TUŽNA OBLJETNICA

'Dražen je rođendane slavio na treninzima'

22.10.2015 u 11:46

Bionic
Reading

Da tragična nesreća nije ugasila njegov mladi život, naš najbolji košarkaš Dražen Petrović danas bi navršio 51 godinu. Napustio nas je nakon što je s nepunih 29 godina u NBA-u odigrao svoju najbolju sezonu. Njegova 75-godišnja majka Biserka Petrović, osoba nevjerojatne energije, i danas za svakoga nađe vremena i strpljenja da mu ispriča Draženovu priču, čuvajući uspomenu na svoga sina

Rođendan košarkaškog i sportskog velikana, najpoznatijeg i najuspješnijeg hrvatskog sportaša Dražena Petrovića obilježit će se u njegovu rodnom Šibeniku svojevrsnim otvaranjem novouređenog trga u Šibeniku koji nosi ime košarkaškog Mozarta.

'U Šibeniku će se održati šetnja od Draženove spomen-sobe, preko spomenika i sportske dvorane na Baldekinu, u kojoj je započeo svoju grandioznu karijeru, a sve će završiti na nedavno obnovljenom trgu. U Mađarskoj se danas igra turnir, ali nismo mogli biti na obje strane', rekla nam je Biserka Petrović. Uvijek je teško govoriti o Draženu, ali o njemu, kaže, treba govoriti jer je bio osoba bez mrlje, a prisjetila se kako su izgledali njegovi rođendani.

'Dražen nikada nije pridavao puno važnosti rođendanima. U vrijeme najveće slave krasili su ga jednostavnost i skromnost. Nikad se nije htio izdvajati od svojih vršnjaka, prijatelja. Za svoje rođendane većinom bi bio na putu, treningu ili imao utakmice pa nikad nije bilo vremena za rođendane. Slavili su se do njegove 10. godine, a kasnije se sve pretvorilo u sport', otkrila je Draženova majka.

Sjeća se kako bi je još kao osnovac budio u šest sati ujutro jer je išao ubacivati loptu u koš u ulici u kojoj je živio. 'Susjede su me znale prekoravati zašto dijete budim tako rano i tjeram ga da trenira. Objašnjavala bih im da ne budim ja njega nego on mene. Takav je bio Dražen', rekla nam je.

Biserka Petrović nezaustavljiva je u misiji da održi sjećanje na lik i djelo svojeg sina. 'Kada bih prestala misliti na njega, govoriti o Draženu, pronositi njegovu priču svijetom, prestala bih živjeti', kaže. S ogromnom boli za sinom nosi se upravo radom i čuvanjem uspomena na njega.Tome je posvećena 24 sata na dan i zahvaljujući njoj i njezinoj upornostizaživio je Draženov muzej u Zagrebu, u Šibeniku je otkriven njegov spomenik, kao i spomen-soba u stanu u Preradovićevoj ulici.Stravična prometna nesreća na autocesti pored njemačkog Ingolstadta koštala je Dražena života. Javnost je bila u potpunom šoku, a početkom NBA sezone 1993/94. Netsi su umirovili dres s brojem 3, koji je Dražen nosio, što najviše govori o tome koliko je on značio njihovom klubu.


Ikona hrvatske košarke počeo je trenirati još kao dječak


Dražen kao beba s roditeljima i bratom Acom