UZ BLAGOSLOV POKOJNE KRALJICE

Otkriveni tajni planovi palače: Ne odustaju od namjere da Harryja i Andrewa zamijene princezom Anne i princem Edwardom

26.10.2022 u 13:20

Bionic
Reading

U sjeni britanskih letećih izmjena na premijerskoj poziciji i tajnog cjenkanja za vodstvo konzervativaca ostale su pikanterije s kraljevskih dvora, odnosno uloge posrnulih vojvoda Harryja i Andrewa u situacijama kad kralj Charles III napusti zemlju. Kratka rasprava koja se ovih dana odvila u Domu lordova ukazuje na mogućnost prve ustavne reforme u vladavini novog kralja

Kako pišu britanski mediji, ministri i viši dužnosnici palače bruse planove kojima bi se trebalo izbjeći situacije da u odsutnosti kralja vojvode od Sussexa ili Yorka budu uključeni u bilo kakva državna pitanja.

Vjeruje se da će u roku od nekoliko tjedana pred parlament stići prijedlozi prema kojima će kralj moći okupiti širi skup svojih zamjenika, među kojima su kraljevska princeza Anne i grof od Wessexa, koji će obavljati rutinske ustavne dužnosti u njegovoj odsutnosti iz zemlje.

Kako doznaje DailyMail, ovi su prijedlozi već razmatrani prije nekoliko mjeseci uz odobrenje pokojne kraljice, a odgovor vođe lordova, lorda Truea, koji je ovih dana dao u parlamentu, sugerira na neizbježnost reforme.

Trenutačno, kada je vladar iz bilo kojeg razloga odsutan, državne poslove, poput odobrenja za većinu imenovanja i zakonodavstvo, mogu obavljati dva državna savjetnika.

Prema odredbama Regentskih zakona iz 1937. i 1953., oni mogu biti imenovani između četiri starije odrasle osobe u liniji nasljeđivanja, uz dodatak supruge vladara. U današnjoj situaciji to konkretno znači Camillu, kraljicu suprugu, Williama, princa od Walesa, Harryja, vojvodu od Sussexa, Andrewa, vojvodu od Yorka, i princezu Beatrice.

Prema prijedlozima koji se razmatraju, kralj bi taj popis mogao proširiti po vlastitom nahođenju, uz opciju uključivanja sestre Anne i brata Edwarda.

  • +9
Kraljevska obitelj Izvor: Profimedia / Autor: Avalon.red / Avalon / Profimedia

S obzirom na to da će kralj i kraljica supruga vjerojatno ubrzo putovati u inozemstvo te će nakon sedam godina prvi put vladar biti izvan zemlje, za reformu nema baš puno vremena.

Tijekom svog posljednjeg izbivanja iz zemlje, kad je 2015. prisustvovala samitu Commonwealtha na Malti, kraljica je, između ostalih, državnim savjetnicima imenovala i vojvode od Sussexa i Yorka.

U međuvremenu se princ Harry odrekao kraljevskih dužnosti i preselio u SAD, dok je princ Andrew nakon povezivanja s osuđenim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom maknut od očiju javnosti, pa su dužnosnici palače svjesni da bi u vrijeme velikih nacionalnih, međunarodnih i gospodarskih turbulencija bilo vrlo nezgodno kad bi o nekom od ove dvojice iznenada ovisilo glatko i neposredno funkcioniranje vlade.

Teoretski, državne poslove još uvijek mogu voditi princ od Walesa i princeza Beatrice. No potonja je privatna građanka i možda neće uvijek biti dostupna na pucketanje prstom, a pored toga nema ovlasti zaposlenog člana kraljevske obitelji.

Izmjena zakona kojom bi se isključili određeni pojedinci nije baš praktično rješenje pa se razmišlja o daleko smislenijem i jednostavnom proširenju opcija dostupnih kralju, stoga je vrlo izvjesno uključivanje ostalih zaposlenih članova obitelji. Na taj način posao će se moći normalno obavljati, a nitko neće ostati uvrijeđen.

  • +2
Kraljica Elizabeta, princ Charles, princ William, princ George Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

U kraljevskim i parlamentarnim krugovima često se navodi primjer štrajka rudara 1974. godine, dok je kraljica bila na dugoj turneji po Australiji i Pacifiku. Vlada Teda Heatha bačena je na koljena zbog industrijske akcije i 7. veljače proglašeno je izvanredno stanje. Vlastima su pripale posebne ovlasti za preuzimanje zaliha i distribuciju goriva, hrane i 'osnovnih životnih potrepština', a sutradan je raspušten parlament. U oba su slučaja naredbe morala odobriti dva državna savjetnika, a tom prilikom bile su to princeza Margareta i Kraljica Majka.

Britanci se nadaju da im se nikad neće ponoviti takav kaos, ali ako se dogodi, neće im baš biti utješno to što znaju da ovise o potpisu vojvode od Yorka. To je pitanje potegnuto ovih dana i u Domu lordova, pri čemu je vlada upitana jesu li sretni što državne i regentske ovlasti mogu vršiti dvojica vojvoda, od kojih je jedan napustio javni život, a drugi zemlju.

Vladi je sugerirano da se obrati kralju kako bi vidjeli može li se na ovaj zakon donijeti kakav razuman amandman, a iako je ustaljena praksa da ministri na ovakva pitanja odgovaraju recitacijom da su pitanja kraljevske obitelji zabranjena, lord True je odgovorio kako je novi kralj priznao potrebu za donošenjem takvih odredbi koje će osigurati vršenje kraljevske vlasti te dodao da će vlada uvijek razmatrati koji su aranžmani potrebni da bi se osigurala otpornost ustavnih aranžmana.

Kako doznaje DailyMail, visoki dužnosnici palače već su ljetos proučavali načine 'pospremanja' ovog potencijalnog kamena spoticanja. Prema njihovom izvoru, pokojna je kraljica vidjela potrebu za nekim reformama, ali nije željela isključiti vojvode od Sussexa ili Yorka, a novi kralj jednostavno slijedi njezin primjer.