od lososa

08.02.2010 u 11:58

Bionic
Reading

Jedan od jednostavnijih načina pripreme sushija je nigiri sushi. U kratkom vremenu pripremit ćete ukusan i izuzetno zdrav obrok, ali pripazite na svježinu ribe

Potrebni sastojci:

250 g fileta lososa
400 g suši riže
2 žličica šećera
1 žličica soli
2 žličice rižinog octa
sojin umak
wasabi pasta
suši đumbir

Priprema:

Rižu stavimo u sito i dobro isperemo pod mlazom hladne vode. U lonac stavimo rižu i jednaku količinu vode. Lonac stavimo iznad vatre i, prije nego voda zavre, poklopimo rižu, smanjimo vatru na minimum i kuhamo 10 minuta. Zatim ugasimo vatru i rižu ostavimo poklopljenu još 10 minuta da odstoji. Na ovaj način kuhanja u malo vode dobivamo al dente rižu koju možemo lako oblikovati.

Za to vrijeme u manji lonac ili tavicu stavimo šećer, sol i rižin ocat te na slaboj vatri ugrijemo sastojke (ne kuhamo). Gotovu rižu premjestimo u zdjelu (po mogućnosti drvenu), polijemo mješavinom šećera, soli i rižinog octa te tankim dijelom drvene kuhače prorezujemo i hladimo na sobnoj temperaturi (ne miješamo) dok ne postane mlaka.

File lososa narežemo na jednake tanke ploške, veličine 2x5 cm. Prije oblikovanja riže, prste i dlanove navlažimo u vodi s malo rižinog octa. Jednom rukom iz zdjele uzmemo malo pripremljene riže te na dlanu oblikujemo ovalnu kuglicu veličine palca (po prilici 1,5x4 cm).

U dlan druge ruke položimo plošku lososa. Vrhom kažiprsta ruke u kojoj držimo rižinu okruglicu, iz zdjelice uzmemo malo wasabi paste te je tanko (jednim potezom) nanesemo na meso ribe, na dlanu druge ruke.

Zatim na namazanu stranu položimo ovalnu okruglicu riže te spojenim kažiprstom i srednjim prstom lagano pritisnemo rižu pridržavajući je palcem tako da dobijemo lijep pravilan oblik.

Nigiri sushi zatim još jednom premjestimo iz jedne u drugu ruku tako da meso okrenemo na gornju stranu. Spojenim kažiprstom i srednjim prstom još jednom nježno pritisnemo meso uz rižu, te ovako oblikovani nigiri suši složimo na tanjure i poslužimo sa sojinim umakom, wasabi pastom i suši đumbirom.

Recept je preuzet sa stranice www.crochef.com.