Kandidati su se ovaj put ponovo našli u klupama Gastroakademije. Nije im bilo teško jer su imali odličnog profesora – Tomislava Škuncu – vrhunskog kuhara i 'food stylista'
Marko Matei bio je jako sretan zbog Gastroakademije jer je njegovo znanje, prema vlastitim riječima, puno rupa. Kao 'profesor' u Gastroakademiji više mu paše Dino jer je 'kao ravnalo', dok je Mate opušteniji. Matu je usporedio s profesorom u gimnaziji, a Dina s fakultetskim profesorom. Časlav je rekao da bi, kad bi morao birati između njih dvojice kao chefova, birao Matu. Marko Matei je u Gastroakademiji priželjkivao Dina i Matu koji bi radili deserte.
Dino i Mate su sudjelovali u Gastroakademiji, ali ne s desertima i ne u ulozi chefova već kao pomoćnici chefu Tomislavu Škunci. Na takav način ova trojica chefova osim dobrog kuhanja kandidatima su pokazali kako se radi u timu i važnost same hijerarhije u kuhinji.
Potpuno drugačija Gastroakademija: egzotika i fusion
Kandidati su učili o egzotičnoj kuhinji, spajanju voća i povrća te su radili rustikalna jela s naglaskom na istočnoj kuhinji, Karibima, Južnoj Americi i slično. Budući da je chef Tomislav proputovao svijet tri puta, većina jela koja će pripremati ima 'fusion touch' koji je obilježio njegova jela kroz sva putovanja. Pod 'fusionom' se smatra spajanje različitih kuhinja ili pojedinih elemenata različitih kuhinja.
Kandidati su imali priliku vidjeti pripremu janjećeg curryja s basmati rižom što simbolizira Indiju, pačjih prsa s coullisom od cikle i pireom od batata s kokosovim mlijekom, lososa s tropskom salsom, banana blini, izvedenicu gazspacha te pileće meso u marinadi od šećera, čilija i umaka od soje.
Za početak je chef Škunca janjetinu marinirao u jogurtu, menti, limunu/limeti, naribanom đumbiru i češnjaku, soli, papru i crvenoj paprici. Dino je oprao rižu i zatim je krenuo pripremati, nakon čega je pripremao banana blini. Za to vrijeme Mate je radio tropsku salsu i ribu.
Dok je pripremao curry koji je simbol indijske kuhinje chef Tomislav je kazao da je puno radio s Indijcima te da gotovo svako selo u Indiji radi drugačiji curry. Tako se, što se više ide prema jugu, curry radi blaži te se koristi kokosovo mlijeko kao dodatak.
Dino je kandidatima objašnjavao o basmati riži, a Mate je naglasio važnost vađenja sjemenki prilikom čišćenja čilija. Chefovi su pojasnili svojim učenicima da što se tiče kombinacije ribe i voća, kod nas se ljudi većinom zgražaju nad takvim stvarima, ali to je negdje tradicija kao što je kod nas riba i krumpir.
Kandidati su danas upoznali još jednu novu namirnicu - batat, slatki krumpir koji se najčešće peče, ali u ovoj kombinaciji nije pripremljen na takav način već kao pire oplemenjen kokosovim mlijekom.
Blini od banane je ruska priča, slična palačinkama, ali su ga oni radili kao fusion. Pile koje su danas pekli bilo je pripremljeno kao hrana koja se servira u malo boljim restoranima (koji kuhaju na visokom nivou sa skupim namirnicama i gdje se hrana jede u sljedovima).
'Moja prezentacija pačjih prsa bi se mogla uklopiti u taj koncept i prezentacijski i po namirnicama', kazao je chef Tomislav.
Kandidati su s pozornošću pratili kuhanje i timski rad ovih podjednako dobrih kuhara, a Mate im je poručio da 90 posto ovih namirnica imaju u smočnici te da od njih očekuje da to istraže.
Tomislav Škunca kuha već gotovo 20 godina te, iako u zadnjih par godina ne kuha aktivno, bavi se 'food stylingom' odnosno pripremom hrane za reklame, kuharice, plakate i slično. Ovaj kuhar pozamašnog životopisa je radio u Londonu, Njemačkoj, Španjolskoj i duže vrijeme na brodu te je na takav način vidio velik dio svijeta i stekao znanja o brojnim kulturama, ljudima i hrani.
Osim 'food stylingom', bavi se i konzultacijama te vodi agenciju koja se bavi posredovanjem za zapošljavanje ljudi iz kuharstva te je na takav način i došao u Masterchef. Za njega kuhanje graniči s umjetnošću jer je kreativno i čovjek ima slobodu izražavanja. Nada se da su kandidati dobili ideju kako koristiti začine koji su im na raspolaganju.
Petru Plantak fascinira način na koji se chef Škunca nadimka Škuf igrao sa začinima i namirnicama.
'Janjeći curry mi je svjetsko otkriće s jogurtom i krastavcem. To je eksplozija u ustima i samo te odnese', rekla je.
Marko Palfi misli da je Dinov savjet kako pripremiti rižu bio zlata vrijedan. Prije nije znao kako ju pripremati, ali to mu više neće biti problem.
Ines voli jače začine i ljutu hranu, no batat ne smatra zamjenom za krumpir jer joj je presladak.
Marku Raiću današnji chef izgleda interesantno.
'Gole djevojke na pregači pašu uz visoku Gastronomiju', komentirao je način na koji je bio obučen te dodao kako su Dino, Mate i Škuf djelovali uigrano.