PRIJEDLOZI 'NA STOLU'

Mogu li ova nova pravila unaprijediti nogomet?

03.02.2015 u 09:57

Bionic
Reading

Krajem ovoga mjeseca IFAB će službeno raspravljati o uvođenju novih nogometnih pravila koji bi donijeli nove detalje u najpopularniju igru svijeta

28. veljače u Belfastu će se okupiti Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB), te raspravljati o novim pravilima. Riječ je o organizaciji poznatijoj pod nadimkom 'čuvari pravila', a satavljena je od nogometnih konzervativaca iz Velike Britanije i članova Fife. Predstavnici Engleske, Škotske, walesa i Sjeverne Irske imaju pravo na jedan glas, no Fifin predstavnik također 'vrijedi' četiri glasa, a da bi se neko pravilo promijenilo potrebno je šest od osam glasova.

Najvažnijom potencijalnom inovacijom zvuči uvođenje mogućnosti četvrte izmjene tijekom produžetaka, te (još jedna u nizu) rasprava o primjeni elektronskih pomagala kojima bi se provjeravalo istinitost sučevih odluka. Pomagala teško da će 'proći', ali možda se nakon tehnologije s gol linije doda još poneki detalj u ovom iznimno sporom procesu.


Od ostalih pravila mogao bi se ukinuti crveni karton u omladinskim dvobojima koji bi se zamijenio suspenzijom na nekoliko minuta, a procjena koliko vremena treba dodati mogla bi se prebaciti sa prvog na četvrtog suca koji bi imao vlastitu štopericu i bolje procjenjivao izgubljeno vrijeme.

Razvit će se debata i o 'trostrukom kažnjavanju' kojega se planira nekako ublažiti. Naime, isti prekršaj, koji uopće ne mora biti posebno grub, može rezultirati kaznenim udarcem, isključenjem i suspenzijom... Pravila koja se uvedu mogu se u pravilnik implementirati već od iduće sezone.

Kada golman dobije crveni počinju ozbiljni problemi. Iako, uvijek postoje i iznimke...