domišljato RJEŠENJE

Evo kako omogućiti strujanje zraka kroz kuću bez otvaranja prozora ljeti

16.07.2024 u 09:43

Bionic
Reading

Ljeto nam je stiglo na velika vrata, a temperaturni maksimumi tjeraju nas da zabarikadiramo sve prozore i vrata u domu kako vrućina ne bi prodirala i grijala dodatno prostor. No, to ima i negativnu stranu, budući da je neprozračivanje doma idealna meta za 'napad' vlage i plijesni po zidovima. Rješenje ipak postoji

Loša izolacija dovodi do toga da vaš obiteljski dom preko noći postane idealno mjesto za stvaranje vlage, a sve to u konačnici vodi prema tome da će vam se po zidovima stvoriti plijesan. To što plijesan narušava estetiku vašeg doma manje je bitno. Ono što mnogi zanemaruju zdravstveni su problemi koji nastaju zbog udisanja čestica plijesni.

Narušena kvaliteta zraka jedan je od krivaca za često nesnosne glavobolje te općeniti osjećaj malaksalosti i smanjene koncentracije, ali i tromosti, mučnine pa čak i nesvjestice. Tome nimalo ne doprinosi činjenica da smanjuje kvalitetu sna i otežava kvalitetan odmor, koji je ključan za zdravlje.

Zdravstveni problemi

Uz to događa se i pojava svrbeža, osipa i crvenila koža, a osobama s alergijama intenziviraju se respiratorni problemi. Ni tu nije kraj zdravstvenim mukama, budući da sve to u konačnici može dovesti do komplikacija. Ovi mikroorganizmi mogu uzrokovati i veće zdravstvene probleme, kao što su aspergiloza, histoplazmoza, sporotrihoza i dolinska groznica - infekcije čiji je najčešći uzročnik upravo plijesan, a nije ni neuobičajena pojava pneumonitisa, tipa upale pluća čiji su simptomi teškoće s disanjem, umor, povišena tjelesna temperatura, bol u prsima i opća slabost.

Ako mislite da se takvo što događa samo u zimskim mjesecima, kada grijanje prostora dovodi do razlika u temperaturi i pojave vlage i plijesni, prevarili ste se. Isto se događa i u ljetnim mjesecima, osobito kod ovako visokih temperatura zbog kojih radimo sve kako bi spriječili zagrijavanje prostora u kojem boravimo.

No, otvaranje prozora, kako bi spriječili nastanak vlage i plijesni, ima još jedan negativan učinak, a to je da gubimo hladniji zrak iz prostora, kojeg često pokušavamo brzo rashladiti klimom.

Strujanje zraka unutar prostorija

Dobra je vijest da rješenje ipak postoji i da, nema potrebe za otvaranjem prozora da bi zaustavili vlagu i plijesan. Rješenje se zove i-Vent, a riječ je o ventilacijskim sustavima koji su se pokazali idealnim kako za obiteljske kuće tako i za stanove.

Pametna ventilacijska jedinica u decentraliziranoj ventilaciji jednostavno je za montažu i kao takvo iznimno pogodno za ugradnju i u starije kuće ili stanove, a nećete pogriješiti niti ako za i-Ventom posegnete kod novogradnje.

Ono po čemu se ovaj ventilacijski sustav uvelike razlikuje od drugih je to što omogućuje strujanje i protok zraka unutar prostorija, automatski održavajući optimalnu razinu vlage unutar životnog prostora i to uz jednostavno upravljanje putem aplikacije kompatibilne sa sustavima Android i iOS. Cijeli sustav radi bez buke i štetnih tvari, kao i bez vjetra i nepovoljnih vremenskih utjecaja, a sigurni ste i od zloglasnog propuha i to posebnom zaštitom upravo od propuha i ograničenjem volumena protoka zraka.

Budući da se i-Vent sustavima osigurava 24-satna ventilacija bez otvaranja prozora, time uvelike štedimo energiju, što bi na godišnjoj razini značilo da svaka rekuperatorska jedinica potroši otprilike 2,3 € električne energije.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s i-Ventom.