50 NIJANSI BEŽ

Zbogom dominaciji sive? Ljubitelji interijera više ne kriju opsesiju ovom 'dosadnom' bojom

21.12.2022 u 15:16

Bionic
Reading

Najviše istaknute u interijerima početkom nultih godina, tada popularne nijanse bež boje izgledalo su dosadno i pomalo neugledno prema riječima dizajnera interijera. Posljednjih desetak godina na tronu popularnosti zamijenile su ih hladne nijanse sive i bijele kada govorimo o neutralnim bojama, no njihovoj višegodišnjoj dominaciji nazire se kraj, barem ako je suditi po godišnjoj anketi dizajnera koju provodi popularna stranica Apartment Therapy

Bež boja strpljivo je čekala sa strane, a u novoj 2023. godini vraća se kao broj 1 u dizajnerskom izboru neutralnih boja. Kako brojni ističu, ova ‘dosadna’ boja dolazi u puno širem rasponu tonova nego što bi neki mogli pomisliti. Od baršunaste karamel nijanse do osunčanih tonova, spektar bež boja dovoljno je velik da i oni koji ju toliko ne preferiraju u interijerima pronađu nijansu koja bi im u konačnici odgovarala.

Bež interijeri Izvor: Profimedia / Autor: Courtesy of Desenio/Mega / The Mega Agency / Profimedia

Možda je najbolja stvar kod ove često podcijenjene neutralne boje njezina sveobuhvatna supermoć — nevjerojatno je svestrana i sjajno se prilagođava gotovo svakoj boji iz bogatog spektra. Prednosti bež boje tu ne prestaju; poput kameleona u stanju se transformirati tako da pristaje gotovo svakom završnom sloju koji vam padne na pamet: metali, kamen, drvo, različite vrste tkanina... popis je dugačak. Uljepšajte životni prostor kombinacijom bež i zlatne pomiješane s mramorom ili se odlučite za moderan neutralan izgled s bezvremenskom kombinacijom bež, crne i bijele boje.

U odnosu na neutralnu bijelu, bež boja dolazi s potrebnom toplinom a nakon globalne pandemije i većeg boravka u domu, želja za stvaranje privlačnoga doma veća je nego ikada u svijetu ljubitelja interijera, stoga ne čudi rast popularnosti ove hit boje s početka milenija.

Ništa ne govori o udobnosti kao bež; biti obavijen pravom nijansom umirujuće bež djeluje poput toplog zagrljaja. Također je izvrstan izbor za namještaj i pokućstvo koje nikada neće izaći iz mode, a može biti i odlično 'platno' za šareniji tekstil, umjetnine i ukrasne detalje.