SAMO ZA TPORTAL

Kopić analizirao debakl Dinama: Ne sjećam se kada sam zadnji put vidio nešto slično

Bionic
Reading

Dinamo je u Münchenu proživljavao pravu dramu. Već nakon prvih 45 minuta bio je 'na koljenima', jer Bayern je vodio 3:0 i uz apsolutnu dominaciju bavarske momčadi. Prvih desetak minuta drugog dijela, kada su zabili Petković i Ogiwara, a Pjaca stavio u probleme Ulreicha vratili su nadu. No, nije dugo živjela, jer već u 61. minuti bilo je 5:2. Konačnih 9:2 za Bavarce prikaz su odnosa snaga na terenu.

Loše se Dinamo proveo u Münchenu. Naravno, bilo je iluzorno očekivati da će Jakirovićeva momčad izvući bod, a kamoli sva tri, međutim već od prve minute vidjelo se da Dinamo nije dorastao njemačkom velikanu.

U prvom poluvremenu Bayern je 'razbio' Dinamo, imao 3:0, poništeni gol zbog milimetarskog zaleđa, ali i apsolutnu dominaciju na terenu. Uz sve to i Nevistić se istaknuo s nekoliko intervencija, ali rezultat je već na odmoru izgledao 'strašno'.

Početak nastavka djelovao je kao iz bajke. Jer zabili su Petković i Ogiwara, te je i Pjacin udarac krajnjim refleksnom reakcijom zaustavio Ulreich. Naravno, sedam, osam tisuća Dinamovih navijača 'podivljalo' je od sreće, ali vrlo brzo su prizemljeni.

Bayern je, barem je bio takav dojam, podigao igru za dvije brzine i ekspresno povećao prednost na 5:2. Igra Modrih posve se raspala, po desnoj strani prolazilo se kako se htjelo. Nevistić je skidao 'čuda', ali greške su bile prevelike, što je Bayern naplatio s pomalo nestvarnih 9:2.

Impresivni Bayern

A kako je to sve izgledalo na terenu, u opširnoj analizi objasnio je nogometni strateg 47-godišnji Željko Kopić, koji je od prosinca 2021. do travnja 2022. sjedio na klupi zagrebačke momčadi. Danas je pak na klupi bukureštanskog imenjaka, a za svoj posao u kolovozu je proglašen trenerom mjeseca u rumunjskoj ligi.

'Prije svega moram istaknuti fantastičnu podršku i vjetar u leđa Dinamovim igračima od strane Bad Blue Boysa tijekom cijele utakmice, još jednom su Boysi pokazali kako bodriti svoju momčad i nadglasati puno brojnije domaće navijače bez obzira na rezultat i izvedbu momčadi. Međutim, na terenu smo gledali potpuno drugačiju sliku.

Vrijednost Bayernove momčadi na Transfermarktu iznosi 945,60 milijuna eura. Sezonu su pod vodstvom Vincenta Kompanyja u Bundesligi otvorili s tri pobjede iz tri prvenstvene utakmice i 11 postignutih pogodaka. Tek je početak sezone i vjerojatno nitko nije bio svjestan stvarne snage i moći Bayerna, sve do sinoćnje utakmice.

Ovo sto su demonstrirali Bayernovi igrači bilo je uistinu impresivno. Ne sjećam se kada sam zadnji put vidio momčad koja je toliko moćna i koja toliko dominira u svim segmentima nogometne igre. Individualna i momčadska kvaliteta igre u fazi napada bila je na izuzetno visokoj razini. Visoki intenzitet napadačkih akcija, vrlo brz i okomit nogomet, tehnički izuzetno dotjeran. Jednako brze i kvalitetne tranzicije te kombinacija zonskog pressinga i igre 1 na 1 u fazi obrane odavale su dojam savršenog stroja koji Dinamu nije davao niti najmanju nadu za pozitivnim ishodom. Od samog početka je to bila jednosmjerna ulica.

Bayern nakon primljenih golova još bolji i odlučniji

Iako, početkom drugog poluvremena na kratko je vraćena nada u povoljniji ishod. S dva pogotka u kratkom vremenu Dinamo se vratio u utakmicu. Odlična reakcija Brune Petkovića i gol Ogiware nakon izvrsnog proigravanja Mišića probudili su nadu u pozitivan rezultat.

Međutim, Bayern je bez obzira na dva primljena gola nastavio igrati na potpuno identičan način, možda čak i kvalitetnije i odlučnije nego u prvom poluvremenu. Zaista je impresivna lakoća kojom su igrači Bayerna dolazili pred Dinamov gol.

Teško je istaknuti nekog pojedinca u redovima domaćina, djelovali su kao stroj koji naprosto melje svih 90 minuta. Nisu spuštali nogu s gasa do zadnjeg sučevog zvižduka, kao da se uopće nisu obazirali na rezultat na semaforu, imali su rješenje za sve situacije na terenu i zapravo je vratar Nevistić s nekoliko izvrsnih intervencija spriječio još uvjerljiviji poraz. To dovoljno govori o mentalitetu ekipe Bayerna u ovom trenutku, igra bez bilo kakvih kalkulacija, spektakl i težnja ka savršenoj izvedbi tijekom cijele utakmice.

Koliko god da je to teško u ovom trenutku, iz poraza se moraju izvuci pouke, pred Dinamom su utakmice HNL-a i Lige prvaka, raspored je zgusnut i ono sto je najbitnije je da se što prije prebriše ovaj visoki poraz, te da se momčad okrene sljedećim utakmica. Sigurno je kako su u Dinamo svi svjesni težine ovog poraza i za očekivati je da će u utakmicama koje slijede dati maksimum svojih mogućnosti kako bi pokazali da je ovo bila samo loša večer protiv izuzetno kvalitetnog protivnika', pojasnio je Željko Kopić.

  • +8
Bayern - Dinamo (17.9.2024.) Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic
Standings provided by Sofascore