anketa

Dalić ima težak posao. Koga treba izabrati na poziciju umirovljene legende?

08.10.2024 u 22:28

Bionic
Reading

Nakon dva odigrana kola elitne grupe Lige nacija, Hrvatska ima jedan poraz i jednu pobjedu. U rujanskoj akciji momčad Zlatka Dalića izgubila je 2:1 kod Portugala, dok je u Osijeku krasnim golom Luke Modrića pobijedila Poljsku 1:0. Nastavak reprezentativnih akcija počinje u subotu 12. listopada kad Hrvatska na Maksimiru igra protiv Škotske, dok će tri dana kasnije gostovati kod Poljaka u Varšavi.

Zlatko Dalić je objavio novi popis u kojem je najveća novost povratak Mislava Oršića. Golman njemačkog Augsburga Nediljko Labrović je jedini igrač koji je ispao s popisa od rujna, a njega je u ulozi rezervnog golmana zamijenio Ivica Ivušić, član ciparskog Pafosa. Oporavljeni Nikola Vlašić dobio je pretpoziv, kao i mladi stoper Hajduka Dominik Prpić. Na pretpozivu su još Labrović, Marco Pašalić, Toni Fruk i Robert Ljubičić.

Izbornik je nakon Eura odlučio promijeniti sustav igre i protiv Portugala i Poljske vidjeli smo Hrvatsku u formaciji s tri igrača u zadnjoj liniji, pet u vezi i dva u napadu. Naravno, u samoj igri je bilo promjena početne formacije, ali za očekivati je da će Dalić i u ova dva susreta posegnuti za istim receptom.

Livaković je standardna jedinica, a tri igrača u užoj obrani bi trebali biti Josip Šutalo, Duje Ćaleta-Car i Joško Gvardiol. Na bočnim pozicijama za očekivati je vidjeti na desnoj strani Kristijana Jakića iz Eintrachta te Bornu Sosu iz Torina. Teoretski, Dalić na boku u ovoj formaciji može iznenaditi s Markom Pjacom, Ivanom Perišićem i Mislavom Oršićem, čak i Marcom Pašalićem, ali dojma smo da se ipak neće odlučiti na takav potez.

Tko umjesto Brozovića?

Kapetan Luka Modrić je naravno nedodirljiv, kao i Mateo Kovačić, koji je prošlog vikenda odigrao briljantnu utakmicu protiv Fulhama i praktički je sam donio pobjedu Cityju. Tako da ostaje još jedno upražnjeno mjesto u vezi i bit će jako zanimljivo za koju će se opciju odlučiti Zlatko Dalić.

Reprezentativnim umirovljenjem Marcela Brozovića hrvatski vezni red izgubio je 'pluća', Broz je bio jedinstven igrač zbog nestvarne količine trke i odrađivanja takozvanih prljavih poslova. Profil igrača poput Brozovića Hrvatska danas nema, premda su brojni stručnjaci često znali zazivati Josipa Mišića. Ipak, Dalić dinamovca nikad nije vidio u svojim planovima, tako će zamjenu za Brozovića morati pronaći na nekim drugim adresama.

Slatke brige za Dalića

Naravno da je ogroman hendikep ostati bez Brozovićeve klase, ali pozitivno je što izbornik u ovom trenutku ima na dispoziciji nekoliko igrača, nešto drugačijeg profila i stila, koji su u posljednje vrijeme u fantastičnoj formi. Petar Sučić i Martin Baturina su u remiju 2:2 protiv Monaca odigrali fantastično i bili su uvjerljivo najbolji igrači susreta. Posebice Baturina.

Također, Luka Sučić je izabran za igrača mjeseca Real Sociedada, a golčina velikom Janu Oblaku proteklog vikenda iz susreta protiv Atletica, danima se vrti na eurovizijskoj razmjeni. Dalić od veznih igrača na raspolaganju još ima Marija Pašalića, Nikolu Moru i Luku Ivanušeca, no za očekivati je da će izbor pasti na jednog od tri gore navedena igrača.