psk_2

NESRETNI VATRENI

Hladan tuš; Hrvatska u sudačkoj nadoknadi primila gol i vjerojatno se oprostila od Eura

  • Luka Kostić
  • Zadnja izmjena 24.06.2024 23:26
  • Objavljeno 24.06.2024 u 23:02
Bionic
Reading

Vatreni su u Leipzigu nakon velike borbe odigrali 1:1 protiv Italije i tako grupnu fazu na Europskom prvenstvu završili samo s dva boda. Nada za prolaz u osminu finala postoji, ali jako je slaba...

Hrvatska je u dramatičnoj završini ispustila pobjedu protiv Italije u Leipzigu u svojoj finalnoj utakmici grupne faze Europskog prvenstva u Njemačkoj. Vatreni su odigrali 1:1 i tako osvojili treću poziciju u skupini, iza Španjolske i Italije. Direktan plasman u osminu finala sada joj donosi samo matematika...

>> Evo što se sve mora poklopiti da bi Hrvatska izborilia osminu finala na Euru!

Italija je dominirala od te početne Sučićeve šanse pa sve do sredine poluvremena. Stvarala je šanse iz posjeda, tranzicija i prekida. Najbolje šanse imali su Mateo Retegui i Alessandro Bastoni. Prvi je prijetio u 21. i 22., a potonji je promašio najbolju šansu poluvremena u 27., kada mu je Dominik Livaković sjajno skinuo otvoreni šut glavom.

Prvi kakav-takav period hrvatskog kontinuiranog pritiska dogodio se između 27. i 32. minute, kada je Gigi Donnarumma morao izbijati jednu loptu Luke Modrića u peterac. Hrvatska je tada izgledala nešto bolje, ali i dalje nije imala prave solucije u izgradnji igre. Uočljiv je bio, tijekom cijelog prvog poluvremena, izostanak sudjelovanja stopera u iznošenju lopte; što zbog manja rizika, što zbog specifičnih instrukcija Zlatka Dalića.

  • +24
Utakmica 3. kola skupine B na EURU: Hrvatska - Italija Izvor: EPA / Autor: Filip Singer

Na poluvrijeme se otišlo s 0:0; Italija je tada imala rezultat za osminu finala i bolji dojam na terenu.

Dalić je za drugih 45 minuta u vatru gurnuo Antu Budimira umjesto Marija Pašalića, što je trebalo Hrvatskoj dati dodatnu prijetnju u kaznenom prostoru. Vatreni su počeli nešto bolje i već u 53. minuti zaradili kazneni udarac nakon što je Davide Frattesi igrao rukom i skrenuo Kramarićev udarac. Modrić je promašio penal, ali se već u sljedećoj minuti iskupio kada je naletio na odbijenu loptu i pospremio je u mrežu nakon Donnarummine obrane.

Hrvatska je iznenada imala rezultat koji je vodi u osminu finala. Ali Vatreni su iz nekog razloga nakon postignutog pogotka pali u tempu i dopustili Talijanima da ih sasvim zavuku u kazneni prostor. Federico Chiesa bio je posebno raspoložen, a stvorio se dojam da hrvatska obrana paničari na svaku loptu u kazneni prostor.

Međutim, Talijani su čitavu utakmicu bili silno neefikasni, unatoč boljem dojmu na terenu, a što je dulje Hrvatska odolijevala to se više nervoze uvlačilo u igru Azzurra.

Utakmica je u posljednjih desetak minuta izgubila na strukturi i taktičkoj disciplini; Italija je stiskala, ali joj je nedostajao finalni šut ili pas, Hrvatska se branila i samo na trenutke pokušavala izlaziti prema suparničkoj polovici. I onda, baš kada se činilo da je sve gotovo, Vatreni su u drugoj uzastopnoj utakmici primili gol u samom kraju utakmice.

Italija je odigrala brzu kontru, otvorila lijevi bok za svježeg Mattiju Zaccagnija, a on desnom nogom gađa u suprotni kut za 1:1. Nesretno, ali zasluženo. Hrvatskoj sada samo matematika igra za osminu finala.

HRVATSKA - ITALIJA 1-1 (0-0)

  • Strijelci: 1-0 Modrić (55), 1-1 Zaccagni (90+8)
  • Stadion Leipzig. Gledatelja: 42.900. Sudac: Danny Makkelie (Nizozemska).
  • HRVATSKA: Livaković - Stanišić, Šutalo, Pongračić, Gvardiol - Brozović, Modrić (od 80. Majer), Kovačić (od 70. Ivanušec) - Mario Pašallić (od 46. Budimir), Kramarić (od 89. Juranović), Sučić (od 70. Perišić). Izbornik: Zlatko Dalić.
  • ITALIJA: Donnarumma - Di  Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Darmian (od 81. Zaccagni) - Jorginho (od 82. Fagioli), Barella – Raspadori (od 75. Scamacca), Pellegrini (od 46. Frattesi), Dimarco (od 57. Chiesa) - Retegui. Izbornik: Luciano Spalletti.
  • Žuti kartoni: Sučić, Modrić, Ivanušec, Pongračić, Stanišić, Brozović (Hrvatska), Calafiori, Fagioli (Italija)
  • Crveni kartoni: -
Standings provided by Sofascore
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal