SPLIĆANI SLETJELI U SKOPJE

Hajduk 'osakaćen', Torcida krenula za Makedoniju

24.07.2013 u 15:21

  • +7

Drugo pretkolo Europske lige, Hajduk - Turnovo

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Bionic
Reading

Splitski Hajduk u četvrtak čeka zasad najvažniju utakmicu sezone: uzvrat drugog pretkola Europske lige protiv makedonskog Turnova, u Skopju, na stadionu Filip II., na vrućih četrdeset stupnjeva. U prvoj utakmici na praznom Poljudu Splićani su bili bolji i nose prednost od 2:1, makar Tudorova momčad i nije briljirala

Hajdukovci su sletjeli u Skopje u srijedu negdje oko 11 sati, nakon kratkog 50-minutnog izravnog leta, a prvi trening zakazan je za danas, u terminu utakmice (17,45). Tudor je poveo 20 igrača, uključujući i Mislava Anđelkovića i Jeana Kouassija, za koje je upitno hoće li nastupiti: obojica su ozlijeđena u nedjeljnoj prvenstvenoj utakmici protiv Rijeke. Splićanima je očito da ih u HNL-u 'mlate' uz prešutno odobravanje sudaca, no zasad šute i ne bune se.

Loša vijest je da će za Turnovo nastupiti najbolji igrač Dejan Blaževski, napadač koji je u Splitu dobio drugi žuti karton. Makedonci su se konzultirali s UEFA-om i ispada da se, barem u pretkolima, jedna utakmica pauzira tek nakon trećeg kartona. Makedonci su u prvoj utakmici sami sebe zakinuli jer su, ne znajući pravilo, dvojicu igrača s po dva žuta kartona ostavili kod kuće.

Prema Skopju je krenula i Torcida, makar je na snazi UEFA-ina kazna zabrane dolaska gostujućih navijača: splitski klub toga se strogo pridržava i ne sudjeluje u organizaciji putovanja ili kupnji ulaznica, no navijači su se sami organizirali, često i u dogovori s brojnim makedonskim simpatizerima Hajduka. Situacija neugodno podsjeća na slovačku Žilinu otprije nekoliko godina, kada su izbili veliki neredi zbog slične zabrane.

'KN Torcida je upoznat sa sadržajem UEFA-ine odluke kojom se samo i isključivo HNK Hajduku zabranjuje organizacija putovanja i prodaja karata svojim navijačima za ovu utakmicu. UEFA ni u jednom dijelu svoje odluke ne zabranjuje navijačima Hajduka da sami dođu do Skoplja i kupe kartu za utakmicu i ni u jednom dijelu svoje odluke ne spominje KN Torcidu, niti zabranjuje KN Torcida da organizira odlazak navijača Hajduka u Skoplje. Najvažnije od svega, UEFA u svojoj odluci na nijedan način ne spominje, niti zabranjuje domaćinu kao organizatoru utakmice prodaju karata gostujućim navijačima i hrvatskim državljanima', objavila je Torcida.


Navijačka udruga javno je upozorila makedonski klub da 'ne može zabraniti ulazak na stadion građanima druge države' i podsjetila da je upravo to dokazala i na sudu u Slovačkoj, nakon čega su pobijedili i u sudskim postupcima za nadoknadu štete. Bilo kako bilo, Skoplje ipak neće biti pod velikom opsadom Hajdukovih navijača, očekuje ih se nekoliko stotina.

Male trzavice izazvala je i objava vijesti da je trener Igor Tudor zbog kršenja klupskog pravilnika kaznio kapetana Marija Maloču sa 500 eura: već u srijedu službeno je demantirana informacija da je razlog tome 'proslava gola protiv Turnova, kojega je Maloča posvetio otpisanom prijatelju Ivanu Vukoviću. Iako nije objavljeno, kazna se odnosi na Maločinu izjavu u poluvremenu utakmice, kada je pred TV-kamerama kazao: 'Ma ne slušam ja što trener govori, ja igram svoju igru.'

Na put nije otišao vratar Goran Blažević, koji stoji u prodajnom izlogu splitskog kluba, no zato je službeno i oštro demantirana informacija da je bio u bilo kakvim razgovorima oko prelaska u Dinamo.