LIGA NACIJA

Evo što je Hrvatskoj potrebno za prolaz dalje nakon dramatične pobjede nad Škotskom

12.10.2024 u 19:59

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija je u 3. kolo 1. skupine A Lige nacija na Maksimiru pobijedila Škotsku 2:1 te sada sa šest bodova ima otvoren put prema drugoj fazi natjecanja, odnosno četvrtfinalu.

Od ove sezone dalje ne idu samo pobjednici skupina A lige već i drugoplasirani. Tako će po dvije reprezentacije iz četiri skupine, dakle njih osam, nastaviti natjecanje po nokaut sustavu. Četvrtfinale je na rasporedu u ožujku 2025. godine, polufinale i finale će se igrati u lipnju sljedeće godine.

No, ako Hrvatska završi na trećem mjestu prijeti joj opasnost ispadanja u B ligu jer osim posljednjeplasiranih reprezentacija iz lige mogu ispasti i trećeplasirane ekipe u skupini koje će razigravati s drugoplasiranim iz niže B lige.

Hrvatsku već u utorak u Varšavi očekuje gostovanje kod Poljske, isti dan Škotska je domaćin Portugalu.

Puno je još kombinacija, no najjednostavnija računica kaže da Hrvatska pobjedama u Poljskoj i Škotskoj može napraviti korake prema prolasku skupine, praktički zavšiti posao. Jasno je kako bi i pobjede Portugala protiv istih protivnika išle na ruku Zlatku Daliću i njegovim izabranicima, i to počevši od večerašnjeg susreta Portugalaca s Poljacima u Varšavi (20:45 h).

Nakon 4. kola u kojem Hrvati gostuju i Poljskoj, a Portugalci u Škotskoj raspored natjecanja izgleda ovako:

5. kolo (15. studenoga)

Portugal - Poljska Škotska - Hrvatska

6. kolo (18. studenoga)

Hrvatska - Portugal Poljska - Škotska

Posjetimo, Liga nacija je važna i u kontekstu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, koje će se održati u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Kanadi. Samo će osvajači skupina tih kvalifikacija imati osiguran izravan plasman na Svjetsko prvenstvo.

  • +7
Liga nacija: Hrvatska - Škotska, navijači na Maksimiru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Momčadi koje završe na drugom mjestu u svojim skupinama morat će se boriti kroz dodatne kvalifikacije. U te dodatne kvalifikacije će se plasirati 12 drugoplasiranih momčadi te još četiri najbolje momčadi iz Lige nacija koje nisu uspjele izboriti izravan nastup kroz standardne kvalifikacije. Time je Liga nacija dobila na znalaju jer poveća šanse reprezentacijama za sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu, čak i ako se ne uspiju plasirati kroz regularne kvalifikacije.

Standings provided by Sofascore