Omega 3,6,9 …

Zašto su omega 3 masne kiseline ključne za naše zdravlje?

25.09.2020 u 09:04

Bionic
Reading

Iako su većini ljudi poznate omega 3 masne kiseline, brojni još uvijek nisu svjesni koliko su važne za naše zdravlje. To potvrđuje i zabrinjavajući podatak da od nedostatka ovih masnih kiselina pati čak 98% ljudi. Budući da njihovo dugotrajnije pomanjkanje može dovesti do vrlo neugodnih i ozbiljnih zdravstvenih problema, od ključnog je značaja znati kako si možemo osigurati njihovu dostatnu količinu.

Zašto su omega 3 masti tako važne?

Većina ljudi ove masne kiseline povezuje prije svega sa »zdravim« kolesterolom i kardiovaskularnim bolestima, no njihova je uloga u tijelu mnogo važnija. Ne samo da su te masti gradbeni elementi svih naših staničnih membrana i utječu na to kako stanice međusobno "komuniciraju", te održavaju potrebnu ravnotežu, već se i brinu za uravnoteženje upalnih procesa, koji mogu voditi do kroničnih bolesti, kao što su reumatoidni artritis, upalne bolesti crijeva, multipla skleroza, demencija, Alzheimer, ateroskleroza itd.

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je potvrdila da omega 3 masne kiseline imaju važnu ulogu u rastu i razvoja mozga, uravnotežavanju krvnog tlaka, smanjenju rizika za razvoj bolesti kardiovaskularnog sustava, radu bubrega, očuvanju dobrog vida i zdravlja očiju, grušanju krvi, te upalnim i imunološkim reakcijama.

Stoga ne čudi da pomanjkanje ove esencijalne masne kiseline može voditi u pravu lančanu reakciju negativnih učinaka u našem tijelu, ukoliko ih ne konzumiramo u dovoljnim količinama.

Omega 3,6,9 … ima li kakve razlike među njima?

O omega 6 i omega 9 masnim kiselinama se govori dosta manje u usporedbi s njihovom poznatijom »kolegicom«, no dobro je da ih barem spomenemo.

Razlika između omega 3,6,9 nalazi se u sastavu molekule i po vrsnom redu dvostruke ugljikove veze, koja se nalazi na 3., 6. ili 9. mjestu u lancu.

Omega 9 su mononezasićene masne kiseline (oleinska kiselina) i nisu nužno potrebne. Ipak ih je zbog brojnih koristi preporučljivo konzumirati, iako na njihov unos nije potrebno jako paziti, jer ih tijelo može i samo proizvesti.

Omega 3 i omega 6 masne kiseline su polinezasićene i nužne su za tijelo, stoga za njih kažemo da su esencijalne masne kiseline. Jer ih tijelo ne može proizvoditi samo, moramo ih unijeti prehranom. Pritom moramo paziti da unos omega 6 bude nešto manji, jer je za zdravlje važan pravilan omjer između te dvije masti. Naime, stručnjaci savjetuju omjer od približno 1 : 4 u korist omega 3, zato pogledajmo …

Kako ih možemo dovoljno konzumirati …

Prema istraživanjima, dnevnu potrebu za tim mastima zadovolji samo 2 % ljudi. Glavni razlog za tako nizak postotak krije se prvenstveno u prehrani, jer većina ljudi ne konzumira dovoljno hrane, bogate ovim esencijalnim mastima. One se u većim količinama nalaze samo morskim ribama, koje bi, prema preporukama liječnika, morali konzumirati barem 2 puta tjedno. A ruku na srce – tko si od nas toliko često dočara pravu mediteransku kuhinju? Vjerojatno samo šačica ljudi. Stoga ni ne čudi da nam u 98% slučajeva nedostaje ove važne masti.

Omega 6 masti, koje smo ranije spomenuli, nalaze se u kukuruzu, sjemenkama suncokreta i grožđa, bučinim i lanenim sjemenkama, soji i kikirikiju, te u većini biljnih ulja. No, kao što smo već ranije rekli, s prehranom te vrste se ne smije pretjeravati, jer se brzo može dogoditi da unesemo previše omega 6 masti i tako povećamo upalne procese u tijelu.

Ako želimo očuvati zdravo tijelo i u poznijim godinama izbjeći bolesti koje nastaju kao posljedica pomanjkanja omega 3 masti, jedno od rješenja je da ih dodajemo prehrani u obliku dodataka prehrani.

Omega 3 kapsule, odnosno omega 3 tablete, kako im neki kažu …

Omega 3 tablete većinom su napravljene na bazi ribljeg ulja, dobivenog iz lososa, skuša, sardina, tune i drugih riba, koje često dolaze iz vrlo onečišćenih područja (zbog onečišćenih mora i svjetskih voda) i zato mogu sadržavati teške metale i toksine, koji u velikoj mjeri opterećuju tijelo. Tako pored pozitivnih učinaka ovih esencijalnih masti dobivamo i hrpu negativnih, zbog čega se moramo pitati o svrsishodnosti uzimanja dodataka prehrani tih vrsta.

Dodaci niže kvalitete imaju drugačiju razinu oksidacije, koja puno govori o kvaliteti i svježini proizvoda. Ako proizvod ima nisku razinu oksidacije, tad snižava razinu triglicerida i kolesterola. Na drugoj strani pak oksidirano ulje u kapsuli može biti vrlo opasno za naše zdravlje, jer povećava razinu kolesterola. Kod oksidiranih ulja češće dolazi do neugodnog podrigivanja i već prema tome možete vidjeti da se radi o proizvodu niže kvalitete.

Koje su najbolje omega 3 kapsule?

Da bi mogli odgovoriti na to pitanje, moramo se pridržavati sljedećeg: dodatak prehrani mora biti napravljen iz čistog izvora, po mogućnosti biljnog, te mora sadržavati EPA i DHA masti. Zvuči kao znanstvena fantastika? Međutim … u poduzeću Malinca im je uspjelo pronaći baš takve. Uz pomoć stručnjaka razvili su veganski dodatak prehrani – za čovjeka najvažnijih masnih kiselina – iz održivog i ekološkog izvora. U poduzeću Malinca su taj izvor pronašli u morskim algama, točnije u vrsti alge Schizochytrium, koja sadrži kako EPA, tako i DHA masne kiseline, koje u potpunosti zadovoljavaju naše dnevne potrebe za tom ključnom masti. Za razliku od većine ostalih kapsula – ne trebamo se brinuti da li će Malincine imati negativne učinke.

Iako su za naše zdravlje važne sve već spomenute masne kiseline – omega 3,6,9 – s Malincinim kapsulama se pobrinemo za onu najvažniju, koja najviše doprinosi našem zdravlju. Prehranom pak dobivate omega 6 i omega 9 u dostatnim količinama.

Omega 3 kapsule iz Malince …

Radi se o sigurnom, najčišćem i bogatom izvoru dvije najvažnije vrste omega 3 esencijalnih masnih kiselina (EPA i DHA). Pored toga, imaju još i druge ključne prednosti:

  • Alge kao biljni izvor životno važnih masnih kiselina predstavljaju vegansku alternativu ribljem ulju, jer imaju sličan sadržaj masti poput riba.
  • Alge iz kontroliranog uzgoja ne sadrže teške metale i toksine.
  • U usporedbi s uzimanjem ribljih dodataka, uzimanjem dodataka od algi ne pojavljuje se podrigivanje i žgaravica.
  • Malincin proizvod ne sadrži gluten, laktozu, šećere i ostale dodatke.

Malincine omega 3 kapsule na najbolji se način pobrinu za smanjenje svih neugodnih znakova nedostatka ove esencijalne masne kiseline, kao što su: suha koža s predjelima koji se ljuskaju, perut, ekcemi, dermatitisi, akne, suhe oči i problemi s vidom, pa čak i razdražljivost, depresija i slabije pamćenje.

Kad se sljedeći put budete pitali koje su najbolje omega 3 kapsule, ne tražite predugo, već posjetite Malincinu web stranicu www.malinca.hr/omega-3.html te si priuštite Malincinu bočicu omega 3 masti.