ht prva liga

'Farmaceuti' na prvenstvenu pobjedu protiv Rijeke čekaju još od 2011. godine...

23.09.2017 u 13:53

Bionic
Reading

U 10. kolu Hrvatski Telekom Prve lige danas se igraju dvije utakmice. Cibalija u Vinkovcima dočekuje zaprešićki Inter (Arenasport 1, 17 sati), a derbi dana igra se u Koprivnici gdje Slaven Belupo dočekuje aktualnog prvaka Rijeku (Arenasport 3, 19 sati)

Slaven Belupo nakon uvodnih devet kola nove sezone drži peto mjesto, odnosno nalazi se tik iza četiri kluba koja su objektivno financijski i igrački neuhvatljiva za ostatak lige. Dobro je Slaven započeo sezonu, no u posljednje vrijeme Kopićeva momčad ne briljira i pet utakmica u nizu ne zna za pobjedu (tri poraza, dva remija). Problem Slavena predstavlja slaba realizacija koja je dodatno pogoršana nakon teške ozljede važnog napadača Mirka Ivanovskog. Uostalom, u srijedu je Slaven savladao niželigaša Croatiu Zmijavci postigavši tek jedan gol.

Trener 'farmaceuta' Željko Kopić osvrnuo se na aktualnu situaciju u momčadi.

'Analizirali smo susret s Osijekom u kojem smo igrali jako dobro, ali smo primili taj gol u posljednjoj minuti. U Kupu smo pobijedili i ostvarili cilj, prolazak u drugo kolo. Rijeka je momčad koja ima kadar koji oslikava da se bore za trofeje, široka klupa i velika kvaliteta igrača primjer su toga. Protiv momčadi iz vrha uvijek smo motivirani i želimo odigrati što bolje, te doći do pozitivnog rezultata', kaže Kopić kojemu je i dalje najveći problem izostanak ozlijeđenog golgetera Ivanovskog, a susret s Rijekom zbog suspenzije će morati propustiti Goda. Nakon dužeg izbivanja zbog ozljede u konkurenciju za nastup vraća se veznjak Jovičić, no branič Šarlija i dalje nije spreman za nastupe.

  • +8
Slaven Belupo - Rijeka, 34. kolo MAXtv Prve lige Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Rijeka se brzo oporavila od startnog poraza u Europskoj ligi budući da je Kekova momčad bez previše problema slavila na zahtjevnom gostovanju kod Hajduka. U Splitu Rijeka nije brilijirala, no protiv iznimno lošeg Hajduka to je bilo dovoljno da se bez previše problema dođe do tri boda. Oba gola za Rijeku na Poljudu je zabio Brazilac Heber, donedavni igrač Slaven Belupa koji će sada u Koprivnici prijetiti svojim bivšim suigračima. Odradila je Rijeka bez problema i zadaću u Kupu savladavši niželigaša Vrbovca uz dobru igru i golove Puljića i Jelića.

Kek je najavio gostovanje u Koprivnici.

'Utakmica u Koprivnici iduća je na redu u našim gostovanjima kod suparnika protiv kojeg smo doživjeli teške poraze, ali i slatke pobjede. Slaven je ekipa koja ima glavu i rep, te iznimno motiviranog trenera. To je ekipa protiv koje se može igrati, ali njihovu agresiju i blok moraš probiti tako da im ne otvoriš prostor. Nadam se samo da će travnjak biti dobar za igru jer se i mi i Slaven želimo nadigravati. Ne poznajem ekipu u Hrvatskoj kojoj ne bi bilo slatko pobijediti Rijeku. Slaven je organizirana ekipa koja s naše strane zahtijeva dobru pripremu. Moramo razmišljati o svojoj igri i regeneraciji jer smo puno na putu', razmišlja slovenski strateg na klupi Rijeke.

Pred gostovanjem u Koprivnici gosti nemaju problema s izostancima, a igrači ne bi trebali biti umorni budući da je Kek u Kupu uglavnom koristio igrače koji su rijetko dobivali priliku u dosadašnjim utakmicama. Nije nevažno napomenuti kako Slaven Belupo u prvenstvu nije pobijedio Rijeku još od studenog 2011. godine!

Od 17 sati na teren u Vinkovcima će izaći Cibalija i Inter. Niz od tri prvenstvene pobjede Cibaliju je podignuo sa samog začelja prvenstvene tablice, no te je uspjehe prekinuo iznimno težak poraz od aktualnog prvaka Rijeke na Rujevici (7:0). Inzistirao je trener Bartolović da njegovi igrači čim prije zaborave taj poraz i očito je uspio u svom naumu jer je Cibalija odigrala neusporedivo bolju utakmicu u prošlom kolu protiv Lokomotive. Ostala je Cibalia bez bodova u tom susretu (poraz 1:0), no primivši jedini gol tek u samoj završnici. Za razliku od sljedećeg suparnika Intera, Cibalia nije igrala tijekom tjedna Kup utakmicu jer je zbog obilne kiše i poplavljenog terena u Varaždinu utakmica odgođena.

  • +6
Cibalia - Hajduk, 3. kolo - 2017/18. Izvor: Cropix / Autor: Emica Elvedji / CROPIX

Bartolović se osvrnuo na odgodu Kup utakmice u Varaždinu.

'Jedino što je poremetilo moje planove jest što na djelu u službenoj utakmici sigurno nećemo vidjeti igrače koji su do sada manje igrali, a ovo im je bila odlična prigoda za dokazivanje. Nema nam što kiša remetiti pripreme, moramo biti spremni za sve uvjete igranja. Tko kaže da i u subotu neće padati kiša, pa da su ovi uvjeti u kojima treniramo i dobrodošli. Radi se uglavnom prema planovima, bez ikakvih odstupanja', kaže Bartolović koji problema s ozljedama pred utakmicom s Interom nema, no zbog tri žuta kartona ovaj će susret morati propustiti Karamarko i Plum tako da će biti primoran napraviti neke promjene u početnom sastavu.

Inter je nakon solidnog dojma u uvodnim utakmicama sezone ostao bez ključnih prvotimaca što je rezultiralo nizom rezultatskih posrtaja. Klupska se blagajna u Zaprešiću napunila pa Inter i dalje dovodi slobodne igrače u svoje redove, no jasno je da će treneru Samiru Toplaku s obzirom na promjene u kadru trebati određeno vrijeme za uigravanje momčadi. U posljednja četiri kola Inter nije osvojio niti jedan bod, a u svim je tim susretima golman Santini po tri puta morao vaditi loptu iz svoje mreže.

Toplak nije bio razočaran porazom od Dinama.

'Teško je bilo igrati po ovakvom terenu, ali nemam zamjerki na pristup i htijenje svoje momčadi. Dva smo gola primili nakon kornera što nam se ponavlja, a opet smo se brzo našli u rezultatskom zaostatku. Dinamova pobjeda je zaslužena. Mi smo izgubili utakmicu, ali drago mi je da smo u Andriću dobili igrača koji je pokazao kako je pravo pojačanje.'

Pohvalio je Toplak Andrića nakon utakmice s Dinamom, no on se ozlijedio tijekom Kup susreta s Nedelišćem u kojem je Inter ostvario uvjerljivu pobjedu.

'Kup je specifičan, otvara mogućnost iznenađenjima, ali mi to nismo dopustili. Pristup je bio dobar, a čak smo uspjeli i odmoriti glavne igrače. Jedina crna točka je ozljeda Andrića koji najvjerojatnije neće moći igrati protiv Cibalije. Ova utakmica trebala bi podići samopouzdanje nekih igrača, no to ovisi o njihovim glavama.'

Inter se nastavio pojačavati budući da se tijekom tjedna momčadi iz Zaprešića pridružio iskusni veznjak Dejan Mezga koji je najveći dio karijere igrao u slovenskom Mariboru, a koji je u Inter stigao iz portugalskog Nacionala.