ODLUKA JE DONESENA

Imamo pobjednika prvog hrvatskog 'Maestra'!

09.11.2014 u 11:14

Bionic
Reading

Ozren Grabarić pobjednik je prvog hrvatskog TV showa 'Maestro'!

'Ovo je za mene bila najteža emisija do sada i razina stresa bila je na solidnoj razini, tako da je jedini moj cilj bio da do kraja emisije ostanem na nogama.  Iznenađen sam pobjedom i zahvaljujem se i orkestru i žiriju i ostalim kandidatima i svima koji su sudjelovali na nezaboravnom iskustvu', izjavio je prvi Maestro Ozren Grabarić, a javlja HRT.

Početak je bio žestok: Verdijev 'Dies Irae' i prvi nastup Barbare Kolar. Koncertna majstorica Mirjam pohvalila je Barbarinu sabranost pred eksploziju. Nakon Verdija uslijedio je 'Uskrsni zbor' iz 'Cavallerie Rusticane' Pietra Mascagnia. Ozren Grabarić nije imao lak zadatak. Dirigirao je Zborom HRT-a i Akademskim zborom I. G. Kovačića, orkestrom te mezzosopranistici Jeleni Kordić.


Prvi natjecateljski krug završio je Nicolas dirigirajući izvedbu 'Himne slobodi' Jakova Gotovca. Nakon njegove izvedbe maestro Fačini s oduševljenjem je pohvalio profil kandidata koji je došao do finala. Posebno je pohvalio Nicolasov osebujan stil dirigiranja. Priznao je da je njegova lastavica korisna za vraćanje orkestra u tempo. Nicolas je u ovom krugu dobio najviše ocjene: sve tri desetke. 'Da! Umalo sam postao prvi Maestro! No Ozren je bio sjajan i ja mu čestitam!' zaključio je simpatični Nicolas.

Nakon prvog kruga Barbara je imala 27 bodova, Ozren 29, a Nicolas 30. U drugom krugu finalisti su izvodili odabrana djela iz dosadašnjih emisija po izboru članova žirija. Ozren Grabarić ponovio je uvertiru operi 'Carmen' G. Bizeta. Nicolas je nastupio drugi te ravnao izvedbom 'Romea i Julije' Sergeja Prokofjeva.
 
Barbara je svojom izvedbom 'Labuđeg jezera' P. I. Čajkovskog očarala kao i prvi put. Maestro Kranjčević je zaključio: 'Ja ću vas ubuduće zvati dirigentica patnica. Vi volite suzne, patničke situacije. Čestitam.'

'Žao mi je jer je gotovo! Bilo je to jako intenzivno i prilično naporno razdoblje, ali ispunjeno divnom glazbom i emocijama koje idu uz nju. Sigurno ću sad jedno vrijeme biti u šoku, maloj 'apstinencijskoj krizi'. A drago mi je zbog puno toga. Drago mi je što sam ušla u finale - bila mi je želja proći sve natjecateljske zadatke i odjenuti frak', rekla je Barbara.

Nakon dva kruga i ocjenjivanja žirija, dvoje finalista s najmanjim ocjenama (Barbara i Ozren) trebali su stati pred Simfonijski orkestar. To je bila prilika da se gledatelji uz 'Radetzky marš' J. Straussa prisjete i sedmero veličanstvenih: Tamare Živković-Ivanović, Dražens Siriščevićs, Arete Ćurković, Damira Urbana, Nicolasa Quesnoita, Barbare Kolar i Ozrena Grabarića. Završne taktove te izvedbe, koja je razgalila gledatelje, dirigirao je domaćin serijala Duško Ćurlić.

U neizvjesnom glasovanju Simfonijski orkestar odlučio je da će se Nicolasu u pripetavanju priključiti Ozren. Izvodeći sudbonosne taktove iz 1. stavka Beethovenove 'V. simfonije', Nicolas i Ozren odirigirali su svoju posljednju izvedbu, žiri je rekao svoje mišljenje, a prije konačne odluke pred orkestar i zborove stao je pravi maestro. Maestro Kranjčević izveo je najpoznatiju glazbenu posvetu sudbini i sreći, a to je 'O fortuna' iz Orffove 'Carmine Burane'.

Iako bi se moglo reći da se pobjednik već odavno zna - to je klasična glazba, oni kojima su studenti šest tjedana dirigirali bili su najpozvaniji da odluče tko je naš Maestro. Odluka je donesena: Maestro je Ozren Grabarić!

Ozren Grabarić