'sakupljač Božjih nota'

Legendarni domaći glazbenik obilježava 50 godina s glazbom

15.08.2024 u 17:00

Bionic
Reading

Slako Nedić je skladatelj, glazbenik, producent, novinar, glavni urednik Glazbenog programa Hrvatskog katoličkog radija, redovni član Hrvatskog društva skladatelja. Iza njega je bogat glazbenički put koji traje već pola stoljeća. Obilježavanje te obljetnice započelo je 12. kolovoza na izložbi 'Posavska glazbena priča' u muzeju Vrata Bosne u Tolisi, gdje je promovirana pjesma 'Još nad Bosnom sunce zalazi' grupe Terra Cantata

'Još nad Bosnom sunce zalazi' koju je Slavko Nedić u sklopu obilježavanja '50 godina života s glazbom' snimio s prijateljima glazbenicima.

Tekst pjesme napisala je Iva Čuvalo, glazbu Slavko Nedić a na snimanju je sudjelovala zanimljiva ekipa glazbenika: Ante Toni Janković (glavni vokal), Dragomir Herendić Dragianni (električne i akustične gitare, klavijature), Zele Lipovača (solo gitara), Nenad Borić (bubnjevi), Slavko Nedić (bas gitara, šargija), Neven Šverko (violončelo), Stjepan Večković (gusle), Jadranka Krištof, Nataša Mirković, Vladimir Pavelić Bubi i Dragan Brnas Fudo (prateći vokali). Za video produkciju spota su zaslužni Ivo Krištić Škicin, Josip Lisjak, Josip Balić i Darko Dautović.

Već samim čitanjem stihova dade se zaključiti da je riječ o sjetnoj pjesmi posavljaka koji je rođen u njoj te iako ju je fizički napustio ona nikada nije izašla iz njega. Inače glazbeni put Slavka Nedića traje već 50 godina i vrlo je bogat djelovanjem u ranim segmentima. Nedić je skladatelj s više od 300 objavljenih skladbi, aranžer i producent s više od 60 objavljenih albuma, urednik glazbenog programa Hrvatskoga katoličkog radija te autor i voditelj nekoliko emisija poput Sacro ritam, HKR Rock club i Ljudi iz sjene. Također je novinar, kolumnist koji je objavljivao tekstove u više novina, časopisa i portala. 'Ja nisam skladatelj, ja sam sakupljač Božjih nota', rečenica je koju često ponavlja u intervjuima. Nedavno je primio Nagradu Hrvatskog društva skladatelja 'Adalbert Marković' za afirmaciju položaja skladatelja i autorskih prava, za dugogodišnji urednički rad na promicanju hrvatske glazbe i hrvatskih autora u programu HKR-a.

Dobitnik je i mnoštva drugih nagrada na raznim festivalima te dobitnik Porina 2008. godine za najbolji album popularne duhovne glazbe. Spot pjesme 'Još nad Bosnom sunce zalazi' može se pogledati ovdje.