PROSLAVA KRALJIČINA ROĐENDANA

Trenutak koji se čekao: Meghan Markle prvi put s kraljevskom obitelji na balkonu Buckinghamske palače

09.06.2018 u 16:34

Bionic
Reading

U Londonu se trenutno odvija ceremonija Trooping the Colour kojom se tradicionalno slavi kraljičin rođendan, a povodom napunjene 92 godine života kraljice Elizabethe II kraljevska obitelj, kao i svake godine, okupila se na čuvenom balkonu Buckinghamske palače, bogatija za jednog člana više

Direktno s medenog mjeseca koji su proveli u Irskoj, novopečeni supružnici princ Harry i Meghan Markle pridružili su se ostatku kraljevske obitelji kako bi zajedno proslavili 92. rođendan kraljice Elizabethe II u sklopu tradicionalne ceremonije Trooping the Colour kojom se od 1748. godine službeno slavi rođendan britanskog vladara.

Ceremonija je prvotno bila vojna vježba, a vjeruje se kako se prvi put s njome započelo još u vrijeme vladavine Charlesa II. Kraljica ovaj običaj nije ukinula, no u moderno vrijeme izmijenjen je datum obilježavanja ceremonije. Umjesto kraljem svibnja danas je proslava kraljičina rođendana prebačena na subotu u lipnju.

Kraljica i ostali članovi obitelji na paradu su stigli u kočiji, a svečanost je okupila gotovo cijelu britansku kraljevsku obitelj te velik broj gledatelja. Izostali su samo princ Filip, kraljičin suprug koji je prošle godine umirovljen te jednomjesečni princ Louis koji je suviše malen za ovako veliko događanje.

  • +30
Meghan Markle prvi put s kraljevskom obitelji na balkonu Buckinghamske palače Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nakon vožnje u kočijama, kraljevska obitelj se prema tradiciji okupila na balkonu Buckinghamske palače gdje su zajedno pogledali završnicu događaja, prelijetanje zrakoplova Kraljevskih zračnih snaga.

Prema strogom protokolu na balkonu uvijek moraju stajati monarh, kao i njezin ili njegov supružnik, te prvi i drugi u liniji za tron sa svojim supružnicima. Tako su ove godine, osim kraljice, s balkona mahali prijestolonasljednik princ Charles i Camila, princ William i Kate Middleton s prinčem Georgeom i princezom Charlotte, princ William i Meghan Markle te kraljičino drugo dvoje djece, princ Andrew i princeza Anne sa supružnicima i djecom.

Ovo je ujedno i prvo pojavljivanje Meghan Markle na čuvenom balkonu s koje kraljevska obitelj pozdravlja okupljenu masu. Običaj je započela kraljica Viktorija 1851. godine koja je kao prvi monarh pozdravljala svoj narod s balkona, a sedam godina kasnije odlučila je da joj se na balkonu pridruži i obitelj te je tako nastala obiteljska tradicija.

Vojnoj paradi prisustvovalo je 1.400 vojnika, 200 konja i 400 glazbenika koji su paradirali u čast britanske kraljice, a deseci tisuća Britanaca proslavili su kraljičin rođendan na ulicama grada, pomno prateći cijelu ceremoniju. Meghan i Harry ispred palače su stigli zasebno, dok su Kate Middleton i Camilla podijelile kočiju bez svojih supružnika.

Kraljica, koja se nedavno podvrgnula operaciji oka, pokazala je Britancima da je dobro i da se ne trebaju brinuti za njezino zdravlje, provozavši se centrom Londona u zasebnoj kočiji, odjevena u nebesko plavu modnu kombinaciju.

Ceremonija 'Trooping the Colour' 2018. kojom se slavi 92. rođendan kraljice Elizabethe II Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube