ODUŠEVILI U PIREJU

Josip Sesar otkrio recept za demoliranje Slovenije i dodao tko od igrača može bolje

03.07.2024 u 06:05

Bionic
Reading

Briljantnom izvedbom hrvatski košarkaši otvorili su nastup na olimpijskim kvalifikacijama u Pireju, gdje su svladali reprezentaciju Slovenije predvođenu Lukom Dončićem sa 108:92 (31:16, 23:25, 39:27, 15:24) te tako napravili veliki korak prema osvajanju prvog mjesta u skupini.

Sjajan je bio kapetan Dario Šarić s 19 koševa, deset skokova i deset asistencija, odličan Ivica Zubac s 18 poena, osam skokova i pet asistencija, dok se Goran Filipović s 21 košem i pogođenih šest trica iz sedam pokušaja prometnuo u najboljeg strijelca Hrvatske.

Danko Branković je uz šut 7/7 iz igre ubacio 15 poena, a Mario Hezonja je ubacio 12 poena uz osam asistencija i šest skokova.

Sloveniju je predvodio Luka Dončić s 26 koševa, 11 skokova i deset asistencija. Klemen Prepelič je ubacio 19 poena.

Naravno, nakon takve utakmice izbornik Josip Sesar mogao je biti prezadovoljan. Naglasio je kako su ispunjeni svi zacrtani ciljevi.

'Čestitke dečkima. Ispunili smo plan i u svakom trenutku smo znali što želimo i u svakoj sekundi smo znali kako igrati obranu na Luki Dončiću. U srijedu je već nova utakmica, ovu zaboravljamo i okrećemo se Novom Zelandu', rekao je Sesar.

O triple-double učinku Darija Šarića suvišno je trošiti riječi. Po njemu je on najbolja europska četvorka.

'Šarić je kapetan i vođa. Kontrolirao je cijeli ritam utakmice uz Smitha. Kad igra na poziciji četiri on je najbolji u Europi. Mi smo momčad, igramo svi za jednog jedan za sve. To je stvarno tako. U svakom trenutku tražimo najbolju poziciju'.

'Danas kad se Slovenija počela vraćati, Goran (op.a. Filipovć) je uzeo odgovornost na sebe. Znali smo kako brane pick'n'roll s Joshom Nebom. Momčad je jako bitna. Igrali smo jednu od boljih utakmica otkako sam ja ovdje, ali treba reći da Zubac nije igrao 15-ak minuta, da Hezonja nije bio na svom punom nivou. Nadam se da ćemo nastaviti u ovom ritmu. Bitno je na parketu dišemo svi kao jedan'.

Sesar je otkrio kako je uspio uvjeriti svoj igrače da su bolji od Slovenaca.

'Slovenija ima Dončića koji je među najboljim igračima na svijetu, ali nemaju odgovora na Hezonju, Šarića i Zupca. Cilj mi je bio uvjeriti da smo bolji na tim pozicijama od njih. Luku i Jokića smatram da su najbolji na svijetu, nije korektno da kažem da smo ga napadali. Očigledno je da momak ima problem s koljenom'.

  • +18
Slovenija - Hrvatska, Košarka (2.7.2024) Izvor: Pixsell / Autor: Klodian Lato/EUROKINISSI/PIXSELL

Goran Filipović je s 21 poenom i šest pogođenih trica jedan od junaka utakmice. Pobjeda za pamćenje.

'Odlično smo počeli utakmicu i preuzeli kontrolu. Na kraju smo mirnom igrom priveli utakmicu kraju. Pronašao sam ritam, zadovoljan sam svojim nastupom, ali sam sretniji zbog pobjede', poručio je Filipović.

Hrvatska u srijedu od 16:30 igra protiv Novog Zelanda i u slučaju pobjede osigurat će polufinale.

U drugoj grupi kvalifikacijskog turnira Dominikanska Republika je lagano izašla na kraj s Egiptom (90:77) i u srijedu će za prvo mjesto igrati s Grčkom. Teško je vjerovati da Egipćani mogu u četvrtak napraviti išta protiv Grka, pa je ovaj ogled najvažniji.

Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore