novi uspjesi

Iz Šangaja nam se javila Ana Rucner: 'U Kini gradim sve od nule'

03.06.2024 u 10:19

Bionic
Reading

Svjetski poznata violončelistica ostvaruje nove impresivne nastupe u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. Virtuozna glazbenica nastavlja oduševljavati tamošnju publiku diljem zemlje u raznim gradovima, a za tportal je ispričala svoje trenutne impresije, otkrila planove i što radi kad ondje - ne radi

'Kina i kinesko tržište za mene su postale svakodnevnica. Kad nisam ovdje, odmaram se s obitelji u Zagrebu, spremam nove materijale te odsviram pokoji koncert. Tako je zadnjih godinu dana, nakon epidemije koja je resetirala većinu mog dotadašnjeg rada, a trenutno sam toliko fokusirana na azijsko tržište da mi je, najiskrenije, sve ostalo u drugom planu', kaže nam Ana Rucner.

I ovog puta će ondje provesti dulje vrijeme. 'Sadašnji dolazak traje ponovno mjesec dana, kao i svaki put, i vrlo je intenzivno jer svakodnevno gradimo brend i imidž. Puno je tu snimanja, gostovanja, solističkih koncerata, suradnji s popularnim kineskim glazbenicima, novih melodija i nota', rekla je i nastavila:

Chic nijanse koje se nose ovog proljeća Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

'Jedno je doći u Kinu i napraviti seriju koncerata, a sasvim drugo je boraviti ovdje i graditi ime. Ovo drugo je prilično zahtjevnije, ali dugoročno gledano puno isplativije. Mene ne zanima da u Kini napravim potencijalni uspjeh preko noći i nestanem, nego da trajem, pa ma koliko težak i iscrpljujući put do toga bio. Eventualno onaj 'uspjeh preko noći', čiji je put trajao godinama unazad', kazala je kroz smijeh.

Posljednjih godinu dana je pola vremena provela baš u Šangaju i okolnim gradovima i već sada postiže velike rezultate. 'Od malih dvorana do velikih teatara, a sutra i puno većih koncertnih dvorana. Snimila sam uspješne kampanje s velikim autokompanijama, ali i mnoge druge, upoznala sjajne akademske umjetnike, popularne kineske umjetnike koji sviraju tradicionalne instrumente, svirala sa sjajnim simfonijskim orkestrom Ningbo', pohvalila se glazbenica.

Jedan u nizu koncerata koji će održati u Šangaju 9. lipnja bit će 'Sunset Concert', kojim će ispratiti sunce 'na počinak'.

'To su recimo divne ideje koje kada im predložim s veseljem prihvaćaju i sve mi organiziraju kako bih se mogla koncentrirati na samu izvedbu. Ovaj tip koncerta mi je jako drag, jer godinama u svojoj zemlji sviram u Dubrovniku na Srđu u amfiteatru Excelsa nekretnine na prvi dan ljeta i Svjetski dan glazbe, a od prošle godine i u Istri, gdje sam sa svojom glazbenom agenticom Ivom Šalamon Reškovac osmislila koncert 'Sunset Edition'. Ovdje u Kini upravo sličnim koncertom pripremam snagu za one nadolazeće u Hrvatskoj', ispričala je Ana.

'Znam se našaliti sama sa sobom pa reći da u Kini gradim sve od nule, jedino je razlika što iza sebe nosim 20 godina iskustva na sceni, u kojima je bilo toliko izazova da bih mogla knjigu ispisati, točnije triler! Ali to iskustvo mi danas jako puno znači. Jer u Kini, s Kinezima treba imati puno strpljenja, dobre volje, povjerenja i konstantno raditi. Nema stajanja ni kad ti se sjedi. A sreću već imam, jer sam upravo tamo gdje trebam biti', istaknula je.

UVIJEK SVOJA

U elegantnom srebrnom kombinezonu Ana Rucner odradila još jedan energičan nastup

Pogledaj galeriju

U slobodno vrijeme renta bicikl i 'vozika' se po Šangaju, jede street food i vježba kineski sa slučajnim prolaznicima. 'Uvijek mi je bila draža ulica i čovjek koji se tamo šeće nego i najluksuzniji restoran, mall ili hotel. Volim jednostavnost i dobru energiju, a ona se pronalazi u sasvim običnom i dobrom čovjeku', poručila je.