LIGA PRVAKA

Evo zašto je poraz Zvezde odlična vijest za Dinamo

19.09.2024 u 21:03

Bionic
Reading

Crvena zvezda je domaćim porazom 1:2 od Benfice otvorila novu sezonu Lige prvaka. Poraz srpskog prvaka odlična je vijest za zagrebački Dinamo.

Naime, Dinamo se sa Zvezdom i još nekoliko klubova bori za izravan plasman u Ligu prvaka iduće sezone. Podsjetimo, jedno mjesto u Ligi prvaka (ako LP osvoji klub koji je kroz domaće prvenstvo izborio plasman za iduću sezonu) rezervirano je za prvaka s najvećim koeficijentom iz kvalifikacija, pri čemu se u obzir uzimaju samo one zemlje koje zbog slabijeg nacionalnog koeficijenta nemaju garantiran direktan plasman. SuperSport HNL spada u tu skupinu.

Situacija na tablici potencijalnih prvaka je takva da Šahtar i Dinamo imaju po 48.000 bodova, a odmah iza se Salzburg sa 46.000. Dinamo, koji je na startu Lige prvaka izgubio 9:2 od Bayerna, imao je sreće jer je u prvom kolu samo jedan njegov rival osvojio bod - Šahtar remijem kod Bologne.

Izgubili su i Zvezda i Salzburg i Young Boys. Najveći koeficijent imaju Glasgow Rangersi (55.000) pa je za Dinamo posebno bitno da Celtic, koji ima dosta manji koeficijent od Zagrepčana, bude prvak Škotske. To je realno jer Celtic je favorit za titulu u Škotskoj i ima pet bodova više od Rangersa.

Podsjetimo, ove sezone igra se novi format Lige prvaka s 36 klubova. Svaki klub će odigrati osam utakmica, po četiri na domaćem terenu i gostujućem, a prvih osam klubova izborit će plasman u osminu finala. Klubovi plasirani od 9. do 24. mjesta idu u play-off.

Dinamo će na Maksimiru dočekati Monaco, Celtic i Borussiju Dortmund, a gostovat će Slovanu, Salzburgu i Arsenalu.

Standings provided by Sofascore