mlada zvijezda

Marko Bošnjak: 'Radim na osobnom rastu kako bih se oslobodio negativnih ljudi'

09.06.2024 u 10:35

Bionic
Reading

Već u ranom djetinjstvu bilo je predodređeno da će se za njega čuti. Kao mali je pjevao u crkvenom zboru, a njegov talent otkrila je časna sestra koja ga je predvodila. Tako je krenula njegova glazbena priča, a danas je jedan od najperspektivnijih glazbenika nove generacije. Publiku očarava svakom svojom izvedbom, a svakim novim singlom podigne oblak pozitivne prašine. Razgovarali smo s njim za tportal

Marko Bošnjak javnosti je postao poznat 2016. godine, kada se pojavio na natjecanju Pinkove zvjezdice. Tada je imao samo 11 godina. Od tada njegovi coveri popularnih pjesama imaju milijunske preglede na YouTubeu, a već prvim singlom 'Moli za nas', s kojim se predstavio na Dori, postalo je jasno da pripada sasvim novom valu umjetničke energije. Stoga ne čudi to što svi s nestrpljenjem očekuju njegove nove glazbene uratke.

'Pusti me' je vaš prvi singl nakon gotovo godinu dana. Gdje je bio i što je radio Marko Bošnjak proteklu godinu?

Proteklu godinu proveo sam radeći na novim projektima, studirao sam i uz to razvijao svoj glazbeni stil. Uzeo sam neko vrijeme za sebe kako bih pronašao balans koji mi je potreban za daljnje stvaralaštvo.

Ovo je vaša autorska pjesma za koju potpisujete glazbu i tekst. Kako izgleda vaš kreativni proces i što vas inspirira?

Moj kreativni proces uključuje introspekciju i emocije, a inspiraciju pronalazim u životnim iskustvima i osobnim borbama. Većinom je kreativni proces neobjašnjiv i događa se nasumično. Nekada pustim da me melodije odvedu do neke potisnute emocije u meni, pa onda po tome 'kopam' sve dok nisam potpuno spreman otpustiti i procesuirati.

Izvor: Društvene mreže

Za pjesmu 'Pusti me' izjavili ste da je pjesma o otpuštanju svega što vam šteti i što više ne trebate. Uspijevate li i sami otpuštati sve svoje utege?

Trudim se otpuštati svoje utege i radim na osobnom rastu kako bih se oslobodio negativnih utjecaja, negativnih ljudi, obrazaca razmišljanja i situacija. Potrebno je raditi na otpuštanju kako bismo zaokružili život u sretnu i smislenu cjelinu.

Za pjesmu ste snimili i interesantan videospot koji tematizira prolazak kroz čistilište, pakao i raj. Kako ste se odlučili upravo za te teme? Jesu li vam one osobno bliske?

Odlučio sam se za teme čistilišta, pakla i raja jer simboliziraju unutarnje putovanje i transformaciju, što su mi bliske teme. Ono što me inspirira je i religija i njen utjecaj na naše strahove i egzistencijalna pitanja.

Često bez cenzure progovarate o raznim problemima u društvu. Zašto vam je važno da se vaš glas čuje i što je za vas sloboda?

Važno mi je da se moj glas čuje jer želim poticati promjene i podizati svijest o društvenim problemima. Za mene je sloboda izražavanje svojih misli i osjećaja bez straha. Sloboda je mogućnost izbora i potvrda da sam upravljam svojim životom i odlukama.

Kada ne stvarate glazbu, studirate. Kako uspijevate pomiriti akademske i glazbene obaveze?

Uspješno usklađujem akademske i glazbene obaveze dobrom organizacijom vremena i uz razumijevanje profesora i suradnika.

Chic nijanse koje se nose ovog proljeća Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Kako biste opisali svoju glazbu u tri riječi nekome tko j nikada nije imao priliku čuti?

Svoju glazbu bih opisao kao emotivnu, iskrenu i introspektivnu.

Prošle godine nastupili ste na LIFT festivalu u Tvornici kulture. Što najviše volite kod nastupa uživo i kada će vas publika imati ponovno priliku gledati na pozornici?

Lift festival je bio fenomenalno iskustvo za mene jer istinski volim energiju i interakciju s publikom na nastupima uživo. Sljedeći nastup zakazan je na festivalu Kvirhana u Sarajevu, a nakon toga me čekaju nastupi u Zagrebu i u mjestu Slatine. Već sam odradio dobar dio svoje mini turneje, ali se veselim svakoj novoj prilici za nastup.

Najavili ste izlazak albuma. Kako teku pripreme i što možemo očekivati od albuma? Možda neka zanimljiva gostovanja?

Pripreme za album odlično teku, a očekujte žanrovski raznoliku glazbu i zanimljive suradnje. Posebno me veseli to što će moj debitantski album biti eksperiment sa svima što me definiralo kroz godine kao umjetnika i osobu.

Imate osebujan i odvažan modni izričaj. S kojim dizajnerima volite surađivati i zašto vam je izražavanje kroz modu važno?

Moda je za mene dio umjetničke ekspresije i identiteta. Zanimljivo je koliko puno možemo reći kroz naš osobni stil. Često volim podržati mlade dizajnere koji su kvalitetni i talentirani, a možda do sada nisu imali priliku doći do većeg broja ljudi. Bernard Lelak je dizajner koji je zaslužan za moje outfite za Porin, Cesaricu i mnoge druge evente i nastupe. Veselim se što ćemo sigurno svi svjedočiti njegovom razvoju u modnom dizajnu.

Što nam pripremate? Čemu se vaši obožavatelji mogu veseliti?

U nadolazećoj godini pripremam nove singlove, spotove i nastupe. Planiram i uzeti dovoljno vremena za sebe, za odmor koji će mi sigurno biti potreban.

  • +2
Marko Bošnjak Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL