FONDACIJA MADDOX JOLIE PITT

Sve o humanitarnoj organizaciji Angeline i Brada: Dio novaca otišlo je i u susjedno Sarajevo, a iznenadit će vas za što

29.03.2019 u 14:15

Bionic
Reading

Za vrijeme trajanja njihove veze i braka, njihova je svjetski poznata dobrotvorna udruga, Maddox Jolie Pitt Foundation, većinu uprihodila prodajom privatnih fotografija vjenčanja i djece časopisima koji su si milijunske iznose mogli priuštiti. No, raspadom braka i udruga je ostala bez svojih prihoda

Prve fotografije malene Shiloh 2006., posvojenje Paxa 2007., rođenje blizanaca Vivienne i Knoxa 2008. i vjenčanje Angeline Jolie i Brada Pitta 2014. godine prodane su za milijunske iznose i donijele su gotovo 70 posto od ukupnih prihoda dobrotvornoj udruzi Maddox Jolie Pitt Foundation.

Ukupni prihodi tijekom jednog desetljeća, od 2006. do 2016., iznosili su nevjerojatnih 41,1 milijun dolara, s time da je 28 milijuna dolara došlo upravo od autorskih prava prodanih časopisima.

  • +10
Brad Pitt i Angelina Jolie Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prije njihovog razvoda 2016. godine, Angelina Jolie i Brad Pitt osobno su uplatili tek neznačajne iznose, dok nakon razvoda slavni glumac nije uplatio ni centa, dajući svoj doprinos drugim projetkima, poput udruge Make It Right, dok je Angelina posljednje uplatila upravo te godine i to gotovo 3 milijuna dolara.

Tijekom godina, njihova je udruga dala brojne donacije - 26 tisuća dolara za fondaciju Masaija u Istočnoj Africi, a nakon što je razorni potres pogodio Haiti, 125 tisuća dolara dali su za obnovu škola i dijelova nasljea. No, ima i onih pomalo čudnih donacija.

Tako su sve do 2016., putem fondacije Maddox Jolie PItt, davali između dvije i pol i 20 tisuća dolara godišnje za cabaret show u Sarajevu te 20 tisuća dolara godišnje za Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu. Neke su uplate izazvale i kontroverze, tako je recimo samo za plaću konzultanta fondacije, Cameronu Sinclairu, godišnje plaćano 150 tisuća dolara, a 225 tisuća dato je za Vital Voices Global Partnership, čiji je suosnivač Hillary Clinton.

Bilo kako bilo, donacijama je 'došao kraj' razvodom slavnog para, no do papira koja potvrđuju kome su sve i kada donacije išle, mediji su došli tek sada.