Kruške su iznimno zdravo i ukusno sezonsko voće prepuno vlakana, kao i brojnih vitamina C, K, B2, B3 i B6, a mnogi ga vole u kolačima, kompotima, smoothiejima...
Ovo sočno jesensko voće sadržava i kalcij, magnezij, kalij, bakar te mangan, pa ne čudi da ga preporučuju i nutricionisti. Osim toga, sadržavaju i mineral bor, potreban našem tijelu zbog apsorpcije kalcija pa je ovo voće vrlo korisno i za osobe koje pate od osteoporoze.
Zašto ne biste kraj tjedna začinili jednom posebnom delicijom: kruškama kuhanima u crnom vinu s francuskom kremom chantilly?
Ova mirisna slastica sve će oduševiti bogatim okusom, a sjajna stvar je da nije kompliciran za izradu.
Sastojci:
Za kremu chantilly:
- 500 g vrhnja za šlag
- 200 g šećera
- malo arome vanilije (u esenciji)
Za kruške
- 4 veće kruške
- iscijeđeni sok iz jedne naranče
- 400 ml crnog vina
- 200 ml vina Porto
- štapić cimeta
- 3 kom. karanfilića
- zvjezdica anisa
- 60 g bijelog šećera
- 1 mahuna vanilije
Priprema:
Izlijte vrhnje za šlag u posudu te tu posudu stavite u veću s vodom i ledom kako bi smjesa bila hladna. Počinjemo prvo 'tući' vrhnje bez šećera i kad je napola gotovo dodamo šećer i aromu vanilije. Nastavljamo 'tući' dok ne dobijemo gustu teksturu, ali čim dobijemo pravu konzistenciju, prestajemo. Zatim stavljamo kremu chantilly na hladno.
Nakon toga, iscijedite naranču i narežite polovicu kore na trakice. Ogulite kruške pazeći na stabljiku te uklonite jezgru s dna pazeći pri tome da voćke ostanu cijele. Zatim, stavite sok i narančinu koru, crno vino, Porto, klinčić, štapić cimeta, mahunu vanilije otvorenu na pola po dužini, zvijezdicu anisa i šećer u lonac i pustite da zavrije.
Kuhajte na laganoj vatri 15 minuta. Kruške potopite u posudu i kuhajte još 10 minuta na umjerenoj vatri. Maknite s vatre i pustite da se kruške potpuno ohlade u soku u kojem su se kuhale.
Kruške poslužujemo na tanjurima, dodajući vaniliju za ukras, uz malo kreme chantilly sa strane.
I dobar tek.