ZAVRŠILA FILMSKA AVANTURA

'Tango Libre' pobjednik festivala u Zadru

31.08.2013 u 09:06

Bionic
Reading

Pobjednik 4. izdanja Avvantura festivala film foruma Zadar je film 'Tango Libre' redatelja Frederica Fontayna. Priča o zatvorskom čuvaru koji se našao u ulozi gledatelja koji prati uzbudljivi život žene podijeljene između muža, ljubavnika i sina, najviše se dojmila stručnog ocjenjivačkog suda u sastavu Arta Dobroshi, Krzysztof Zanussi, Shigeru Umebayashi, Dean Šoša i Christian Jeune

Nagrade za najbolju žensku ulogu osvojile su Nermina Lukač ('Eat Sleep Die') i Sharareh Pasha ('Mourning'). Priznanja za najbolje muške uloge pripala su Sitthiphonu Disamoeu ('The Rocket') i Mateuszu Banasiuku ('Floating Skyscrapers').

Za izniman doprinos filmskoj umjetnosti posebnu nagradu 'Tomislav Pinter' osvojio je japanski skladatelj Shigeru Umebayashi. Riječ je o autoru glazbe za Kar-Waijev film 'Veliki meštar' kojim je festival otvoren.

Na svečanosti zatvaranja u prekrasnom ambijentu antičkog Foruma prikazan je film 'Broken circle breakdown' belgijskog redatelja Felixa Van Groeningena, a potom je zbog velikog interesa javnosti ponovljena projekcija prvog zadarskog dugometražnog filma 'Mali div' redatelja Igora Goića.

Svojim četvrtim izdanjem Avvantura festival pokazao je napredak. Glasoviti producent Branko Lustig naglasio je da iz godine u godinu festival raste, dok ga kosovska glumica Arta Dobroshi za pet godina vidi na razini Cannesa.

Zahvaljujući Avvantura festivalu u staroj jezgri Zadra, koja je ostala bez kina, prikazano je stotinjak filmova. Po mnogima najveća je to pobjeda direktora festivala Sergeja Stanojkovskog i njegova vrijednog tima.