Na početku svoje kuharice, grof Nikola Zrinski napisao je: 'Sekeli gulaš su ruke i noge mojih soldata.' Uistinu, ovo mađarsko jelo je vrlo hranjivo, a kiseli kupus poznati je izvor vitamina C. Pa ako je sekeli gulaš tako odgovorno hranio vojsku Nikole Zrinskog, onda sigurno zavređuje da ga i vi pripremite za neki ručak ili večeru
Potrebni sastojci:
600 g svinjetine od rebara
2 glavice luka
200 ml mesnog temeljca
750 g kiselog kupusa
1 žličica slatke mljevene paprike
1 lovorov list
5 zrna klekovih bobica
100 ml milerama
ulje
sol i papar
Priprema:
Meso izrežemo na komadiće i kratko popržimo na vrućem ulju.
Zatim dodamo sitno sjeckani luk, pa sve zajedno pirjamo na laganoj vatri.
Začinimo solju, pospemo mljevenom crvenom paprikom, promiješamo i odmah dodamo kiseli kupus, lovorov list i klekove bobice.
Sve zajedno lagano promiješamo i pirjamo uz povremeno podlijevanje mesnim temeljcem i vodom po potrebi.
Kada je kupus omekšao, dodamo kiselo vrhnje i ostavimo da još jednom provre.
Recept je preuzet sa stranice Crochef.com