MARC FERRACCI

Hoće li bliski prijatelj Emmanuela Macrona iskoristiti njihovo prijateljstvo za svoj uspjeh?

10.05.2022 u 11:39

Bionic
Reading

Prošle subote, 7. svibnja, u Elizejskoj palači održana je inauguracija novog/starog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, a među 450 uglednihgostiju našao se i jedan njegov prijatelj

Izbori za francuskog predsjednika sada su iza nas, a ponovno izabrani predsjednik Emmanuel Macron ovog je vikenda imao i službenu inauguraciju u Elizejskoj palači. No, Macron, barem kada je politika u pitanju, nema puno vremena za odmor, budući da se u lipnju u Francuskoj održavaju parlamentarni izbori, na koje ponovno cilja.

A za njega su ti izbori važni zbog još jedne stavke, a to je što će se na izbornoj listi, i to u 6. izbornoj jedinici koja predstavlja francuske stanovnike Švicarske i Lihtenštajna, naći Marco Ferracci. Većini je to ime nepoznato, no ne i Macronu, koji je njegov dugogodišnji prijatelj, ujedno dobro upućen u predsjednikov privatni život.

Prema informacijama koje je objavio francuski Journal du Dimanche, Marc Ferracci dugogodišnji je prijatelj supruga Brigitte Macron, čije prijateljstvo datira još iz studentskih klupa i ništa ga od tada nije uzdrmalo. Upravo je Ferracci dobro upoznat s privatnim životom francuskog predsjednika.

Njihovo prvo upoznavanje Ferracci je opisao duhovito, rekavši kako je Macron, kada su se upoznali, izgledao kao 'češki student na razmjeni koji desetljećima nije vidio frizera'.

  • +14
Inauguracija francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za drugi mandat Izvor: EPA / Autor: GONZALO FUENTES / POOL

Član liberalne stranke i ugledni ekonomist, svog je prijatelja podržao već tijekom njegove prve kampanje 2017., a svoju ulogu, i to u odabiru ljudi koji će raditi na drugoj kampanji, imao je i sada. Njegova supruga Sophie Ferracci bila je šefica njegovog kabineta.

Budući da je i sam odlučio svoj politički proboj, moglo bi se očekivati da zatraži od svog dugogodišnjeg prijatelja da ga podupre u njegovim zamislima, a je li spreman, za što bolji uspjeh, iznijeti i Macronovo 'prljavo rublje' u javnost, tek ćemo vidjeti.