Od lijepe Puljanke Sanje Cukon puno se očekivalo, a svojim svakodnevnim kuhanjem opravdavala je ulogu favoritkinje za osvajanje titule MasterChefa. I nakon showa nastavlja privlačiti pažnju. Premda nije postala pobjednica, izašla je iz njega sa svojevrsnom nagradom jer su ona i Sarajlija Sead Bojić postali par te sada zajednički ostvaruju svoje snove. Što sve skupa planiraju i brojne nepoznate detalje iz svog života, Sanja je otkrila za tportal
Sanja Cukon gledatelje i žiri osvojila je svojim kulinarskim znanjem i sposobnostima zahvaljujući kojima je dogurala do finala posljednje sezone 'MasterChefa', a ljubav prema namirnicama i kuhanju dok je još bila mala na nju je prenijela mama koja je kuhala u restoranu.
Prvi od poslova imala je prije deset godina na recepciji hotela Amfiteatar. Iz rodnog Pakraca se tijekom rata preselila u Njemačku te se prvi put susrela s ugostiteljstvom. Nakon života u Njemačkoj preselila se u Pulu te je ondje završila gimnaziju i diplomirala ekonomiju. Osam godina je imala turističku agenciju, a paralelno je radila kao stjuardesa na brodu ploveći u Hrvatskoj te do europskih metropola. Pred njom je sada obećavajuća kulinarska pustolovina.
Spojili se na samom početku natjecanja
Jesu li vam se slegli dojmovi oko MasterChefa? Kakve su reakcije obitelji, prijatelja? Dogurali ste daleko i sve oduševili svojim umijećem.
Pa mogu reći da se polako sliježu dojmovi, ipak su to bila tri mjeseca u potpunoj izolaciji, ali mislim da sam to stvarno dobro podnijela vjerojatno zato što sam odmah krenula dalje i nije bilo previše vremena za razmišljanje. Obitelj i prijatelji jako su sretni i ponosni na mene, naravno, dobivam i jako puno poruka podrške i od svojih pratitelja i navijača, što me baš iznenadilo.
Premda niste odnijeli pobjedu, show vam je donio ljubav. Pretpostavljam da niste ni sanjali o tome kad ste se prijavljivali.
Za mene je ovo veća pobjeda od same pobjede, jer mislim da nema ništa ljepše na svijetu od ljubavi. A to mi naravno nije bilo ni na kraj pameti kada sam se prijavila na natjecanje. To je valjda ono - kad se najmanje nadaš, dogode ti se najljepše stvari u životu.
Kad je zaiskrilo medu vama? Čime vas je Sead osvojio?
Sead i ja nekako smo se spojili već na samom početku natjecanja, puno smo vremena provodili zajedno, pili kavu, razgovarali o svemu i nekako smo si kliknuli. Bilo nam je jednostavno razgovarati i imali smo puno toga zajedničkoga, bez obzira na sve razlike među nama.
Inovativan i drugačiji način predstavljanja jela
Kako sada izgledaju vaši dani?
Vrlo ispunjeno i sretno, predivan je osjećaj graditi nešto s osobom koju volite. Gradimo našu priču, zajednički život i snove. Stvarno puno radimo, ponekad i do kasno u noć snimamo videa jer preko dana ne stignemo od obaveza. Dobili smo dosta medijske pažnje i imamo dosta intervjua i obaveza koje želimo ispoštovati.
Već ste počeli sa zajedničkim kuhanjem i predstavljanjem nekih od vaših omiljenih jela iz Sarajeva i Pule na vaš način, a na Instagramu ste najavili i pokretanje nove priče u ovoj godini. Možete li nam otkriti o čemu je riječ?
Radimo zajedno u restoranu u hotelu Amfiteatar u Puli, gdje smo kreirali zajednički meni pod nazivom 'By Sanja i Sead', a osmišljavamo i razne evente kako bismo na inovativan i drugačiji način predstavili svoja jela.
Tako imamo degustacijske i tematske večere, nedjeljni brunch i ručak, koje smo osmislili kao druženje s gostima uz bogat buffet, a imamo u planu i razna druga događanja - pripremamo tako stvarno veliki event u veljači i on će sigurno privući dosta pažnje. Jedva čekamo realizirati sve što smo smislili.
Koji su vam bili najteži trenuci u showu?
Definitivno prvi timski izazov i Seadovo ispadanje.
Afiniteti prema kreativnom izražavanju
Što ste sve vrijednog ponijeli iz njega, naučili, savladali?
Puno toga sam naučila o hrani, ljudima, a najviše o sebi. Najvažnija lekcija je vjerovati u sebe i svoje snove i nikada ne odustati, koliko god se činilo teško i koliko god se prepreka našlo na putu. Nikada nije kasno krenuti ispočetka i promijeniti svoj život, karijeru, sve. Samo se treba usuditi i krenuti, prevladati strah i napraviti prvi korak. Sve je moguće, ako to možemo zamisliti, možemo i ostvariti.
Tko vam je bio najdraži član žirija, a od koga ste strepili i koji ste vrijedan savjet od njih zapamtili?
Stvarno je teško izdvojiti nekoga od članova žirija, jer bez obzira tko je kome bio mentor, svi oni su nam davali korisne savjete i nesebično dijelili svoje znanje. Najvažniji savjet je nekako da se držimo osnova jer od njih sve kreće i one su te na kojima se sve gradi. Nekada od silne želje i uzbuđenja imamo poriv skočiti i napraviti sve što smo zamislili, ali tada to treba razložiti na osnove i od toga krenuti.
Tko ili što je glavni razlog zbog kojeg toliko volite kuhati? Od koga ste naslijedili ljubav prema kuhanju?
Glavni razlog mi je izraziti svoju kreativnost, jer to je nešto u meni što me pokreće - uvijek sam imala afinitet prema umjetničkom i kreativnom izražavanju u svakom pogledu života. Imam taj neki osjećaj za sve što je lijepo, a kuhanje me jednostavno ispunjava u svakom pogledu, svako jelo je jedna kreacija i prilika da izrazim sve što osjećam i to prenesem na tanjur, a najveće zadovoljstvo mi je prenijeti emociju u hranu i onome tko će je kušati.
Najviše sam naučila od majke koja je također bila kuharica i na neki način mi prenijela tu ljubav prema namirnicama i kuhanju odmalena.
Odrasla na talijanskoj kuhinji
Smatrate li da muškarci prednjače u profesiji kao što je kuhanje? Zašto je to tako?
Smatram da ima podjednako muških i ženskih chefova, samo su možda muški više eksponirani. A zašto je to tako, stvarno ne znam, možda žene jednostavno imaju više obaveza u svakodnevnom životu i nemaju tolike afinitete prema medijskoj eksponiranosti. Sve je to nekako individualno i ovisi o osobi.
Koja vam je kuhinja najdraža?
Ovo je vjerojatno jedno od najtežih pitanja za mene jer ne mogu izdvojiti jednu kuhinju i reći da mi je najbolja. Jednostavno volim dobru hranu, volim putovati i upoznavati razne kulture upravo kroz hranu i to me zaista ispunjava i čini sretnom. I sama volim eksperimentirati raznim kuhinjama i tehnikama te spajati razne stilove kuhanja, baš uživam u tome.
Odrasla sam na talijanskoj kuhinji, živjela u Njemačkoj, proputovala cijelu Hrvatsku, Mediteran, Ameriku i Aziju i u svakoj od tih destinacija pronašla nevjerojatna jela.
Voli biti aktivna
Sjećate li se svog prvog spravljenog jela?
Mislim da je to bila čokoladna torta s kruškama, imala sam 12 godina i dok je mama radila, ja sam listala njene kuharice i htjela je iznenaditi kad se vrati s posla. I tada sam počela kuhati za sebe i oca jer je mama ostala raditi u Njemačkoj, a mi smo se morali vratiti u Hrvatsku.
Što biste savjetovali onima koji se namjeravaju prijaviti u show?
Savjetovala bih svima koji ovo vole neka prebrode strah i prijave se, neka uče, vježbaju osnove poput filetiranja ribe, pečenja mesa, temperature pečenja, obrade namirnica, neka gledaju prijašnje sezone, a i ima pregršt sadržaja na internetu.
Mnogi su komentirali da ste jedna od najljepših kandidatkinja showa. Koliko vam znače takvi komplimenti?
Uvijek je lijepo čuti kompliment, ali ja sam u show došla radi kuhanja i puno više mi znači čuti pohvalu za svoje kuhanje.
U čemu još uživate osim u kuhanju?
U hrani općenito, putovanjima, upoznavanju novih kultura i njihove hrane, uživam u prirodi, a volim biti aktivna, bavim se jogom, volim ići u teretanu i koliko god mogu održavati neki zdrav način života.