isprobali i recenzirali

Kakav je novi iRobot Roomba Combo 10 Max?

24.10.2024 u 09:51

Bionic
Reading

Najsvestraniji robot može usisavati i prati podove, a uz stanicu za automatsko pražnjenje i punjenje vodom sve što vam treba je, kažu, aplikacija i malo dobre volje. Evo kako se uređaj iRobota pokazao nakon nekoliko dana u domu s kućnim ljubimcem

Kućni roboti zadnjih nekoliko godina pokušavaju osvojiti pažnju svakoga kome usisavanje zadaje glavobolje. Premisa uređaja koji čisti stan dok ste vi u dućanu ili kamo god vas vaše dnevne obaveze odvuku vrlo je privlačna - kao prvo, imate više vremena za druge stvari, a kao drugo sve oko čega se morate brinuti je pražnjenje spremnika i povremeno održavanje samog uređaja.

Modernije inačice kućnih robota nude veći broj opcija te često dolaze sa specijaliziranim bazama koje rade sve; od punjenja baterije do pražnjenja vrećice ili cikliranja vode za pranje podova.

Sve-u-jedan u režiji iRobota

Najnovija Roomba Combo 10 Max najsofisticiranije je rješenje sa svime što kompanija s 30 godina iskustva u robotici i 50 milijuna prodanih robota - može ponuditi. Nedavno su ga lansirali na hrvatskom tržištu. Radi se o aplikacijom kontroliranoj kombinaciji robota i baze s funkcijama usisavanja i pranja podova te s hrpom različitih pametnih funkcija.

Te funkcije robotu, barem u teoriji, pomažu da zaobiđe sve neugodnosti s kojima se susreću slični uređaji. Kako zaustaviti pranje poda kad dođe do tepiha? Kako prepoznati male predmete ostavljene na podu? Kako osušiti mokru krpu nakon korištenja? Sve ovo dio je integralnog rješenja koje Roomba Combo 10 Max može raditi sam, iako dio toga ostaje u teoriji.

Kućni Robot traži korisničku brigu

Kućni robot, u svojoj osnovi, traži određenu posvećenost vlasnika, kao i određene pripreme u stanu prije učinkovite primjene. Za početak, poželjno je maknuti stolce i stvari koje imate po podu - igračke, cipele, kupaonske tepihe i slično. Robot će ih, napominjemo, uz privolu za korištenje kamere, prepoznati i pokušati zaobići, no u slučaju da se to ne dogodi i ako imate kućnog ljubimca, potencijalne nezgode su nešto na što morate paziti.

Uređaj dolazi s opcijom automatskog pražnjenja spremnika za prašinu koji, nakon što odradi čišćenje, odlazi na bazu i tamo otpad prebacuje u vrećicu. Ako imate životinju koja se linja, neminovno je da će robot sakupiti puno dlaka. Ako je ta životinja dugodlaka, te će se dlake vjerojatno zaglaviti u nekom od ventila. Ovo znači da ćete između čišćenja ponekad morati ručno prazniti spremnike kad vam robot prijavi grešku.

O softveru

S druge strane, mapiranje prostorija i programiranje raznih postavki pranja i čišćenja jednostavno je i intuitivno, a mogućnost uređivanja rasporeda, buduća kompatibilnost sa standardom Matter i rad s aplikacijom su pohvalni.

No, da biste ga počeli koristiti, morat ćete za njega prirediti stan. Sustav za pranje podova bez pojačanih postavki površinski će odraditi posao. S druge strane, usisavanje temeljito radi te, po potrebi, može istu prostoriju u jednoj rundi odraditi i dvaput, uz mogućnost skeniranja većih količina prašine.

Automatsko sušenje pločice

Također, ono što se kod njega definira kao čišćenje možda je više održavanje. Drugim riječima, ova Roomba može očistiti manji nered i 'upicaniti' stan tijekom tjedna dok ste u šetnji sa psom ili kad odete na posao. AutoWash Dock automatski se ponovno puni, pere i suši krpu za brisanje, izbacuje ostatke i čisti se tako da korisnici mogu manje brinuti o održavanju svog robota.

Nadalje, iRobot-ov D.R.I. sustav (Dry Rug Intelligence) znači da Roomba i raščupane tepihe od dugačkih niti može održati čistima i suhima, zahvaljujući jedinstvenom sustavu brisanja s automatskim uvlačenjem koji podiže krpu sve do vrha robota kada detektira tepih, sprječavajući močenje tepiha. SmartScrub pojačava napor te radi veći broj prolaza prostorijom dok vrši pritisak prema dolje. Pritom omogućava dva puta dublje ribanje tvrdokornih mrlja, čisteći podove naprijed-nazad. Kada je SmartScrub uključen, obavljanje zadataka traje druže jer robot provodi dublje čišćenje.

Automatsko sušenje pločice krpom također je super ideja, no nakon prosječnog pranja aktivno ventiliranje traje do šest sati pa na to treba obratiti pažnju. Odvojeno skenirane sobe nemoguće je spojiti u jednu cjelinu, što znači da stan morate skenirati u jednom prolazu, pa nakon toga definirati sobe i po potrebi dati naredbu za čišćenje određenog dijela.

iRobotov Combo 10 Max je, s jedne strane sveobuhvatan i automatiziran, a s druge namijenjen kupcima koji su spremni prilagoditi stan ovom malom čistaču.

Robot s potencijalom

Na kraju višednevnog korištenja zaključili smo da je novi iRobotov proizvod dobar, ali najbolje funkcionira kao nadogradnja za kupce koji već imaju kućanskog robota, traže proizvod koji radi više i kojima cijena ne predstavlja preveliku prepreku. Za uređaj koji dobro usisava, brzo uči i osrednje, ali ipak bolje od svih ostalih robota na tržištu, pere, Combo 10 Max predstavlja potencijalnu modernu kupnju koja iziskuje dobru informiranost.

  • Dimenzije robota: 33,9 cm x 33,8 cm x 8,7 cm
  • Težina robota: 5 kg
  • Dimenzije stanice AutoWash Dock: 40,1 cm x 51 cm x 44,6 cm
  • AutoWash Dock - težina: 10,45 kg
  • Baterija: litij-ion
  • Ustupio: iRobot
_Roomba Combo 10 Max Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Najučinkovitiji, najinteligentniji i najneovisniji robot za usisavanje i pranje dosad - Roomba Combo® 10 Max Robot + AutoWash™ Dock dostupan je u web trgovini iRobot Hrvatska, iRobot kiosku - Arena centar Zagreb, iRobot kiosku – Mall of Split u Splitu, te kod ovlaštenog prodavatelja Elipso, Sancta Domenica, Centar Tehnike, Svijet Medija, eKupi, Bazzar.

Za više informacija možete i nazvati na 01/5619 242 ili poslati e-mail na info@irobot.hr.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima te u suradnji s Eurorobotom.