motiviran i s 80

Harrison Ford nikad iskreniji: 'Volio bih da mi na nadgrobnom spomeniku piše - bio je koristan. Meni dovoljno'

11.02.2023 u 17:50

Bionic
Reading

Harrison Ford trenutno glumi glavnog lika u serijama 'Shrinking' i '1923' te se peti put nalazi u ulozi Indiane Jonesa u filmu 'Dial of Destiny'. U intervjuu za The Hollywood Reporter govorio je o raznim iskustvima i zašto i u devetom desetljeću života ne misli stati s glumom

U dobi od 80 godina Harrison Ford paralelno snima na čak tri seta. Iako je 2002. godine odlučio uzeti tek jednu ulogu godišnje, trenutno nastupa u prequelu serije 'Yellowstone' naziva '1923', igra glavnu ulogu psihijatra u seriji 'Shrinking' te se peti put nalazi u ulozi Indiane Jonesa u filmu 'Dial of Destiny'.

Slavni glumac u razgovoru za The Hollywood Reporter ispričao je što je dovelo do odluke da radi punom parom i u devetom desetljeću života te progovorio o raznim zanimljivim iskustvima iz karijere koja traje preko 40 godina.

'Odlučio sam se na ovakvu promjenu nakon što sam pandemiju proveo besposleno se povlačeći po kući i iščekujući da, napokon, ponovno dobijem priliku igrati Indianu Jonesa. Prilike da nastupim u serijama 'Shrinking' i '1923', prihvatio sam bez da sam uopće pogledao scenarij! Sada se veselim snimanju njihovih drugih sezona', govori glumac koji priznaje kako su mu određeni segmenti glumljenja psihijatra Paula u 'Shrinkingu' bili izazovni.

'Pozadinska priča glavnog lika bila mi je donekle poznata jer se radi o psihijatru koji rijetko viđa svoju kćer i ima bivšu ženu te razne problematične obiteljske situacije. Imam petoro djece i ne dijelim iste probleme, ali mogao sam se poistovjetiti s emocijama u pojedinim scenama.'

Upitan što misli o terapiji i psihoterapeutima, Ford je za The Hollywood Reporter dao nedvosmislen odgovor.

'Postoje razne vrste terapije i siguran sam da su mnoge vrlo korisne ljudima s određenim problemima. Nisam protiv terapije, ali jesam protiv terapije za sebe. U ovoj dobi definitivno znam tko sam!'

  • +17
Harrison Ford Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Na društvenim mrežama postalo je popularno raditi psihološke profile poznatih osoba samo prema onome što su rekle u pojedinim intervjuima pa je tako nastala teza da Ford pati od socijalne anksioznosti.

'Zvuči kao dijagnoza koju bi trebao postaviti psihijatar, a ne prosječni promatrač. Odgovor je: ne, nemam problema sa socijalnom anksioznošću. Imam problema s dosadnim situacijama kojih se gnušam. No, moram priznati da sam bio potpuno prestravljen na pozornici kada sam počinjao karijeru, koljena su mi se toliko tresla da se to vidjelo i iz zadnjeg reda kazališta.'

Harrison Ford u mladosti je bio profesionalni stolar te je često izradu stolarije uspoređivao s izgradnjom lika kojeg glumi. Upitan postoji li nešto u tom smjeru po čemu želi da ga se pamti, samo je rekao:

'Volio bih da mi na nadgrobnom spomeniku piše 'Bio je koristan', meni dovoljno.'

Tri braka i petoro djece

Harrison Ford ženio se tri puta. Od 1964. do 1979. bio je u braku s Mary Marquardt i s njom imao dva sina, Benjamina i Willarda. Uslijedio je brak s Melissom Mathison s kojom je bio od 1983. do 2000. godine i imao sina Malcolma i kćer Georgiju.  

Sadašnju suprugu, 58-godišnju glumicu Calistu Flockhart, upoznao je 2002. godine na dodjeli Zlatnih globusa. Zaprosio ju je na Valentinovo 2009. godine, a u bračne vode uplovili su u ljeto 2010. godine u Meksiku gdje je Ford snimao film 'Kauboji i izvanzemaljci'. S njom odgaja posvojenog sina, 21-godišnjeg Liama.

Kao i Taylor Sheridan, režiser serije '1923', Ford živi na velebnom ranču u Wyomingu sa suprugom Calistom Flockhart. Napomenuo je kako se na puno načina pronašao u svojoj ulozi u seriji koja govori o gubitku tradicionalnih američkih vrijednosti koje mijenja pohlepnost suverenog svijeta.

  • +5
Calista Flockhart i Harrison Ford Izvor: Profimedia / Autor: Alberto E. Rodriguez / Getty images / Profimedia

No, uloga koja je na njemu ostavila najviše traga bila je u filmu o Drugom svjetskom ratu kada se prilikom snimanja srušio avion kojim je upravljao i sletio na golf teren. Ford je tada, 2015. godine, za dlaku izbjegao smrt, ali ozljede koje je doživio ostavile su dugotrajne ožiljke.

'Blizak susret sa smrću natjerao me da mnogo toga promijenim u životu. Bilo je jako teško i meni i mojoj obitelji prolaziti kroz to iskustvo, ali na kraju sam se ipak vratio letenju. Svojim helikopterom spasio sam nekoliko ljudi, među njima i ženu koja je imala simptome hipotermije na vrhu planine. Povratila je u moj kaubojski šešir, nije imala pojma tko sam! Prestao sam to raditi jer bi ljudi ubrzo shvatili o kome se radi i trčali javljati novinarima o 'herojskom pilotu', a to nikako ne volim.'

Tijekom svoje karijere, filmovi u kojima je glumio zaradili su ukupno preko 10 milijardi dolara, a za uloge je redovito dobivao više od 20 milijuna dolara po filmu. Zanimljivo, nikad se nije poželio okušati u nekoj drugoj funkciji poput režisera ili producenta, kao niti u ulozi negativca koju je uspješno izbjegavao cijele karijere. No, niti za jednu od mnogobrojnih uloga, među kojima su najpoznatije one Indiane Jonesa, Han Sola, Ricka Deckarda i Jacka Ryana, nije osvojio Oscara.

'Ne, ne vjerujem da će se to ikada dogoditi. Nikad ne glumim u filmovima koji bi se našli u užoj konkurenciji. Pokušat ću biti diplomat i reći da bih bio zahvalan na toj časti', rekao je Ford pa odgovorio na pitanje koje mnoge zanima - odakle pronalazi motivaciju u ovoj dobi?

'Nije mi se teško motivirati, jednostavno odradim posao za koji sam angažiran, čak i kada u njemu ne uživam. Plaćaju me da prodajem filmove i donesem zaradu, a glumu praktično odradim besplatno.'

Tijekom četiri desetljeća nastupio je u četiri nastavaka Indiane Jonesa. Za 'Kraljevstvo kristalne lubanje' kritičari su rekli da je Harrison prestar da bi imao glavnu ulogu. To je bilo prije 15 godina, a holivudska zvijezda sada snima novi nastavak!

'I u novom nastavku je bilo dosta starih šala pa smo ih sve odlučili izbaciti. No, u jednom trenutku Indiana Jones se gleda u ogledalo i kaže 'Što, pobogu, radim ovdje?!' i odlučili smo se uvrstiti takve šale na račun moje dobi.'

  • +13
Harrison Ford i Helen Mirren Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMKMEDIA / ipa-agenc / IPA / Profimedia

'Posebno je dojmljivo kako su me uz pomoć umjetne inteligencije pomladili u prvim scenama u kojima se radnja zbiva 40 godina ranije. Bio sam protiv toga u početku, ali na kraju su me oduševili jer su koristili moje snimke iz mladosti i vrhunski pogodili svaki djelić lica', objašnjava 80-godišnji glumac čije lice ni po čemu ne otkriva njegovu dob.

S jednako zapanjujuće mladolikim izgledom može se pohvaliti i 77-godišnja Helen Mirren koja s Fordom glumi u seriji '1923'. Holivudske zvijezde upoznale su se prije 40 godina na setu filma 'The Mosquito Coast', a Mirren tvrdi kako se njen mrvicu stariji kolega značajno promijenio kroz godine.

'Stolarstvo je samotnjačka, meditativna praksa koja je vrlo odgovarala Fordu u to doba. On nikad nije želio svjetsku slavu i morao je nadići vlastiti karakter da bi postao ovakva zvijezda kakvu danas poznajemo', rekla je holivudska diva i zaključila:

'Gdje god dođe, on je 'Harrison Ford: Veliki Heroj'. No, u stvarnosti, radi se o čovjeku koji je spoj raznih snaga i slabosti. Istovremeno bi bio iznimno strpljiv s malom djecom i nesnosan prema odraslima. Rekla bih da je danas znatno više u balansu sa samim sobom, mudar je, drag, pun ljubavi i svjestan svoje ranjivosti koja za njega nije slabost, nego snaga.'

Serija '1923.' Izvor: Društvene mreže / Autor: Paramount+