ZAKLJUČCI SJEDNICE

Huliganima će se odmah na stadionu izricati kazne

30.09.2013 u 18:12

  • +15

Sukob na Kantridi, Armada vs Torcida

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic

Bionic
Reading

Sukobi i neredi na Kantridi na utakmici između Rijeke i Hajduka ponovno su u prvi plan gurnuli problem huligana na stadionima u Hrvatskj. Zato je odmah u ponedjeljak održana sjednica Nacionalnog odbora za borbu protiv nasilja u sportu gdje su doneseni neki zaključci

U Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta održana je prva izvanredna sjednica Nacionalnog odbora za borbu protiv nasilja u sportu. Najvažniji zaključak glasi: Sudac za prekršaje ubuduće će biti na stadionu za vrijeme utakmice.

'Na zahtjev policije na stadionu se mora osigurati posebna prostorija u kojoj će biti zapisničar i sudac', objasnio je Skansi te dodao kako Zakon predviđa i da se pojedincima već poznatim po izazivanju nereda na priredbama izrekne zaštitna mjera zabrane dolaska na stadion.

Na sastanku je dogovoreno i daljnje podizanje sigurnosnih kriterija te provedba inspekcijskoga nadzora nad radom zaštitarskih službi, kao i ujednačavanje sigurnosnih kriterija na sportskim događajima na razini cijele države.

'Radit ćemo na podizanju kompetencija na poslovima privatne zaštite', rekao je Krunoslav Borovec, načelnik Uprave policije te najavio izmjenu Zakona.

U izjavi za medije članovi Odbora istaknuli su kako odgovornost za ponašanje navijača moraju preuzeti klubovi. Oštro su osudili unošenje i upotrebu pirotehničkih sredstava pa će u tom smislu policija strože kontrolirati rad zaštitara na stadionima.

'Svjesni smo problema nelegalnog unošenja pirotehničkih sredstava na stadione i intenzivno ćemo raditi na sprječavanju takvih slučajeva', rekao je Borovec.

Damir Vrbanović, izvršni predsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza, smatra kako je problem u pristupu organizaciji utakmica visokoga rizika.

'Pirotehnici apsolutno nema mjesta na sportskim borilištima. Svima je jasno da postoji raskorak između normativa i primjene. U nekim odredbama smo prenormirani i za to smo dobili komplimente UEFA-e i Europske unije, ali u primjeni smo vrlo tanki. Prema nekim podacima, od oko 2.000 privođenja bilo je samo 180 izrečenih mjera. To su nam zamjerili i u UEFA-i', rekao je Vrbanović.