od 4. do 10. studenoga

Otkriveni prvi naslovi iz programa 22. Zagreb Film Festivala

10.09.2024 u 10:00

Bionic
Reading

Festival otvara Proslava, apsolutni pobjednik ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, a prvi put u natjecateljskom programu ZFF-a je i jedan animirani film – svjetski festivalski hit Flow Gintsa Zilbalodisa

Među brojnim događanjima zbog kojih se mnogi vesele jeseni u Zagrebu posebno mjesto ima festival koji više od 20 godina spaja vrhunska filmska ostvarenja, razgovore s autorima, druženja, edukaciju profesionalaca i dobru zabavu.

Zagreb Film Festival, sinonim za kvalitetnu filmsku ponudu, iz godine u godinu predstavlja najzanimljiviju recentnu svjetsku produkciju, a ususret 22. izdanju, koje će se održati od 4. do 10. studenoga, otkriva i prve naslove iz ovogodišnjeg programa.

Izvor: Društvene mreže

Nakon svjetske premijere u Karlovim Varima i trijumfa na Pulskom filmskom festivalu, gdje je osvojio čak šest nagrada uključujući Veliku zlatnu arenu za najbolji film, debitantski dugometražni film Bruna Ankovića, Proslava, imat će zagrebačku premijeru na otvorenju 22. ZFF-a. Ekranizacija istoimenog romana Damira Karakaša prati 20-ak godina u životu glavnog junaka Mije i njegove obitelji u siromašnom ličkom selu. Kroz tri ključna trenutka njegova života Proslava istražuje okolnosti koje dovode do ekspanzije ekstremizma u društvu. U ulozi Mije pojavljuju se Bernard Tomić, Lars Štern i Jan Doležal, a ostale uloge tumače Krešimir Mikić, Klara Fiolić, Nedim Nezirović, David Tasić Daf, Tanja Smoje, Izudin Bajrović, Viktorija Lulić, Tena Šubarić i Rakan Rushaidat.

Crni i pomaknuti humor

Ljubitelje crnog i pomaknutog humora mogla bi razveseliti dva filma. Švedsko-norveški Hypnosis, u režiji Ernsta de Geera, crnohumorna je satira s 'cringe faktorom' i Herbertom Nordrumom (Najgora osoba na svijetu) u glavnoj ulozi. U priči o mladom poduzetničkom paru i jednoj hipnozi s neočekivanim rezultatima, de Geer, inspiriran motivom susramlja (nelagoda i sram koje osjećamo radi drugih), satiričku oštricu usmjerava ka popularnim sloganima poput 'budi svoj/a' i 'budi ono što jesi'. Nizozemsko-belgijski Three Days of Fish redatelja Petera Hoogendoorna humorna je kronika kompleksnog odnosa oca i sina (Ton Kas i Guido Pollemans - Kristalni globus za najbolju mušku ulogu, KVIFF), koju kritičari uspoređuju s filmovima Alexandera Paynea.

Izvor: Društvene mreže

Natjecateljski program ZFF-a prvi put uključuje i jedan animirani film - hvaljeni Flow latvijskog autora Gintsa Zilbalodisa (Away, 2019). Junak ove vizualno dojmljive priče o solidarnosti je samotni crni mačak koji se udružuje s drugim životinjama u misiji preživljavanja apokalipse. Flow je prikazan na otvorenju programa Izvjestan pogled u Cannesu, u Annecyju je osvojio nagradu žirija, nagradu publike i nagradu Fondacije Gan za distribuciju, a projekcija na ZFF-u bit će ujedno i hrvatska premijera.

Iz programa se izdvaja i hvaljeni prvijenac nizozemske autorice Stefanie Kolk, Milk, koji je premijerno prikazan u Veneciji (Giornate degli Autori). Kroz priču mlade žene koja prolazi bolan proces gubitka djeteta film se bavi temom tuge i žalovanja. Nekoliko dana nakon što je rodila mrtvorođenče, Robin odlučuje donirati svoje mlijeko. Kako neobična potraga postaje teža od očekivanog, sve više i više mlijeka počinje se gomilati u njezinom zamrzivaču, vezi i životu.

Izvor: Društvene mreže

Film Proslava prikazuje se u dugometražnoj konkurenciji, a Hypnosis, Three Days of Fish, Flow i Milk dio su natjecateljskog programa Mreža festivala Jadranske regije.  

Otvorenje Zagreb Film Festivala održat će se u Kinu SC-a, a programi u CineStaru Branimir, Kinu Kinoteka, MSU, Dokukinu KIC, i online na croatian.film. Nova festivalska lokacija je zagrebačko kazalište Vidra, koje postaje službeno mjesto za druženja i razgovore 22. ZFF-a.