Još jedna sezona omiljenog kulinarskog showa je gotova. U napetoj završnici, po mnogima najveći favorit od početka MasterChefa, ekonomistica iz Pule, bila je bolja od mlade Zagrepčanke Lore Cepetić te zasluženo osvojila titulu, pehar i novčanu nagradu 'tešku' 200.000 kuna. Maja Šabić za tportal je otkrila svoja iskustva iz showa, tko ju je od trojice članova žirija najviše dojmio i kakvi su joj planovi
Maja Šabić je druga žena koja je pobijedila u hrvatskom MasterChefu. Stjepana Vukadina, Melkiora Bašića i Damira Tomljanovića oduševila je menijem u kojem je kroz sva jela provukla svoju Istru. Osim kuhanja koje je učila i zavoljela od malih nogu, velika strast joj je i bavljenje sportom (prošle zime je počela prakticirati zimsko kupanje u moru). Mjesecima prije MasterChefa dala je otkaz na poslu jer je osjetila da je vrijeme za promjene, a njezina najveća ljubav i podrška su joj dvojica sinova koje je jedva čekala vidjeti nakon završetka showa.
Jeste li uspjeli procesuirati što vam se sve izdogađalo, jeste li se nadali pobjedi, barem onako malo, i kako ste je proslavili?
Uff, taj period snimanja je bio jako intenzivan, pa je tako i period procesuiranja svega što se izdogađalo bio malo duži. Trebalo je neko vrijeme dok sve nije sjelo na svoje mjesto. Naravno da se nadaš pobjedi čim se prijaviš na Masterchef, bar negdje u podsvijesti. Ali kad je to sve krenulo, kad sam vidjela koliko sjajnih, talentiranih mladih ljudi kuha sa mnom, moram priznati da se nisam vidjela kao pobjednica. Prava proslava slijedi tek sada kada je i show na tv-u završio. Proslavit ću u krugu obitelji i prijatelja, a sigurno će me i iskoristiti za neko kuhanje.
Znate li kako ćete potrošiti novac, kako ćete se nagraditi nakon zasluženog uspjeha?
Nisam još isplanirala trošenje novca, ali sigurno će jedan dio otići na dodatne edukacije jer smatram da je ulaganje u sebe i svoje znanje najisplativije. Ali prije svega treba mi jedan dobar odmor, to će biti moja nagrada meni.
Kakva ste iskustva stekli tijekom showa? Koje ste savjete zapamtili?
Cijelo ovo Masterchef putovanje je jedno veliko iskustvo koje se ne može usporediti s niti jednim do sada. Iz Masterchefa nosimo jako lijepe uspomene i jako lijepa prijateljstva koja će se održati jako dugo. Mislim da nam svima najviše odzvanja onaj savjet da trebamo zadržati fokus i u situacijama kad nešto krene krivo. Samo oni najviše fokusirani su ustvari i mogli doći do samog kraja.
Koji vas se od trojice članova žirija najviše dojmio?
Ne bih mogla izdvojiti niti jednog člana žirija, sva trojica su izuzetni ljudi prije svega i svaki od njih ima svoje kvalitete. Ja imam samo pohvale za žiri, bili su korektni, bili su podrška i mislim da jako dobro odrađuju svoj dio posla.
Koliko su vas komentari žirija motivirali ili demotivirali?
Niti jedan komentar žirija me nije demotivirao nego baš suprotno. Svaki komentar, bio dobar i malo lošiji je bio na mjestu i poanta je izvući najbolje iz oba. Kad su komentari bili lošiji, to je samo škola koju prođeš i iz nje izađeš sa još više znanja. Kad su komentari bili dobri, to je dodatni poticaj i motivacija za dalje.
A tko je bio vaš favorit u showu, čiji vam je stil kuhanja osim, vašeg – bio najdraži?
Izdvojila bih nekoliko kandidata. Tihomir je jako kreativan i ta kreativnost se vidi na tanjuru. Leo je jedan jako mladi dečko pred kojim je blistava budućnost, on živi za kuhanje i to ga ispunjava tako da ja mislim da njegovo vrijeme tek dolazi. Matea ima izuzetan osjećaj za okuse i balansiranje istih. Bilo je tu još jako puno dobrih kandidata koji su ispali puno prije, a koji su mogli još dosta toga pokazati.
Koja se vaša jela najčešće nađu na stolu kada u kuhinji uzimate stvar u svoje ruke?
Jako volim ribu i da se mene pita mogla bih bez mesa bez problema. Živim u Istri tako da se tjestenina često nađe na stolu. Imam dva tinejdžera koji su malo izbirljiviji kad je hrana u pitanju, stoga si dam malo oduška kad kuham prijateljima.
Što vam je, osim odvojenosti od obitelji, bilo najteže u showu?
Pa dobro ste to rekli, najteže mi je bilo biti odvojena od obitelji. Snimanja su jako intenzivna i jako dugo traje radni dan. Bilo je izazovno živjeti sa toliko različitih karaktera, osobnosti, navika drugih ljudi, tako da se jako dobro istrenira i tolerancija na sve te različitosti.
Kako vidite svoju kulinarsku budućnost, kakvi su vam planovi?
Jako bih htjela otvoriti svoju slastičarnu i vidim se u tom smjeru. Volim raditi slastice i uživam u tome. Ali s druge strane bih voljela i ostati u 'slanom' u vidu nekih projekata koji su također u planu.