Lidia Bastianich, danas jedno od najprepoznatljivijih imena svjetske kulinarske scene koju obožavaju milijune gledatelja. Prepoznatljiva je po talijanskoj kuhinji, no korijene vuče s naše obale. Rodila se Rođena je 1947. godine Lidia Motika u Puli u kojoj je nedavno boravila
'Obožavam posjećivati svoj rodni grad', pourčila je Lidia Bastianich na svom Instagramu profilu uz snimku na kojoj pratiteljima predstavlja čuvenu Arenu.
Godine 1956., njezina se obitelj pobjegla iz Jugoslavije u potrazi za boljim životom. Dvije godine su proveli u izbjegličkom kampu Risiera di San Sabba, utočištu za političke azilante. Njezina obitelj bila je jedna od prvih koja je emigrirala u SAD.
'Sletjeli su u New York - isto mjesto gdje će otvoriti svoj prvi restoran i etablirati se kao nagrađivana voditeljica, autorica najprodavanijih kuharica i jedna od najprepoznatljivijih slavnih kuhara u zemlji', stoji u u opisu videa koji je snimila u suradnji s producentskom kućom GBH.
Recepti su joj spoj tradicije, ljubavi i majstorstva
Desetljećima kroz svoje kuharice, televizijske emisije i restorane upoznaje Amerikance s talijanskom kuhinjom (umijeće talijanske kuhinje naučila od svoje bake). Vlasnica je i lanaca restorana a može se pohvaliti s desetak knjiga o hrani. Prošle godine osvojila je i nagradu Daytime Emmy za životno djelo. Lidia je majka dvoje djece i baka petero unučadi u rasponu od 18 do 23 godine.
Voli doći u Hrvatsku
Dosta vremena posvećena je dobrotvornom radu. Organizira humanitarne večere za pomoć ženama trećeg svijeta te za izgradnju škola u izbjegličkim kampovima u suradnji s Ujedinjenim narodima. Imala je prigodu kuhati kuha dvama papama - Benediktu XVI. i njegovom nasljedniku Franji. Od none je naslijedila kuću u Busoleru, prigradskom naselju Pule gdje dolazi barem dvaput svake godine.
Domaći gledatelji trenutno je mogu pratiti na HTV-u u emisiji 'Lidijina kuhinja'.