ZNAŠ LI...

Zašto se jastozi kuhaju živi?

02.03.2009 u 07:23

Bionic
Reading

Ako već niste uživo vidjeli kuhanje jastoga i njegovo trzanje repom u kipućoj vodi, sigurno ste to mogli primijetiti u filmovima i sve većem broju TV kulinarskih showova. Vjerojatno ste se tada zapitali – pa zašto se jastozi moraju kuhati živi?

Jastog u svom mesu ima bakteriju koja je, dok je on živ, potpuno bezopasna. No, čim ugine, ta bakterija mutira i iz bezopasne se pretvara u jako opasnu i otrovnu. Ovo je razlog zašto se jastozi kuhaju živi – kako bakterija ne bi stigla mutirati.

Prije se smatralo da ova životinja ne osjeća bol za vrijeme kuhanja, no kasnije se, naravno pokazalo da to nije ni blizu istine. Jastozi na bol regiraju fizički – trzanjem, ali i hormonski – ispuštanjem određenog hormona u krvotok. Što je još zanimljivije – hormon kortizol koji ispuštaju u krvotok isti je hormon koji i ljudi ispuštaju kada ih nešto boli!

U ovoj rubrici svaki tjedan možeš pročitati neku zanimljivost ili otkačenu činjenicu kojom možeš iznenaditi svoje vršnjake, ali i one puno starije!