njegovo vrijeme tek dolazi

Toni Šimonović otkriva na čemu radi nakon 'Voicea' i tko ga trenutno najviše zabavlja

02.06.2024 u 07:25

Bionic
Reading

Jedno od najugodnijih iznenađenja zadnje sezone glazbenog natjecateljskog showa je 28-godišnji mladić rodom iz Vižinade. Toni Šimonović ilitiga TONI, svojim jedinstvenim stilom i 'toplom' bojom vokala te interpretacijama malo koga je ostavio ravnodušnim. Nakon završetka showa koji mu je odškrinuo vrata glazbenog djelovanja, uspješno je nastavio pjevačku karijeru predstavljajući videospot za svoj debitantski singl 'Samo Da Si Tu'. Uvertira je to u glazbeni svijet koji namjerava stvarati što je bio povod za razgovor s talentiranim kantautorom

Prošlo je nekoliko mjeseci od kad smo upoznali Tonija Šimonovića kao natjecatelja u showu 'The Voice Hrvatska', a sudjelovanje u njemu je opisao kao nezaboravno iskustvo. Nakon showa mu je trebao odmor, a onda je potpisao ugovor za Universal Music. Nije jedan od onih pjevača koji kažu da su već kao mali znali da će se baviti pjevanjem.

U osnovnoj školi talent za sviranje prepoznala je njegova profesorica pa je Toni tako počeo svirati klavir. Sada svoju karijeru gradi pohađanjem satova pjevanja, sviranjem i pisanjem pjesama za koje se nada kako će publika prepoznati. Ova umjetnička duša, otvorio je za tportal svoje srce i otkrio svoje misli i planove.

Chic nijanse koje se nose ovog proljeća Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Jeste li zadovoljni kako se razvija vaša karijera nakon Voicea? Teče li sve onako kako ste zamišljali?

Nisam mogao ni zamisliti da će se stvari odigrati ovako. Krenuvši od toga da ću nakon showa imati svoju izdavačku kuću Universal Music koja vjeruje u moju viziju i glazbu do toga da uskoro izlazi spot za moj prvi singl 'Samo da si tu' i to je za mene bilo jedno jako uzbudljivo iskustvo. Jako puno kreativnih ljudi je bilo uključeno i vidjeti vizije i ideje koje smo imali mjesecima na papiru ili u glavi da napokon 'ožive' je bilo sjajno. Hani Domazet je bila za sve glavna i odgovorna i potpuno sam se prepustio u njezine ruke. Možda se jesam nadao da će se to u jednom trenutku u budućnosti dogoditi i evo, sada je tu. Jako sam zahvalan i sretan!

Tko vam daje najbolje savjete vezano uz rad na pjesmama?

Moram sada ovo napisati ovako jer drukčije se to ne može objasniti… Mnogo puta pitam za savjet ili mišljenje razne ljude iz života. Od obitelji i prijatelja do kolega glazbenika, a nekada i potpune strance. Dogodi se to da, skoro svaki put, nikada ne poslušam savjet ili mišljenje. Kako da to objasnim bolje, zanima me više utisak na druge ljude ili o čemu oni razmišljaju nakon slušanja nekih pjesama koje nisu još objavljene. Mišljenja mogu biti potpuno različita od osobe do osobe, ali je to meni najzanimljivije; istražiti tu percepciju drugih ljudi. Taj savjet ili mišljenje skoro nikad ne odlučim poslušati, jer kao i ostali imam i ja potpuno drugu viziju koju uvijek pratim. Svejedno, zanima me, ne mogu si pomoći. Nekada znam dobiti pitanje 'ali što si me onda pitao za mišljenje, ako me nisi poslušao' onda to upravo tako objasnim. Većini i dalje nije jasno.

Izvor: Društvene mreže

Što ste naučili iz iskustva showa i imate li kakav savjet za mlade talente?

Nisam baš osoba od savjeta osim onoga da 'učimo dok smo živi' i da uvijek treba dati vremenu vremena. Nedavno mi je jedna osoba rekla 'sve stvari koje ti se trebaju tek dogoditi, već su negdje zapisane i čekaju' i u istom trenutku sam razmišljao o tome kao da čak to i nije istina - svejedno je prekrasno rečeno. Tako da bih savjetovao mladima i onima koji se tako osjećaju da slušaju svoje unutrašnje glasove kada ih čuju kod donošenja nekih važnih odluka i vjeruju svojoj intuiciji.

Što za vas znači danas ozbiljno se baviti glazbom?

Volio bih da mogu omogućiti kroz svoje pjesme slušateljima da pronađu riječi kojima bi opisali situacije i osjećaje koje u trenutku nisu mogli pronaći. Jako volim citirati pa ću sada citirati jednu veliku osobu i osobnost Ninu Simone koja je rekla 'Kako ćete reći nekome kako je to biti zaljubljen ako ta osoba nikada nije bila zaljubljena? Ne možete to učiniti ni kada bi vam život ovisio o tome. Možete opisivati stvari i osjećaje, ali ne možete im to objasniti, osim… da će znati kada im se to dogodi'. Tako nekako razmišljam o bilo kojoj vrsti umjetnosti, ne samo o glazbi.

Kako doživljavate i definirate uspjeh?

Uspjeh je za mene svaki izazov i prepreka koju sami sebi zadajemo i ispunimo od onih koji su nam nametnuti. Zašto? Jer većina nas bolje poznaje sebe nego druge ljude, nadam se. Od svakodnevnih zadataka do projekata koji traju godinama. Nekako mislim da je najzanimljivije kada sami sebi zadamo 'misije' za koje ni sami ne vjerujemo da su 100% ostvarive, pa ih ipak nekako ispunimo. Kako bi bilo da tako pristupimo svemu onome što mislimo da ne možemo, pa vidimo gdje će nas to odvesti? Za mene je uspjeh biti u mogućnosti tako razmišljati.

Čiji ste obožavatelj? Koga smatrate toliko fantastičnim da vas uvijek iznova oduševljava i nadahnjuje?

Reći ću da je to Adele. Ne samo zbog glazbe, već zboog svoje velike osobnosti. Osim što je iz Velike Britanije, naroda koji po meni imaju najbolji smisao za humor, ima tu personu koja je istovremeno i diva i prijateljica s kojom jedete pizzu dok sjedite na podu u dnevnom boravku. Smiješno mi je to jako i to me zabavlja. Osim toga, vidi nadahnuće za svoju glazbu koju onda i riječima objasni u najbanalnijim situacijama i te su priče meni fascinantne. Na primjer, ja ne mogu zamisliti da je pjesma 'Turning tables' nastala kao sjećanje na događaj iz New Yorka kada se Adele, u društvu svojih prijatelja, posvađala s tadašnjim partnerom u restoranu kineske hrane za velikim stolom koji se okreće da svi mogu uzeti ponešto hrane. Svađa je bila toliko glasna i neugodna za sve prisutne, i cijelu su večer krivili jedno drugog za stvari koje 'nisu išle' u odnosu. Odlična je! Sada mogu točno zamisliti da sam tamo i da se pokrivam ušima, pošto sam i sam bio u moru takvih situacija. Doduše ne u New Yorku.

Toni Šimonović Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Luka Brajković

Na koji se način najljepše zabavljate u ovoj fazi života?

Trenutno me najviše zabavlja moj pas Togo, koji me nekada namjerno izluđuje svojom naravi. Svakako su tu i prijatelji koji čine ovo sve što zovemo život bogatijim i daju mu malo veći smisao.

Koje slike ljubavi iz književnosti, glazbe, filma su oblikovali vaše razumijevanje ljubavi?

Jako sam veliki fan filmova. Volim gledati razne ljubavne filmove i iz tih priča izvlačiti inspiracije. Obožavam trenutke kada ležim na svom kauču uz film i odjednom se potpuno slomim emotivno jer se poistovjetim sa nekim elementom filma. Možda čak samo krenem razmišljati što bih ja u toj situaciji napravio ili kako se ta osoba morala osjećati… Film na mene djeluje jako inspirativno, možda nekada čak i više nego moj ljubavni život. Tužno. Znam.