SIMBOL PROMJENE

Lijepa povjesničarka u utrci za predsjednicu Poljske

19.01.2015 u 12:39

Bionic
Reading

Poljska ljevica za nadolazeće predsjedničke izbore, odlučila je biračima ponuditi povjesničarku i bivšu TV voditeljicu

Vijest je objavljena na tiskovnoj konferenciji u petak, pod predsjedanjem čelnika stranke Leszek Millera i same kandidatkinje, dr. Magdalene Ogorek. 'Mi smo uvjereni da je dr. Magdalena Ogorek simbol promjene, uključujući i one generacijske. Ona je simbol otvaranja poljske politike prema mladoj, Europskoj generaciji poljskih muškaraca i žena. Ona je simbol nacionalnog jedinstva...', riječi su Leszeka Millera.

Ogorek iza sebe ima objavljenu knjigu naslova 'Poljski templari: Mitovi i stvarnost', u prošlosti je radila kao televizijska voditeljica, a od 2012. godine do 2014., obnašala je funkciju savjetnice Narodne banke Poljske. Njezina studija uključivala je ograničenje u Europskom institutu za javnu upravu (EIPA) u Maastrichtu.

'Vjerujem u uspjeh ove kampanje i vjerujem u uspjeh Poljske ljevice', izjavila je dr. Ogorek na press konferenciji. Nedavna anketa pokazala je kako sadašnji šef države Bronislaw Komorowski ima podršku 56% potencijalnih poljskih birača, iako službeno još nije najavio svoju kandidaturu. Andrzej Duda je predstavnik konzervativne oporbena stranka prava i pravde, a u provedenoj anketi je zaradio 16 % glasova, dok je liberalni kandidat Janusz Palikot uspio prikupiti pažnju tek 4 posto anketiranih birača.