hit iz osamdesetih

Ovako danas izgledaju klinci iz 'Gooniesa', filma koji su svi obožavali

18.07.2024 u 05:47

Bionic
Reading

Nedavno je na jednoj od domaćih televizija prikazan kultni obiteljski film iz 1985. koji je uveseljavao brojne generacije. Mnogima se na njegov spomen probudi nostalgija na prošla vremena i djetinjstvo. Prisjetili smo se omiljenih likova i koliko su se promijenili od tada

Film 'Goonies' zaigrao je u američkim i svjetskim kinima 1985., a smatra se jednim od deset najuspješnijih te godine. Režirao ga je Richard Donner prema ideji Stevena Spielberga.

'The Goonies' su okupili jaku zvjezdanu ekipu

Radnja filma vrti se oko najboljih prijatelja koji pokušavaju učiniti sve da ne ostanu bez svojih domova koji su u opasnosti zbog izgradnje terena za golf te spase sebe i svoje obitelji. U tome im pomaže karta sa skrivenim blagom koju su pronašli na tavanu. Svatko od njih koristio je svoje mane kao prednost te su one u konačnici pridonijele uspješnosti nevjerojatne avanture koju je svako dijete 80-ih htjelo doživjeti.

Većina omiljenih likova iz filma i dalje se bavi glumom

Najveću karijeru ostvario je Josh Brolin te je 2009. godine nominiran za najbolju sporednu ulogu za film 'Milk'. Danas je jedan od najzgodnijih i najmuževnijih holivudskih frajera. Sin je poznatog holivudskog zavodnika Jamesa Brolina i glumice Jane Cameron Agee, poginule u prometnoj nesreći kada mu je bilo 27 godina. Glumio je u filmovima poput 'Deadpoola', 'Sicarija' i 'Dine', a jedna od najpoznatijih uloga mu je ona zlikovca Thanosa u franšizi 'Osvetnici'.

Sean Astin, kojeg su gledatelji 'Gooniesa' upoznali kao Mikeyja, također se nastavio baviti glumom. Jedna od njegovih najpoznatijih uloga ona je u 'Gospodaru prstenova', gdje je utjelovio lik Sama, a pojavio se i u prvoj sezoni serije 'Stranger Things' u ulozi Boba.

Glumom se nastavio baviti i Corey Feldman. Dječak koji je u 'Gooniesima' glumio Moutha nakon te filmske uspješnice snimio je hitove 'Ostani uz mene' i 'Izgubljeni dječaci'. Karijera mu je krenula silaznom putanjom nakon što je upao u probleme s drogom. Godine 2020. snimio je dokumentarni film u kojemu je govorio o seksualnom zlostavljanju njega i kolege. Na to ga je motivirala smrt prijatelja Coreyja Haima, nakon što se predozirao zbog konstantnog zlostavljanja jednog od holivudskih mogula.

Glumac Ke Huy Quan utjelovio je lik Date. Poznat je i po svojoj ulozi u 'Indiani Jonesu'. Nakon velikog uspjeha povukao se iz glume i 40 godina nije snimio ništa, a onda je osvanuo u filmu 'Sve u isto vrijeme', za koji je dobio i nagradu Zlatni globus.

Najveće iznenađenje priredio je Jeff Cohen jer je kao životni poziv odabrao pravo, a danas radi kao odvjetnik. Glumom se ne bavi od 1991. godine.

Zanimljivosti o kultnom filmu

Inače, snimanje filma trajalo je pet mjeseci, a 2017. uvršten je u Nacionalni filmski registar jer je 'kulturno, povijesno ili estetski značajan'. Astin je svojedobno otkrio da su mu dopustili da zadrži kartu s blagom korištenu u filmu. No nekoliko godina kasnije našla ju je njegova majka i pomislila da je samo zgužvani komad papira pa ju je bacila u smeće. Gusarski brod iz filma bio je stvaran. Svi su kadrovi snimljeni na njemu, a nakon završetka snimanja produkcija ga je nudila ljudima, no nitko ga nije htio, pa je rastavljen. Po filmu je napravljena i igrica.

Prevare, škrtost i očaj: Ovo su skandali Davida i Victorije Beckham Izvor: Profimedia / Autor: Montaža: Neven Bučević