GOTOV JE SAN

Hrvatska počela titanski, a onda pala šaptom!

24.06.2014 u 00:09

  • +26

SP u nogometu, Hrvatska - Meksiko

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: Michael Steele/Getty Images

Bionic
Reading

Mnogo je optimizma rodila početna postava Nike Kovača, koja je izgledala kao da može doći do pobjede. No, iluzije su se raspršile sredinom prvog poluvremena, kada je Meksiko potpuno zagospodario terenom i tako nastavio do kraja

Prije utakmice se govorilo o nedostatcima Meksika, a dobar dio njih išao je u smjeru njihovog deficita u zraku. Na kraju se ispostavilo, Meksiko je Hrvatskoj postigao dva gola nakon kornera, baš po zraku.

Utakmica je počela vrlo obećavajuće, a Hrvatska se nametnula na sredini terena. Rješenje s Pranjićem i Modrićem činilo se kako funkcionira, a u meksički je kazneni prostor doletilo nekoliko vrlo opasnih ubačaja. Činilo se tada, Hrvatska je uspostavila igru kako joj odgovara, a Meksiko kao da nije imao odgovora. Hrvatska je imala posjed od preko 60% i djelovala je bolje na terenu. No, kasnije će se uspostaviti, bilo je to jedino razdoblje igre u kojem je Hrvatska bila bolja, sve drugo pripalo je Meksiku.

Od sredine prvog poluvremena nadalje, Meksiko je jednostavno izgledao kao momčad koja igra u višoj brzini. Brže su otvarali prostor, slali lopte na pravo mjesto i začas dolazili u hrvatski 16-erac. Do kraja poluvremenu ostalo je 0:0, ali dojam je vladao kako se nešto mora promijeniti tijekom drugog poluvremena.

Promijenilo se, ali nažalost nagore… Modrić se povukao više prema obrani, ali nije uspio nametnuti ritam koji je Hrvatska tražila, sasvim suprotno, odigrao je daleko ispod svoje razine. Kada je Kovačić ušao umjesto Vrsaljka u 58. minuti, vjerojatno s namjernom da se podigne tempo, bio je to trenutak kada su Meksikanci i konačno zagospodarili terenom i samo je bilo pitanje vremena kada će Hrvatska kasirati pogodak.

A dogodilo se to u 72. minuti, i to na način kako se smatralo da Hrvatska može biti opasna. Dobro izvedeni korner dočekao je Marquez i načeo hrvatsku mrežu. Brzo se uspostavilo, tako je i započeo konačni pad naše reprezentacije. Samo je deset minuta trebalo Meksikancima kako bi postigli dva gola, u 75. minuti Guardado i 82. minuti Hernandez. Jedan poslije kontranapada, drugi ponovo nakon kornera. Nakon toga, Meksikanci su prestali igrati i tako dali prostora našima da postignu počasni pogodak.

A učinio je to Perišić u 87 minuti, nakon sjajnog proigravanja Rakitića, ali bilo je to samo kako bi se poboljšao umjetnički dojam. Sve je već bilo gotovo, a ono što je sasvim jasno – Meksiko je bio značajno bolja momčad i ne preostaje nam ništa drugo osim da im poželimo sreću u utakmici protiv Nizozemske. A šansu definitivno imaju…