OMILJENO VOĆE

Skidate trakice s banana? Možda ipak ne biste trebali, a evo zašto

05.09.2018 u 15:01

Bionic
Reading

Banane su jedno od najomiljenijih vrsta voća, a osim što su ukusne, iznimno su i hranjive. Mnogi imaju naviku skidati tanke trakice s banana prije konzumacije. Je li to pogrešno?

Mnogima trakice s banana jako smetaju i prilikom guljenja ih odmah uklanjaju.

Sa zrelih banana ih nije teško skinuti, a sa svježijih se uklanjaju malo teže. Jeste li se kad upitali zapravo čemu služe ove trakice i koja je njihova funkcija?

Trakice o kojima pišemo imaju svoj naziv: zovu se foemi, a radi se o provodnim tkivima koja opskrbljuju bananu nutrijentima dok ona raste.

kolaž namirnice
  • Avokado
  • Krastavac
  • Lubenica
  • Tamna čokolada
  • Tikvica
Namirnice za lijep ten Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Upravo zbog foema banane su ukusne i iznimno hranjive jer je trakice sadržavaju različite vrste vlakana i nutrijenata.

'Foemi omogućavaju hranjivim tvarima da dopriju do svih različitih dijelova biljke', objasnila je Rebecca Lee koja je pokrenula specijaliziranu medicinsku stranicu remediesforme.com.

Plantaža banana u Vijetnamu
  • Sedam sorta banana
  • Plantaža na Tenerifima
  • Burundi u istočnoj Africi
  • Burundi u Africi
Banane Izvor: Profimedia / Autor: Thang Nguyen Tat

Objasnila kako su te trakice jednako hranjive kao ostatak voćke te su pune kalija, vlakana, vitamina A i vitamina B6.