PRESTIŽNA NAGRADA

U nedjelju dodjela Grammyja: Hip-hop dominira nominacijama

27.01.2018 u 09:57

Bionic
Reading

Nedjeljna dodjela američkih glazbenih nagrada Grammy bit će prva u povijesti da bijelac nije nominiran za album godine, a sve će oči biti uprte u rap zvijezde Jay-Z-ja i Kendricka Lamara

Jay-Z ima najviše nominacija, osam. Lamar ga slijedi sa sedam, pa Bruno Mars sa šest. 

Iako u svojoj zbirci već ima 21 Grammy, Jay-Z je sada prvi puta nominiran za album godine '4:44' i istoimenu pjesmu godine.  I njegov konkurent Lamar također je nominiran za album godine ('Damn'). 

Kendrick Lamar - HUMBLE. Autor: youtube

Obojicu ih je ove godine kritika silno nahvalila. 

Još jedan hip-hop umjetnik, Childish Gambino, mogao bi odlično proći tijekom najvažnije američke glazbene večeri jer je nominiran za album godine, najbolju R&B izvedbu i pjesmu te za najbolji album suvremene glazbe. 

Singl 'Despacito' Luisa Fonsija, najgledanija pjesma u povijesti na YouTubeu, također se natječe za pjesmu i album godine. Pobijedi li, bit će to prvi put da pjesma na španjolskom osvaja tu nagradu. 

  • +15
Luis Fonsi nastupio u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Ostali nominirani za pjesmu godine su Julia Michaels ('Issues'), Bruno Mars  ('That's What I Like') i  Alessia Cara ('1-800-273-8255'). 

U kategoriji albuma godine jedina nominirana žena je kantautorice Lorde ('Melodrama'), a uz spomenute albume Jay-Z-ja i Kendricka Lamara, konkurencija će joj biti Gambino i Mars. 

Za najbolji alternativni album nominirani su Gorillaz, The National, Father John Misty, LCD Soundsystem i Arcade Fire

Pobjednika odlučuje 13 tisuća članova američke akademije diskografske umjetnosti. Dodjela će nakon 15 godina stanke biti u New Yorku. Uživo bi, među ostalima, trebali nastupiti Lady Gaga, Pink i Elton John.

  • +4
Dodjela nagrada Grammy u New Yorku Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia