S dolaskom toplijih dana većina je u potrazi za laganim i zdravim receptima jer treba se uskoro skinuti na plaži. Osim toga, kada su obroci koje unosimo u organizam lagani i sastavljeni od visokokvalitetnih namirnica, tijekom dana se osjećamo poletnije i imamo više energije, nego kada u tijelo unosimo idustrijski šećer, jednostavne ugljikohidrate i zasićene masti. Danas vam kao prijedlog za ručak predlažemo tri lagane i super zdrave salate koje će vas držati sitima cijeli dan
Salata s heljdom
Sastojci:
- 410 g slanutka
- 250 g heljdine kaše
- 1 krastavac
- 100 g feta sira
- 1 svježa paprika
- 2 rajčice
- svežanj peršina
- sol
Za preljev:
- 1 žlica Vegete
- 100 ml vode
- 2 žlice limunova soka
- 4 žlice maslinova ulja
Priprema:
1. Očišćeni i oprani slanutak namačite 12 sati u mlakoj vodi. Kuhajte dok ne omekša te solite po potrebi. Slanutak ocijedite i isperite pod mlazom hladne vode. Heljdinu kašu skuhajte (10 do 15 minuta) u blago posoljenoj kipućoj vodi, ocijedite je i ohladite.
2. U odgovarajućoj zdjeli pomiješajte heljdinu kašu, slanutak, na kockice nasjeckanu papriku, rajčicu i feta sir, nasjeckani peršin i krastavac koji ste očistili od sjemenki i narezali na kockice.
3. Vegetu razmutite u vodi i limunovu soku te ostavite neka odstoji oko 10 minuta. Umiješajte maslinovo ulje, prelijte preko sastojaka pripremljenih za salatu i dobro izmiješajte.
Salata tunom i tjesteninom
Sastojci:
- 200 g rukole
- 200 g tjestenine (fusilli)
- 6-7 rajčica grappolo
- 2 paprike
- 1 svježi krastavac
- 150 g konzerviranog kukuruza
- 280 g konzervirane tune
Za preljev:
- 350 g skyra
- 2 žlice senfa
- sok 1 cijeđenog limuna
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Priprema:
1. Trebat će vam velika zdjela u koju ćete pomiješati sve sastojke. Salatu operite i stavite na stranu. Rajčicu, krastavac i paprike operite i narežite na kockice i prebacite sve u zdjelu. Dodajte tunu i kukuruz.
2. U proključalu i posoljenu vodu stavite tjesteninu da se kuha 8-10 minuta. Za to vrijeme ćete pripremiti preljev.
3. U posebnoj zdjelici pomiješajte skyr, senf, sok limuna, sol, papar i maslinovo ulje.
4. U zdjelu s povrćem dodajte ocijeđenu tjesteninu i preljev i sve dobro promiješajte.
5. Na kraju dodajte salatu i ponovno sve dobro promiješajte. Ukoliko nedostaje još soli, dosolite i pustite u hladnjaku do posluživanja.
Salatu ukrasite maslinama i uživajte u svom laganom i visoko hranjivom obroku.
Bulgur salata
Sastojci:
- 125 g bulgura
- 250 ml povrtnog temeljca
- 1 paprika
- 3 rajčice
- 3-4 komada mladog luka
- svježi peršin
- svježi bosiljak
- 3 žlice maslinovog ulja
- sok od pola limuna
- sol
- papar
- 1/2 žličice mljevene crvene paprike
Priprema:
1. Zakuhajte temeljac, dodajte bulgur i kuhajte cca. 15-20 minuta. Bulgur mora upiti sav temeljac. Ostavite da se ohladi.
2. Paprike i rajčicu operite i narežite na kockice.
3. Mladi luk očistite, operite i narežite na kolutiće.
4. Izmješajte bulgur, povrće i začine.
5. Ulje, limunov sok, sol, papar i mljevenu crvenu papriku izmiješajte i prelijte po salati.