ARSENAL NA MUKAMA

Godine bez trofeja, nervoza nagriza Topnike

19.02.2013 u 16:12

Bionic
Reading

Arsenalovi navijači u šesnaest godina Wengerove vladavine doživjeli su gotovo sve dobro i loše što nogomet nosi – 'Topnici' su pod Francuzom evoluirali iz 'boring, boring' u jednu od najatraktivnijih momčadi modernog doba, s njim su vidjeli i 'Nepobjedive' ali i 'luzere' koji već sedam godina nisu u stanju osvojiti trofej. No, nikada u ovih šesnaest godina 'Goonersi' nisu igrali utakmicu u atmosferi u kakvoj večeras dočekuju Bayern, atmosferi straha i nepovjerenja

U tih šesnaest godina Wenger nikada, do jučer, nije izgubio živce. Za one koji mu sude po intervjuima nakon utakmica Arsene je možda nervozan čovjek, no prava istina je da je za novinare upravo on bio jedan od najpristupačnijih trenera, uvijek spreman na detaljnu analizu ili konstruktivnu kritiku.

Međutim, u ponedjeljak je puknuo, istresao se upravo na novinare, u neku ruku i opravdano, ali i potvrdio da se na Emirates uvukla nervoza.

Što je ustvari uzrok te nervoze? Logično, poraz od Blackburna u subotu razlog je totalnog kaosa u Arsenalu, ali iz potpuno drugačijih razloga od pukog poraza. Arsenal već sedam godina ne zna za trofej, i to je svakako ono što boli navijače, igrače i samog Wengera, međutim nije okidač za živce. Pogotovo ne u situaciji kada su se u Londonu već pomirili sa činjenicom da je titula prvaka izgubljena, kada su već ispali iz Liga kupa i kada se njihove šanse u Ligi prvaka broje u promilima. Tamo su već naviknuti na ovakav scenarij, gledaju ga sedam godina i ispadanje iz FA kupa samo po sebi ne znači previše.

Uostalom, Arsenal danas živi po drugačijim mjerilima, vlasnicima kluba nisu važni trofeji, važno je da franšiza uspješno posluje, da zarađuje novac, a to je jedino moguće plasmanom u Ligu prvaka, pa je tako ispadanje iz Kupa iz perspektive borbe za mjesto koje vodi u elitu i donosi novac - pozitivna stvar.


No, najgora stvar koju je izrodio poraz od Blackburna nije ispadanje iz kupa, nego strah koji se uvukao u ovu momčad i na tribine. Arsenal će večeras preko puta sebe gledati u jednu od najkonstantnijih momčadi svijeta, ekipu koja je maksimalno disciplinirana i kojoj je rezultat svetinja. Sve ono što Arsenal u ovom trenutku – nije.

U Arsenalu bi gazde, ali i sam Wenger, potpisali da sljedećih dvadeset godina provedu u borbi za drugo mjesto i igraju Ligi prvaka. U Bayernu je lani Uli Hoenness otpustio Christiana Nerlingera, a jedan od razloga bila je i činjenica da je ovaj priznao da je sa sedam bodova zaostatka utrka za Dortmundom gotova. Bayernov mentalitet je pobjednički, a Arsenalov?

Međutim, ove sezone samo je jedna stvar konstantna u Arsenalu. Njegova nedosljednost. Trideset i devet službenih utakmica odigrali su Topnici ove sezone u četiri natjecanja, i niti jednom nisu uspjeli povezati seriju dužu od tri utakmice u kojima su pobijedili, a i te tri su povezali tek dva puta. Upravo u trenutku kada izgleda da su stvari legle na svoje mjesto, Arsenal je odigrao katastrofalnu utakmicu i upropastio izgrađeno.


Danas su u dijametralno suprotnoj situaciji – ispali su iz dva kupa od niželigaša, izgubili su titulu prvaka već davno, i u goste im dolazi jedna od najboljih momčadi na svijetu.

Na prvi pogled nema se što izgubiti, no Arsenal u noć ulazi sa strahom, jer ukoliko Bayern večeras napravi ono što pola nogometne Europe očekuje – pregazi Topnike s lakoćom – problemi londonske momčadi postaju veći, kriza još dublja, a nervoza će početi gristi i najsmirenije, i to u trenutku kada se bore za svoj sveti cilj, plasman u Ligu prvaka.