IDEALNE ZA TOPLE DANE

Tri osvježavajuće salate koje će vas držati sitima cijeli dan

25.06.2020 u 13:11

Bionic
Reading

S dolaskom toplijih dana većina je u potrazi za laganim i zdravim receptima jer treba se uskoro skinuti na plaži. Osim toga, kada su obroci koje unosimo u organizam lagani i sastavljeni od visokokvalitetnih namirnica, tijekom dana se osjećamo poletnije i imamo više energije, nego kada u tijelo unosimo idustrijski šećer, jednostavne ugljikohidrate i zasićene masti. Danas vam kao prijedlog za ručak predlažemo tri lagane i super zdrave salate koje će vas držati sitima cijeli dan

Salata s heljdom

Sastojci:

  • 410 g slanutka
  • 250 g heljdine kaše
  • 1 krastavac
  • 100 g feta sira
  • 1 svježa paprika
  • 2 rajčice
  • svežanj peršina
  • sol

Za preljev:

  • 1 žlica Vegete
  • 100 ml vode
  • 2 žlice limunova soka
  • 4 žlice maslinova ulja

Priprema:

1. Očišćeni i oprani slanutak namačite 12 sati u mlakoj vodi. Kuhajte dok ne omekša te solite po potrebi. Slanutak ocijedite i isperite pod mlazom hladne vode. Heljdinu kašu skuhajte (10 do 15 minuta) u blago posoljenoj kipućoj vodi, ocijedite je i ohladite.

2. U odgovarajućoj zdjeli pomiješajte heljdinu kašu, slanutak, na kockice nasjeckanu papriku, rajčicu i feta sir, nasjeckani peršin i krastavac koji ste očistili od sjemenki i narezali na kockice.

3. Vegetu razmutite u vodi i limunovu soku te ostavite neka odstoji oko 10 minuta. Umiješajte maslinovo ulje, prelijte preko sastojaka pripremljenih za salatu i dobro izmiješajte.

Salata tunom i tjesteninom

Sastojci:

  • 200 g rukole
  • 200 g tjestenine (fusilli)
  • 6-7 rajčica grappolo
  • 2 paprike
  • 1 svježi krastavac
  • 150 g konzerviranog kukuruza
  • 280 g konzervirane tune

Za preljev:

  • 350 g skyra
  • 2 žlice senfa
  • sok 1 cijeđenog limuna
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Priprema:

1. Trebat će vam velika zdjela u koju ćete pomiješati sve sastojke. Salatu operite i stavite na stranu. Rajčicu, krastavac i paprike operite i narežite na kockice i prebacite sve u zdjelu. Dodajte tunu i kukuruz.

2. U proključalu i posoljenu vodu stavite tjesteninu da se kuha 8-10 minuta. Za to vrijeme ćete pripremiti preljev.

3. U posebnoj zdjelici pomiješajte skyr, senf, sok limuna, sol, papar i maslinovo ulje.

4. U zdjelu s povrćem dodajte ocijeđenu tjesteninu i preljev i sve dobro promiješajte.

5. Na kraju dodajte salatu i ponovno sve dobro promiješajte. Ukoliko nedostaje još soli, dosolite i pustite u hladnjaku do posluživanja.

Salatu ukrasite maslinama i uživajte u svom laganom i visoko hranjivom obroku.

Bulgur salata

Sastojci:

  • 125 g bulgura
  • 250 ml povrtnog temeljca
  • 1 paprika
  • 3 rajčice
  • 3-4 komada mladog luka
  • svježi peršin
  • svježi bosiljak
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • sok od pola limuna
  • sol
  • papar
  • 1/2 žličice mljevene crvene paprike

Priprema:

1. Zakuhajte temeljac, dodajte bulgur i kuhajte cca. 15-20 minuta. Bulgur mora upiti sav temeljac. Ostavite da se ohladi.

2. Paprike i rajčicu operite i narežite na kockice.

3. Mladi luk očistite, operite i narežite na kolutiće.

4. Izmješajte bulgur, povrće i začine.

5. Ulje, limunov sok, sol, papar i mljevenu crvenu papriku izmiješajte i prelijte po salati.