TKO JE HAJDUKOV PROTIVNIK?

Horizont Turnovo – nogometni inkubator iz 'zemlje kikirikija'

18.07.2013 u 10:30

Bionic
Reading

Ako ste ikad na tribinama nekog stadiona ili pred televizorom grickali makedonski kikiriki, ogromna je vjerojatnost da on potječe iz okoline Strumice. Strumički kraj ovih dana u Europu plasira još jedan obećavajući izvozni proizvod – obližnje selo Turnovo dalo je momčad koja će večerašnjim istrčavanjem na Poljud postati predstavnik najmanjeg naseljenog mjesta čiji se klub plasirao u drugu rundu nekog europskog nogometnog natjecanja

Turnovo naime prema posljednjem popisu ima oko 1300 stanovnika, no po riječima predsjednika kluba, vlasnika lokalnog lanca dućana i velikog navijača Hajduka, Orce Todorova, više od polovice njih živi u Švicarskoj. Njihove donacije, kao i temeljni kapital iz spomenutog lanca dućana Horizont, omogućili su klubu nakon ulaska u prvu makedonsku ligu 2008. formiranje stabilnog igračkog kadra, 'uzgojenog' pretežno u vlastitom inkubatoru.

Naime treneri Horizonta su se svih ovih godina bavili skautiranjem u selima i gradovima istočne Makedonije, dovodili igrače u internat u Strumicu i pratili njihov rast te na koncu formirali sasvim respektabilnu ekipu koja je prošle godine za dlaku izgubila titulu makedonskog prvaka od skopskog Vardara. Ponešto mlađih igrača iz tog kraja poniklo je i u nogometnim školama dviju strumičkih nogometnih legendi – bivšeg vratara beogradskog Partizana Blagoja Istatova te najpoznatijeg aktivnog makedonskog nogometaša Gorana Pandeva.


Momčad Horizonta prema Transfermarktu, dakako, i dalje vrijedi oko šest puta manje od Hajdukove – ukupna tržišna vrijednost igrača procjenjuje se na oko tri milijuna i 300 tisuća eura. Među igračima najbolje kotira ofenzivni napadač i povremeni makedonski reprezentativac Dejan Blaževski, a nakon njega Zoran Baldovaliev, iskusni povučeni špic igrač koji je pečalbario u 'drugoj europskoj ligi', na potezu od latvijskog Ventspilsa do sofijske Lokomotive (ima i bugarsko državljanstvo), a više nije ni u širem krugu razmatranja makedonskog izbornika Čedomira Janevskog. Ostatak ekipe čine pretežno mladi igrači koje od početka nove sezone uigrava turski trener Ali Günes.

Kolege iz Makedonije ukazuju nam na Turnovo kao 'novi horizont' u makedonskom nogometu – nakon niza godina reprezentativnih te naročito klupskih neuspjeha (Vardar je u kvalifikacijama za Ligu prvaka u utorak rutinski sredila Steaua 3:0) stvorila se romantična priča oko kluba iz skromnog, poljoprivrednog kraja, sastavljenog pretežno od mladih domaćih igrača koji su se pokazali ne odveć impresionirani izlaskom u Europu. Naime u prvom kolu pretkvalifikacija za Ligu Europe odigrali su 2:2 u gostima kod favorizirane litavske Suduve, a kod kuće su se spasili pogotkom u 97. minuti, nakon čega su imali više pribranosti od gostiju pri izvođenju jedanaesteraca. Pritom, klub je organiziran kao kombinacija entuzijazma i profesionalizma - lokalni stadion za 1500 gledatelja na korak je od dobivanja europske licence, a na klupskim web stranicama prodaju se i dresovi Horizonta - bijeli, kao i Hajdukovi.

Hoće li Turnovom u četvrtak navečer, nakon prijenosa s praznog i travnjački devastiranog Poljuda, u potocima teći još jedan lokalni izvozni proizvod – strumička mastika? Teško, ali Horizont nema što izgubiti, i to mu je najveća prednost. A ostvari li pozitivan rezultat, možete samo zamisliti kakva će atmosfera biti u Skoplju, kad se pola Švicarske zaleti na stadion Filip II navijati za svoje, uz domaći kikiriki…