promjene na dvoru

Princeza Anne i princ Edward i službeno su postali kraljevi savjetnici, evo što to znači za Harryja

12.12.2022 u 20:31

Bionic
Reading

Princeza Anne i princ Edward službeno su postali kraljevi savjetnici. Tako sada mogu zamijeniti svog brata kralja Charlesa, čime se osigurava da princ Andrew i princ Harry u potpunosti gube te uloge

Princeza Anne i princ Edward od sada imaju novu kraljevsku odgovornost. Kraljevska princeza (72) i grof od Wessexa (58) službeno su postali državni savjetnici. Tako sada kraljevski članovi mogu izvršavati ustavne dužnosti u ime svog starijeg brata, kralja Charlesa III, ako je u inozemstvu ili je spriječen zbog zdravstvenog stanja.

Prijedlog zakona Državnih savjetnika dobio je kraljevsku suglasnost u utorak, a dan nakon toga postao je zakonom prema kojem su Anne i Edward doživotni Charlesovi državni savjetnici. Anne i Edward sada su službeno u privilegiranom položaju, nakon što je zakon debitirao u britanskom parlamentu u studenom. Zakon je 'ubrzano' prošao kroz oba doma kako bi se izbjegla mogućnost 'nezgodnog ustavnog problema' koji uključuje princa Andrewa i princa Harryja, izvijestio je BBC.

  • +6
Princ Harry i Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Položaj državnog savjetnika obično pripada supruzi vladara, nakon čega slijede prve četiri osobe u nasljednoj liniji starije od 21 godine. Trenutno su to kraljica Camilla, princ William, princ Harry, princ Andrew i princeza Beatrice, Andrewova najstarija kći. Budući da 38-godišnji Harry i 62-godišnji Andrew, više nisu stariji članovi kraljevske obitelji, parlament je smatrao da je najbolje proširiti kohortu kako bi uključili još dvije osobe koje bi mogle biti pozvane da zamijene Charlesa.

Princeza Anne i princ Edrward prethodno su bili državni savjetnici kraljice Elizabete prije nego što su prestignuti u liniji nasljeđivanja prijestolja. Princ Edward trenutno je 13. dok je princeza Anne 16. na listi, nakon što je pala niže u poretku jer su kralj Charles i princ Andrew dobili djecu i unuke.

  • +10
Kate Middleton i princ William Izvor: Profimedia / Autor: I-Images / Zuma Press / Profimedia

Budući da se očekuje da će kralj Charles, kraljica Camilla, princ William i Kate Middleton iduće godine provesti vrijeme putujući izvan zemlje, BBC je ranije istaknuo kako bi 'savjetnici mogli biti nužni za vrijeme njihovog odsustva'.

Na kraju njezine vladavine, pokojni kraljičini državni savjetnici bili su tadašnji princ Charles, princ William, princ Harry i princ Andrew. S vremenom se Harry povukao kao viši zaposleni kraljevski član i preselio se u Kaliforniju., a Andrewu su oduzete vojne titule i pokroviteljstva zbog njegove povezanosti s osuđenim seksualnim prijestupnikom Jeffreyjem Epsteinom u siječnju 2022.