ZLATNI PAR

Prelijepa Šveđanka ljubomorno čuva svoju privatnost: Godine provedene u baletu otišle su u vjetar nakon ozljeda, a onda se Alicia Vikander zaljubila u glumu i osvojila Hollywood

20.06.2022 u 06:36

Bionic
Reading

Nakon kraće pauze ponovno možemo uživati u fantastičnoj Aliciji Vikander, glumici koja ima glavnu ulogu u novoj seriji ‘Irma Vep’. Rođena u Göteborgu, ova lijepa Šveđanka već je osvojila Hollywood, a on ju je nagradio najvećim priznanjem - Oscarom, kao i drugim prestižnim nagradama

U švedskom Göteborgu 3. listopada 1988. godine rođena je Alicia Amanda Vikander u obitelji kazališne glumice Marije Fahl i psihijatra Svantea Vikandera. Njezini roditelji potekli su iz malih sela sa sjevera i juga Švedske, a rastali su se kada je imala tek dva mjeseca, zbog čega je većinom odrastala s majkom.

‘Odrasla sam s majkom koja me od pete godine učila o feminizmu’, rekla je.

Po očevoj strani ima još petero polubraće, zbog čega je, priznaje, bila sretna jer je iskoristila najviše što je mogla iz toga da je odrastala sama s majkom, a s druge strane imala veliku obitelj s očeve strane. S očevom novom obitelji provodila je vrijeme svakog drugog tjedna. A upravo joj otac dao najbolji savjet kada se borila s anksioznošću i stresom. Rekao joj je kako tijelu treba puna tri tjedna da shvati da je prestalo raditi i da se počne odmarati.

Svoju glumačku karijeru započela je kao sedmogodišnjakinja u kazališnoj predstavi opere u Göteborgu, a koju su napisali Bjorn Ulvaeus i Benny Andersson iz ABBA-e. S tom je predstavom nastupala čak tri i pol godine, a osim toga, pojavila se u još nekoliko mjuzikla, poput ‘Moje pjesme, moji snovi’ i ‘Jadnici’. Godine 1997. prijavila se u dječji talent show na švedskom televizijskom kanalu TV4 i osvojila gledatelje i suce svojom nevjerojatnom samouvjerenošću na pozornici.

  • +11
Alicia Vikander Izvor: EPA / Autor: ENNIO LEANZA

Uz glumu i pjevanje, od devete godine plesala je balet, a s 15 se preselila se u Stockholm, u kojem je živjela sama, kako bi mogla nastaviti baletno školovanje. Njezina zaluđenost baletom išla je toliko daleko da je čak provela ljeto u uglednoj baletnoj školi u New Yorku usavršavajući se. Kako kaže, svojoj djeci takav život nikada ne bi priuštila:

‘Iz tih dana izvukla sam puno radne etike i stvari koje su mi koristile, no u baletu ćeš ili izvući najbolje iz sebe ili će te slomiti. Provoditi vrijeme u trikou i gledati svoje tijelo u ogledalu sedam sati dnevno šest dana u tjednu, dok drugi pred tobom razglabaju o njemu - strašno je to. Takvo odrastanje nije zdravo i zapravo spadam u sretnice koje nisu tijekom baletnog školovanja završile s problemima u prehrani.’

Irma Vep Izvor: Društvene mreže / Autor: HBO

Iako joj je sa 16 godina malo nedostajalo da zbog svega što joj se događalo, kao i snimanja televizijskih serija koje je započela, odustane od daljnjeg školovanja, to se nije dogodilo. Ali se dogodilo ono što nije mogla ni sanjati - zbog ozljeda noge i leđa morala je odustati od plesa, zbog čega se fokusirala na glumu. Iako je dva puta odbijena na glumačkoj akademiji te je primljena na pravni fakultet, odustala je od njega ganjajući svoje snove da postane glumica. Ponudu je dobila dok je radila kao prodavačica u trgovini Levi’sa i primila poziv casting direktora koji je tražio djevojku za novi film švedske redateljice Lise Langseth.

Da nije ni najmanje pogriješila, pokazalo se desetljećima kasnije, kada je nagrađena Oscarom za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu ‘Dankinja’, ali i nominacijama za Zlatni globus i ostale glumačke nagrade.

Svi oni koji su imali priliku raditi s njom opisuju je kao veliku profesionalku, a za to može zahvaliti satima baleta. ‘U plesu moraš sve stalno raditi ispočetka, i opet, i opet, i opet, sve dok savršeno ne napraviš. Bolovi koje osjećaš plešući balet, za tu ljepotu koju postigneš, ne mogu se ni s čime mjeriti, a ona ima želju uvijek dati najbolje od sebe’, opisao ju je jedan suradnik.

Kockice su se lagano slagale, a ona je ubrzo donijela odluku da se preseli u London te je dijelila stan s tri Šveđanke koje su pak ganjale glazbenu karijeru. Počela je odlaziti na audicije, među ostalima i za ‘Muškarci koji mrze žene’ i ‘Snjeguljica i lovac’, snimila je 15-ak audicijskih videa i slala ih različitim američkim kompanijama, no sve je bilo uzalud. Kako je rekla, nije dobila ni službenu odbijenicu, nitko joj se nije ni obratio.

Njezin prvi engleski film bio je ekranizacija ‘Ane Karenjine’ iz 2012., u kojoj je glumila Kitty.

‘Hollywood je za mene bio nešto nedostižno. Mama i ja znale smo namjestiti alarm na 2 sata ujutro da zazvoni kako bismo mogle gledati dodjelu Oscara i to je bio naš prozor u neki drugi svijet. I već drugi tren ona i ja sjedimo na dodjeli Oscara. Psovale smo na švedskom jer je bilo fantastično’, priznala je svojedobno Vikander, kojoj su se tada otvorila sva vrata, no tek joj je scenarij Alexa Garlanda za ‘Ex Machinu’ donio svjetsku slavu. Nakon toga stigla je i ‘Dankinja’, koja joj je donijela Oscara, a kojom je već na audiciji uspjela svojom izvedbom rasplakati i redatelja.

Ništa manje impresivna nije bila ni njezina audicija za film ‘Svjetlo između oceana’, na kojoj je upoznala ljubav svog života, glumca Michaela Fassbendera. Kemija se odmah osjetila, a da se nešto događa, znali su svi na setu. Redatelj filma Derek Cianfrance najbolje je opisao kako su njih dvoje funkcionirali: ‘Bili su nevjerojatno dobar spoj i gurali su jedno drugo da budu još bolji i bolji. Bili su kao Michael Jordan i Scottie Pippen i bili su najbolji zajedno.’

O svojem privatnom životu nerado su oboje govorili, no jednom je ipak priznala da ju je osvojio svojom iskrenošću. Par se vjenčao u listopadu 2017. na intimnoj ceremoniji na plaži na Ibizi. Sve je počelo u petak, kada su privatnim party brodom isplovili s društvom, da bi se potom u subotu sve nastavilo ceremonijom i dobrim provodom koji se protegnuo na nedjelju, kada je održan brunch, ali i ponedjeljak. DJ i bend, angažirani za ovu prigodu, zabavljali su sve doslovce 24 sata od petka od ponedjeljka ujutro. Sve se odigralo u La Granji, i to na farmi staroj 200 godina, preuređenoj i podređenoj agroturizmu.

'Mislim da smo dali jasno do znanja da će neke stvari ostati samo naše. Nas dvoje smo se lako povezivali, no to je stvarno osobno. Ne želim govoriti o svom privatnom životu s totalnim neznancem, osim ako ne osjetim potrebu za tim', priznala je svojedobno.

Da su dobili dijete, potvrdili su javnosti tek kada su ih paparazzi snimili u zajedničkoj šetnji, no i od tada do priznanja trebalo je proći mjesec dana. Ipak, za Harper's Bazaar Alicia je kratko rekla o majčinstvu:

'U mojoj maloj obitelji, sa suprugom i djetetom, sve radimo zajedno, pa i putujemo zajedno. To je glavno pravilo. Uvijek snimamo naizmjence, tako da jedan uvijek može biti s bebom.' Navodno je razlog za to što o trudnoći i prinovi nisu željeli javno govoriti taj što je glumica imala problema sa začećem te je navodno doživjela i spontani pobačaj prije nego što je dobila sina. Svoje obiteljsko gnijezdo odlučili su, umjesto u Londonu, sviti u Lisabonu, a kada je koronavirus zarobio cijeli svijet, sa suprugom i njihovim sinom, rođenim 2021., boravila je u malom selu u ruralnom dijelu Francuske.