Paul Di'Anno

Tužna priča zaboravljenog bivšeg frontmena Iron Maidena: Zadnje godine života proveo je sam i u siromaštvu

28.10.2024 u 11:33

Bionic
Reading

Njegovo ime poznato je svima u heavy metal 'svijetu', ali i daleko van njega. Paul Di'Anno (pravog imena Paul Andrews) nije bio prvi pjevač legendarne grupe Iron Maiden, no poistovjećuje ga se s prvim albumima benda i većim dijelom je zaslužan za njen uspon. Vijest o njegovoj nedavnoj smrti potresla je mnoge glazbenike i obožavatelje

Paul Di'Anno umro je 21. listopada bez novca i sam u socijalnom stanu u Salisburyju nakon niza zdravstvenih problema, donosi Daily Mail.

Paul je iz legendarnog benda izbačen kad je imao 23 godine, a unatoč tome što je bio zaslužan za dva uspješna albuma benda ('Iron Maiden' i 'Killers') prodana u više od devet milijuna primjeraka. Bio je ovisan o drogama, što je dovelo do toga da je bend morao otkazati nekoliko nastupa.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia, montaža: Neven Bučević

Posljednje godine bio je u invalidskim kolicima zbog ozljede koja mu se dogodila na pozornici 2015. godine, a nakon koje je dobio sepsu. Zbog toga je osam mjeseci proveo u bolnici, a tamo je pretrpio i dvije infekcije uzrokovane vrstom stafilokoknih bakterija (MRSA).

Na dan kad je Di'Anno pronađen bez svijesti, njegovi bivši kolege iz benda nastupali su pred punom arenom u St. Paulu u Minnesoti. Pjevač benda (koji je došao kao njegova zamjena na mjestu frontmena) Bruce Dickinson poveo je 20.000 obožavatelja u trenutak šutnje, opisujući Di'Anna kao 'posvećenog rock'n'rollu sve do posljednje minute svog života'.

HEAVY METAL LEGENDE

Obožavaju Split: Iron Maiden se u Dalmaciji pripremaju za svjetsku turneju

Pogledaj galeriju

Nije otkriven uzrok smrti

U Salisburyju, u njegovom stambenom bloku u kojem je živio posljenjih sedam godina, vijest o Di'Annovoj smrti izazvala je val tuge. Mrtvog su ga u njegovom prizemnom stanu pronašla dva njegovatelja. Jedna od susjeda prisjetila se kako joj je Di'Anno jednom prilikom ispričao da je 'bio bogat i slavan, ali da je to bilo prije jako puno godina', a drugi susjed je ispričao da su se njih dvojica uvijek pozdravljala kad su se sreli. Policija Wiltshirea potvrdila je da nije bilo sumnjivih okolnosti, iako nije otkriven uzrok smrti.

Izvor: Društvene mreže

Di'Anno se ženio pet puta i iza sebe je ostavio šestero djece. Osim zdravstvenih problema, Di‘Anno je dva puta završio u zatvoru. Prvi je put u zatvoru bio kasnih 90-ih godina nakon što je napao svoju djevojku s nožem, pod utjecajem droga, a nakon toga 2011. godine. Sve se dogodilo nakon što je razotkriven kao varalica jer je svoje glazbene spotove objavljivao na YouTubeu.

Osudili su ga na devet mjeseci zatvora zbog prijevare u iznosu od 45.000 funti. Tada je tvrdio da je pretrpio ozljedu živca u leđima koji ga je sprječavao u tome da radi. Priznao je pak da je ilegalno zaradio 45.479 funti. Uhvaćen je kada su istražitelji Ministarstva rada i mirovina (DWP) uočili na YouTubeu kako skače po pozornici tijekom nastupa uživo 2006. godine. Kasnije je rekao da mu je kazna pomogla u tome da 'sredi svoj život'. Di'Anno je neko vrijeme bio na liječenju i u Zagrebu. Medicinski tretman u Hrvatskoj je bio uspješan (operacija koljena), a veliki dio troškova za boravak i liječenje je platila njegova bivša grupa Iron Maiden.