PROCJENA PRAVNIH STRUČNJAKA

Mogao bi to biti najskuplji holivudski razvod ikad: Brad Pitt i Angelina Jolie još se ništa nisu dogovorili, a potrošili su milijune na odvjetnike

31.03.2021 u 14:39

Bionic
Reading

Žućna brakorazvodna bitka Brada Pitta i Angeline Jolie na najboljem je putu da postane najskuplji holivudski razvod ikad, gledajući samo zakonske naknade, a prema procjenama pravnih stručnjaka mogala bi potrajati još šest godina

Otkako je 45-godišnja Anglelina Jolie u rujnu 2016. godine, pozivajući se na nepomirljive razlike, zatražila razvod od 57-godišnjeg Brada Pitta, bivši par ne pokazuje naznake da će svoj obračun pred sucem uskoro privesti kraju.

Prema procjenama pravnih stručnjaka iz Los Angelesa, svatko od njih već je potrošio preko milijun dolara na pravne troškove, a pravna bi se bitka za skrbništvo mogla voditi još šest godina.

Roditelji šestero djece još uvijek nisu postigli dogovor o podijeli bogatstva vrijednog više milijuna dolara, kao ni o skrbništvu nad svoje petero malodobne djece.

Angelina je nedavno prodala sliku Winstona Churchilla, za koju se vjeruje da je bila poklon od Brada, nakon čega su brzo krenule glasine da je umjetničko djelo prodala kako bi podigla borbenu moć za bitku s holivudskim glumcem. Slika je prodana početkom ovoga mjeseca na aukciji u Londonu za rekordnih 11,5 milijuna dolara.

Kelly Chang Rickert, odvjetnica za razvode iz Los Angelesa, za DailyMail kaže kako misli da bi ovo mogao postati jedan od najskupljih slučajeva razvoda u povijesti Hollywooda u smislu zakonskih naknada.

'Traje već više od četiri godine, pa je definitivno jedan od najdužih slučajeva slavnih osoba koje smo ikad imali prilike vidjeti', kaže Rickert i dodaje kako vjeruje da su oboje već potrošili preko milijun dolara.

'Oboje su angažirali vrlo ugledne odvjetnike, a Angelina ih je već promijenila nekoliko', kaže Rickert pa se baca na procjenu i računanje ukupnih troškova.

'Cijene po satu mogu se kretati između 1000 i 1500 dolara, a pretpostavljam da ti odvjetnici ponekad naplaćuju 40 ili 50 sati tjedno. Angažirali su i privatnog suca koji vjerojatno zaračunava oko 900 do 1000 dolara na sat, pa vjerojatno košta oko 10 tisuća dolara dnevno', procjenjuje Rickert i objašnjava kako bi za petodnevno suđenje privatni sudac vjerojatno uzeo 50 tisuća dolara, i još 10 tisuća dolara kako bi prethodno pregledao papire.

'Rekla bih da su sucu platili vjerojatno blizu pola milijuna dolara', kaže Rickert.

  • +13
Angelina Jolie, Brad Pitt Izvor: EPA / Autor: JENS KALAENE

Nedavnu Angelininu prodaju slike na aukciji mnogi su doživjeli kao približavanje končnom dogovoru i poravnanju računa bivšeg para, ali odvjetnica specijalizirana za brkorazvodne parnice ne dijeli to mišljenje.

'Zapravo, mislim da ju je prodala kako bi mogla platiti još više odvjetničkih naknada, ali to je samo pesimističko stajalište ovjetnice za razvode. Ne bih se iznenadila da joj novac služi u te svrhe, ali naravno da može biti namijenjen i za druge stvari', kaže Rickert kojoj se čini da je Angelina mišljenja da može dobiti potpuno skrbništvo nad djecom, ali da to jednostavno nije slučaj.

'Može nastaviti trošiti milijune i milijune dolara, ali dok god Brad želi skrbništvo i za njega se bori, morat će ga dijeliti. Njihova najmlađa djeca, blizanci Knox i Vivienne, imaju 12 godina pa bi se to moglo nastaviti još šest godina dok ne navrše 18 i postanu punoljetni', kaže Rickert koja je imala više takvih slučajeva u kojima se borba nastavljala sve dok djeca nisu odrasla.

'Oni nezgodni nastavljaju borbu, a Angelina je promjenom odvjetnika pokazala da želi nastaviti svojim putem i da nije spremna odustati', kaže Rickert i dodaje da je stvar još gora kad ljudi imaju novaca jer samo nastavljaju svoju borbu.

'Drugi ostaju bez novaca, ali Angelina ima sredstava da nastavi plaćati svoje odvjetnike', kaže Rickert.

Nekad slavan par, poznat kao Brangelina, stotine tisuće dolara baca na naknade za vještake

U kolovozu prošle godine odvjetnici Brada Pitta su predstavili popis s 21 svjedokom za koje se pretpostavljalo da će biti pozvani u suđenju za skrbništvo nad djecom. Na popisu je i nekoliko stručnjaka za mentalno zdravlje.

Angelina je u međuvremenu predstavila svoj popis sa sedam imena, među kojima se našlo pet sudskih vještaka.

O troškovima tih stručnjaka svoje je mišljenje dao obiteljski odvjetnik Joe Spirito, koji kaže kako sve ovisi o vrsti stručnjaka, no pretpostavlja da za stručnjake za mentalno zdravlje i stručnjake za računosvodstvo satnica iznosi oko 500 dolara.

'Kad stručnjake iz područja mentalnog zdravlja koristite za procjenu skrbništva, to može koštati 100 tisuća dolara po poslu koji obavi samo jedan stručnjak. U ovom slučaju, imamo nekoliko djece i brak koji je trajao nekoliko godina. Ne bi me iznenadilo da ukupni pravni troškovi prelaze milijun dolara', kaže Spirito.

  • +5
Angelina Jolie Izvor: Profimedia / Autor: Terma,SL / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Jedno od glavnih pitanja u sporu oko podjele imovine bivšeg para je vinograd i dvorac Chateau Miraval u Francuskoj.

Brad i Angelina su ovo imanje kupili 2008. godine za 67 milijuna dolara i tamo se vjenčali u kolovozu 2014. godine.

'U Kaliforniji je zakonom propisana imovina zajednice, što pretpostavlja da je imovina stečena nakon vjenčanja imovina zajednice. Ako jedna stranka u sporu tvrdi da je imovinu kupila prije vjenčanja, a zatim je naslovila i na supružnika, može doći do zahtjeva za povratom uloženog novca', kaže Spirito i dodaje da takve stvari mogu biti vrlo komplicirane pa se angažiraju računovodstveni stručnjaci koji pokušavaju pronaći tijekove novca i vidjeti što pripada bračnoj zajednicia, a što pojedincu.

'Zbog činjenice da je izvan zemlje, Kalifornija možda nema nadležnost nad tim imanjem, ali sredstva koja imaju u Kaliforniji moga bi se upotrijebiti za poravnavanje imovine koju imaju u Francuskoj', kaže Spirito.