OBITELJSKE VEZE

Bliži i dalji rođaci: Evo kako su europske kraljevske obitelji rodbinski povezane s engleskim prijestoljem

20.09.2022 u 06:35

Bionic
Reading

Nije nepoznato to da su mnoge europske kraljevske obitelji isprepletene rodbinskim vezama, što se odnosi i na kraljicu Elizabetu II

Brojne su kraljevske obitelji Starog kontinenta isprepletene obiteljskim vezama, pa ni engleska kraljevska obitelj nije iznimka u tome.

Dobro je poznato to da je tijekom Prvog svjetskog rata Njemačkom vladao car Wilhelm II, a Britanijom kralj George V, koji su bili vrlo bliski rođaci. Budući da je u to vrijeme rasla antipatija prema svemu njemačkom, engleski kralj George V odlučio je 1917. kraljevskoj kući u Velikoj Britaniji, koja je dotad nosila njemačko ime Saxe-Coburg and Gotha, dati novo ime - Windsor.

Kraljičinom veličanstvenom sprovodu nazočile su i sve europske kraljevske kuće, a evo koje su i obiteljski povezane s Windsorima:

Belgijski kralj Philippe i kraljica Mathilde

Belgijski monarh daljnji je rođak kraljice Elizabete, a zajednički predak im je Franz, vojvoda od Saxe-Coburg-Saalfelda, djed britanske kraljice Victorije i otac belgijskog kralja Leopolda I. Također su rodbinski povezani preko danskog kralja Christiana IX, poznatog kao 'djeda Europe', a sve zbog njegovih rodbinskih veza s brojnim europskim kraljevskim obiteljima. Kraljica Elizabeta II bila je naime njegova prapraunuka dok je sadašnji belgijski kralj Philippe njegov praprapraunuk. Također su povezani preko kralja Leopolda I, prvog belgijskog kralja i strica princa Alberta.

  • +12
Članovi kraljevskih obitelji na sprovodu u Londonu Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nizozemski kralj Willem-Alexander i kraljica Maxima

Kralj Willem-Alexander kraljičin je rođak u petom koljenu zahvaljujući prastarim rodbinskim vezama. Naime Willem-Alexander potomak je princeze Caroline od Orange-Nassaua, kćerke Williama IV, princa od Orangea, i njegove supruge Anne, najstarije kćeri kralja Georgea od Velike Britanije te njegove supruge Caroline od Ansbacha. Kraljica je potomak princeze Caroline preko očeve bake, kraljice Mary, supruge kralja Georgea V.

Španjolski kralj Felipe VI i kraljica Letizia

Španjolski kralj Felipe VI, koji je stupio na tron 2014., s pokojnom kraljicom rodbinski je povezan s obje strane obitelji, a zvao ju je tetom Lilibet. Njegova majka, kraljica Sofia, i kraljica Elizabeta II rođakinje su u trećom koljenu. Kraljica Sofia je i prva rođakinja vojvode od Edinburgha. Otac kralja Felipea, bivši španjolski kralj Juan Carlos, treći je kraljičin rođak i prvi rođak vojvode od Edinburgha. Juan Carlos je inače potomak kraljice Victorije, a njegova baka, princeza Victoria Eugenie od Battenberga, kći je najmlađe kćeri kraljice Victorije, princeze Beatrice.

  • +40
Poznati na sprovodu kraljicu Elizabete II Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Danska kraljica Margrethe

Danska kraljica proteklog vikenda proslavila je zlatni jubilej, odnosno 50 godina vladavine, ali je proslava bila jako skromna iz poštovanja prema preminuloj britanskoj kraljici s kojom je i rodbinski povezana. Kraljica Margrethe je potomak kraljice Victorije i rođaka u trećem koljenu Christiana IX, što je čini daljnjom rođakinjom kraljice Elizabete II. Također je rođakinja švedskog kralja Carla Gustafa XVI preko Victorijine unuke, princeze Margaret od Connaughta, Margaret od Connaughta, kćeri trećeg sina kraljice Victorije, princa Arthura, vojvode od Connaughta. Ona je također prateta kraljice Margrethe i Carla Gustafa.

Švedski kralj Carl Gustaf i kraljica Silvia

U dobi od 75 godina Carl Gustaf je najduže vladajući kralj u švedskoj povijesti, a na tron je zasjeo 1973. Švedski kralj ima i najbliže veze s pokojnom britanskom kraljicom. On je prapraunuk kraljice Victorije, što ga čini rođakom u trećem koljenu preminule monarhinje. Švedski kralj je praunuk princa Arthura, sina kraljice Victorije, a s majčine strane rodbinski je povezan s osmim sinom kraljice Victorije, princem Leopoldom, vojvodom od Albanyja.

  • +51
Pogreb kraljice Elizabete II Izvor: Profimedia / Autor: HANNAH MCKAY / AFP / Profimedia

Norveški kralj Harald

Norveški kralj Harald drugi je rođak kraljice Elizabete II i 78. je na listi nasljednika britanskog prijestolja.

Harald V vlada skandinavskom zemljom od siječnja 1991., naslijedivši svog oca, Olafa V, a sprovodu je nazočio sa suprugom, kraljicom Sonjom. I norveška kraljevska obitelj povezana je s engleskom. Naime Harald V i kraljica Elizabeta II imali su iste pradjede, kralja Edwarda VII i kraljicu Alexandru.

Henri, veliki vojvoda od Luksemburga, i njegova supruga Maria Teresa

Henri, veliki vojvoda od Luksemburga, i njegova supruga Maria Teresa nazočili su jučerašnjem pogrebu. On je došao na vlast 2000., a također je rođak kraljice Elizabete II preko Leopolda I, strica princa Alberta.