Ponestalo vam je inspiracije za zdrav i ukusan obrok, prilagođen svim dobnim skupinama? Kuharica 'Tjestenina' u izdanju Lumena sa šezdesetak izvornih talijanskih recepata pravi je izbor za vas
Potrebni sastojci za 4 - 6 osoba:
500 g conchiglia (školjkica)
Za salatu:
6 narezanih stabljika celera
250 g sira s plavom plijesni, narezanoga na kockice
2 jabuke Granny Smith iz organskog uzgoja, s korom, narezane na kockice
100 g crnih maslina
4 žlice sitno nasjeckanoga svježeg peršina
2 češnja sitno nasjeckanog češnjaka
1 žlica zelenog papra iz rasola (po želji)
1 žlica ukiseljenih kapara
2 do 3 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
priprema: 20 minuta + 10-ak minuta za hlađenje
kuhanje: 10 -12 minuta
Priprema
U veliki lonac ulijte vodu, posolite je i stavite na jaku vatru da zakipi. Ubacite tjesteninu u kipuću vodu i kuhajte 10 do 12 minuta, da bude al dente.
U zdjeli srednje veličine pomiješajte celer, sir s plavom plijesni, jabuke, masline, peršin, češnjak, zeleni papar (ako ga upotrebljavate) i kapare.
Dobro ocijedite tjesteninu i prebacite je u veliku zdjelu za salatu. Dodajte ulje i lagano promiješajte. Ostavite da se hladi 5 do 10 minuta.
Dodajte mješavinu s celerom. Lagano protresite i poslužite.
Izaberite zreliji sir jakog okusa poput danskoga sira s modrom plijesni, pikantne gorgonzole ili roqueforta da bi salata bila što ukusnija. Ako ne upotrebljavate jabuke iz organskog uzgoja, ili ih dobro operite ili ih ogulite prije nego što ih narežete.